Naar ik begrijp zijn er wellicht meerdere onderzoeken naar differentiatie in de ambulancezorg.
Ik ga de niet allemaal lezen (geen tijd voor) maar ik weet wel dat er binnen de dienst waar ik zelf werkzaam ben overheidssubsidie is gegeven voor het verder uitwerken van differentiatie. Aangezien de dienst waar ik voor werk nogal groot is (600 man personeel en bijna 100 voertuigen) worden er bij ons veel innovatieve onderzoeken gedaan en pilots gedraaid. De differentiatie is inmiddels zo ver dat het niet de vraag is of het wordt ingevoerd, maar wanneer (waarschijnlijk al ergens in 2012).
Let wel: ik heb niet gezegd dat alle differentiaties (zowel A als B) van start gaan, dat zal wellicht in fases worden gedaan.
Daarnaast zal er in druk bevolkte gebieden eerder sprake zijn van realisatie dan in dunbevolke gebieden.
Als er maar 2 voertuigen zijn op een bepaalde standplaats, ligt het niet voor de hand daar direct de A-urgenties te gaan splitsen ;-)
Uiteraard worden de competenties en vaardigheden van medewerkers afgestemd op het soort auto.
Dat gaat verder dan alleen vooropleidingen. Enerzijds kan een bepaald niveau een kweekvijver worden voor een hoger niveau (bijvoorbeeld de B1 verpleegkundige gaat vanuit de werkgever de MBH doen om op de ALS te komen), anderzijds kan er ook sprake zijn van aangepaste werkomstandigheden bij ziekte, onbekwaamheid (toets niet gehaald ?) of ouderenbeleid.
De P van personeelskosten is natuurlijk ook een belangrijke, ik ben daarom ook erg benieuwd naar de volgende CAO aangezien er in de huidige geen sprake is van goed geregelde loonschalen voor dit soort medewerkers.
Voor de doorstroom van ALS-verpleegkundigen verwacht ik geen problemen. Eerder winst. Het is in grote regio's nu al vrij lastig om ALS-verpleegkundigen te werven. En als vacatures al makkelijk worden opgevuld dan is de keuze uit het aanbod sollicitanten vaak van relatief magere kwaliteit. Ik bedoel: als er al 5 sollicitanten zijn dan is er meestal maar 1 "goede" bij. Prettiger is het om meerdere kandidaten te hebben die aan elkaar gewaagd zijn.
Door verdere differentiatie wordt het voor de "ik wil graag" makkelijker om bij een ambulancedienst te komen werken.
Wat betreft het afschaffen van intuberen bij ALS-verpleegkundigen nog even het volgende:
Ik bedoelde niet te zeggen dat er bepaalde handelingen (lees: bevoegdheden) worden opgeheven. Dat zou wel kunnen overigens.
Ik bedoelde vooral te zeggen dat er een verschuiving gaat plaatsvinden naar gespecialiseerde verpleegkundigen zoals NPérs in e vorm van RR (jaja, ik weet dat een ambu pleeg ook gespecialiseerd is zonder dat ie NPer is).
Je moet je als verpleegkundige overigens nu ook al afvragen of je wel bekwaam en dus bevoegd bent als je minder dan 5* intubaties per jaar doet. (*) Ik gok maar een aantal, het aantal laat ik graag over aan de vakgroep anesthesie.