'Overheid onderschat risico van watersnood'
BUSSUM - De kans op grote overstromingen wordt door het kabinet onderschat. Daardoor investeert de overheid te weinig in dijkverzwaringen en andere maatregelen. Nederlandsers denken ten onrechte dat de veiligheid van dijken in orde is.
Dat heeft Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen, zaterdag gezegd op een partijraad over milieu van de VVD. 'We vinden Al-Qa'ida een enorm gevaar, terwijl we het meest worden bedreigd door het water.' Hij pleit ervoor om op korte termijn de riskante plekken in rivierdijkken en zeekeringen te inventariseren.
Volgens hem is al duidelijk dat de overheid te weinig geld uittrekt om overstromingen te voorkomen. 'We gaan roekeloos om met overstromingsgevaar.' Schaap wijst erop dat dit gevaar in Nederland groter is dan alle andere gevaren bij elkaar. 'Maar wie weet dat?'
In Nederland spreekt water niet tot de verbeelding, zegt hij. Volgens hem denkt het buitenland ten onrechte dat Nederland de ellende altijd voor is geweest. 'We waren altijd te laat: in 1953 bij de watersnoodramp en in 1993 en 1995 toen de grote rivieren overstroomden. Nu dreigen we dezelfde fout te maken.'
Schaap biedt aan dat de waterschappen extra meebetalen aan vereiste maatregelen. Het geld kunnen ze binnenhalen door de waterschapsbelasting te verhogen.
De voorzitter krijgt steun van oud-gedeputeerde van Noord-Holland Frans Tielrooij: hij leidde in 2000 een commissie die adviseerde over het waterbeleid voor de lange termijn. ' We verzuipen gewoon of we lijden economische schade.' Wel vindt Tielrooij dat de overheid een goede koers vaart door overtollig water zoveel mogelijk op te slaan en af te voeren.
Veel bouwplannen zijn Schaap een doorn in het oog. Vaak wordt geen rekening gehouden met overstromingsgevaar. Zo is in een laaggelegen polder bij Gouda een woonwijk gepland. Schaap: ' Die polder is een badkuip.' Hij voorziet ook praktische nadelen. De kans is groot dat de drassige veengrond in de polder gaat inklinken. Gouda kampt met soortgelijke problematiek waardoor huizen en wegen verzakken.
Volgens Schaap hebben de rijksoverheid en de gemeente Gouda het plan in een 'georganiseerde overval' doorgedrukt. De afgelopen jaren is vaker gebouwd op relatief onveilige plekken, waardoor de economische gevolgen veel groter zijn dan vroeger
bron: volkskrant 24-1-2005
dus misschien hebben we binnekort nog wel wat te doen