Grootschalige oefening vliegtuigcrash - Zaanstreek Waterland 24-11-2011

Auteur Topic: Grootschalige oefening vliegtuigcrash - Zaanstreek Waterland 24-11-2011  (gelezen 2081 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Grootschalige oefening vliegtuigcrash goed verlopen

‘Volgend jaar de volgende vijf’

“Het is goed gegaan. We kunnen terugkijken op een geslaagde oefening.” Inge Marijnissen, projectleider voor de oefening ‘bevolkingzorg op orde’, straalt. “Het is altijd spannend. Je kunt nog zo goed alles beschrijven in protocollen en processen, maar of dat ook werkt  merk je pas in de praktijk. Daarom zijn oefensituaties ongelofelijk belangrijk. Met elkaar zo goed mogelijk voorbereid zijn op een ramp of crisis, daar gaat het om.”

Op 24 november organiseerde Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland een grote rampenoefening. De oefening draaide om het proces ‘bevolkingszorg’. Onder andere het evacueren en opvangen van een grote groep ontheemde inwoners na een vliegtuigcrash. Belangrijkste onderdeel van de oefening was de samenwerking tussen en de aansturing van verschillende hulpverleningsdiensten in een opvanglocatie. Bij de oefening waren ruim 100 hulpverleners en 150 figuranten betrokken.

Afstemming
Bijzonder aan deze oefening is dat de hele kolom voor ‘bevolkingszorg’ werd geoefend. Van aansturing tot uitvoering op het plaats van het incident en een opvanglocatie.
Gemeenten zijn onder andere verantwoordelijk voor de opvang en hulpverlening van niet-gewonden, bewoners die hun huis niet in kunnen en mensen die informatie nodig hebben. Gemeenten doen dit niet alleen maar werken samen met andere disciplines. Het gaat om het afstemmen en coördineren van verschillende processen. Bijvoorbeeld het Rode Kruis die voedsel en dekens uitdeelt, de GGD en slachtofferhulp voor psychosociale hulpverlening, gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de registratie van de ontheemden en de opvang van huisdieren door de dierenambulance.

Deelnemers
Aan de oefening deden de volgende gemeenten en organisaties mee: gemeenten Zaanstad, Landsmeer, Oostzaan en Wormerland, de beheerders van de opvanglocaties, politie Zaanstreek-Waterland, de GHOR (GGD Zaanstreek-Waterland, GGZ Dijk en Duin en Stichting slachtofferhulp, gezamenlijk het PSHOR-team), het Nederlandse Rode Kruis en Dierenambulance Zaanstreek. De oefening vond plaats op verschillende locaties in bovengenoemde gemeenten.

De oefening is onderdeel van het oefenjaarprogramma 2011 voor Zaanstreek-Waterland. Oefenen is een van de belangrijkste leermethodes om samenwerking tijdens rampen en crisis optimaal vorm te geven. Volgend jaar staat nogmaals zo’n grote oefening op het programma, maar dan voor de overig vijf gemeenten in de regio.

http://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/veiligheidsregio-zaanstreek-waterland/nieuws/item/artikel/243/