Bronnenboek natuurbrandbeheersing

Auteur Topic: Bronnenboek natuurbrandbeheersing  (gelezen 32843 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #50 Gepost op: 25 augustus 2012, 13:29:24
Bluswaterprobleem in Dalfser bossen

DALFSEN - Bij een eventuele, grote natuurbrand in het buitengebied van de gemeente Dalfsen krijgt de brandweer problemen met de aanvoer van voldoende bluswater.
Bovendien is het met de bereikbaarheid en de berijdbaarheid van de bossen abominabel gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Dalfsen anderhalf jaar geleden is gestart. De uitkomsten daarvan komen nu naar buiten, binnenkort worden ze door de politiek besproken, evenals het opgestelde actieplan. "Het is een bevestiging van wat wij al dachten", geeft brandweercommandant Gerbrand Jonker desalniettemin aan. "Daarom hebben we in een eerder stadium al verschillende stappen gezet." Zo gingen de spuitgasten om de bereikbaarheid van eventuele vuurhaarden te verbeteren samen met boseigenaren al met kettingzagen en hijskranen de wildernis te lijf. "Bovendien zijn de brandweerlieden voorzien van zaagkleding."

Onvoldoende bluswater om een heide- of bosbrand in de kiem te smoren zit 'm in het tekort aan waterpunten. Mocht brand uitbreken dan rukt de brandweer vooralsnog uit met twee grote tankautospuiten, die door het verhoogde risico van beide kanten naar het vuur snellen. Hoewel voldoende water beschikbaar zou moeten zijn, is die situatie verre van ideaal. Zeker in een brandgevoelig bos, waarbij vlammen onvoorspelbaar overslaan naar andere oorden. "Natuurbranden zijn dynamisch, die verspreiden zich als een taartpunt en kunnen al snel onbeheersbaar worden", stelt Jonker. Overigens geldt het probleem met name in het onbewoonbare gedeelte van de bossen, de campings zijn voldoende toegerust en voorbereid op eventuele branden.

In het actieplan van de brandweer zijn verschillende stappen opgenomen die deels al genomen zijn, anderen worden nu in fases uitgevoerd. Zo wordt onderzocht of het mogelijk is om voertuigen aan te schaffen die meer water bij zich hebben, aan de andere kant wordt gekeken of de aanleg van meer waterpunten de zorgen die er voor de natuurgebieden heersen kan wegnemen. Eerst worden de huidige waterwinpunten in kaart gebracht. "We gaan kijken of ons beeld nog klopt, want het gebied is veranderd." Het is overigens niet zo dat Jonker en zijn manschappen peentjes hebben gezweet bij de hitte van afgelopen weekeinde. "Bosbranden bestrijd je niet alleen, maar met de hele regio."

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/11585061/Bluswaterprobleem-in-Dalfser-bossen.ece


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #51 Gepost op: 24 november 2012, 13:17:01
Filmisch verslag, in 10 delen van een minisymposium gehouden in Radio Kootwijk op 12 September 2012 over de brand van 01 April 2012 bij Radio Kootwijk, waarin o.a. aan de hand van het bronnenboek de brand ge-evalueerd word
bron: youtube

deel 011 Natuurbrand Radio Kootwijk Paul Joosten

deel 02 2 Natuurbrand Radio Kootwijk Andre Meilink

deel 03 3. Natuurbrand Radio Kootwijk (Margreet Zoer, Erwin Radix en Gerard Zweverink).m4v

deel 04 4 Natuurbrand Radio Kootwijk Willem Wolfswinkel

deel 05 5 Ester Stalenhoef

deel 06 6 Natuurbrand Radio Kootwijk Richard Scheerder

deel 07 7 Natuurbrand Radio Kootwijk Peter Aalders

deel 08 8 Natuurbrand Radio Kootwijk Willem van Ark

deel 09 9 Natuurbrand Radio Kootwijk Ron Voois

deel 10 10 Edwin Kadiks

Met name vanaf deel 6 t/m 9 zijn interessant.
Als inleiding is ook deel 5 interessant

In deel 9 valt de kritiek op het niet vanuit VNOG informeren van de terreinbeheerder genaamd I.S.K. welk terrein op minder als 500m afstand van de brand ligt


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #52 Gepost op: 7 maart 2013, 16:28:54
06-03-2013

Preventieve brand op schietkamp Harskamp


HARSKAMP - Woensdag 6 maart werd op het Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp preventief brand gesticht.
Het ASK en het ISK infanterie schietkamp in Harskamp worden door Defensie stelselmatig platgebrand om spontane branden ontstaan door schietoefeningen te voorkomen. Het preventief branden voorkomt dat er grote brandbare vegetatie ontstaat. Mits de condities goed zijn wordt een blok grond eens in de 13 jaar gebrand, dit met het oog op de natuurwaarden. Deze condities luisteren zeer nauw, heidestruiken en grassen moeten droog zijn terwijl de ondergrond nat of bevroren moet zijn. De wind met windkracht 2 tot 4 moet uit de goede hoek komen, enzovoort. Om toch eventuele spontane branden te kunnen blussen heeft Defensie daarnaast het ISK eb ASK voorzien van een professionele brandweerorganisatie, bestaande uit 18 man, die zo'n 300 tot 400 keer per jaar uitrukt.

Deze vorm van brandpreventie werkt beter dan het traditionele plaggen. Door het gecontroleerd branden blijft de humuslaag nagenoeg intact en vormt de as een buffer die voorkomt dat de bodem zuur wordt, iets wat met plaggen wel het geval zou zijn. De karakteristieke vorm van heide die daardoor het gevolg is zorgt ervoor dat er op het ISK en ASK zeldzame planten groeien. Op het ASK staat de grootste populatie Valkruid van Nederland, dit is een soort die op de Rode Lijst staat. Inmiddels heeft het kruid op het ASK al 50.000 bloeistengels gevormd.



Bron tekst foto's: www.112ede.nl ook voor meer foto's