Doden door granaten LuikTwee mannen hebben dinsdag in het centrum van de Belgische stad Luik met granaten gegooid. Daardoor vielen twee doden en raakten 25 mensen gewond. Dat meldden Belgische media. Ook zou er geschoten zijn met kalasjnikovs. Een van de doden is vermoedelijk een van de daders.Onder zijn lichaam zouden nog granaten liggen.
Over het aantal slachtoffers en de omstandigheden is veel onduidelijkheid. Verscheidene gewonden zouden er slecht aan toe zijn. Een 2-jarig meisje verkeert in levensgevaar, meldt Le Soir.
De man gooide de granaten (type thunderflash) naar een bushokje op de Place Saint-Lambert. Daar wordt een van de grootste kerstmarkten van België gehouden.
Op enkele honderden meters van het plein zou een korte achtervolging hebben plaatsgevonden. Een tweede dader zou daar door de politie achtervolgd zijn. Inmiddels wordt ook gemeld dat een veertiger de granaten op het platform van een bakkerij naar het bushokje zou gegooid hebben.
Meerdere daders
Volgens verscheidene Belgische media houdt de aanslag mogelijk verband houden met een ontsnappingspoging uit het justitiepaleis in Luik. Over het aantal daders is onduidelijkheid. Volgens de Franstalige zender RTBF hebben vier mensen geschoten en met granaten gegooid en zijn enkele daders nog voortvluchtig. Andere media repten van twee daders. Een van de schutters zou in de omgeving van het paleis gevonden zijn, meldt Le Soir. Persbureau Belga meldt dat er nog wordt geschoten in het centrum.
Binnen blijven
Het rampenplan is afgekondigd en het centrum van Luik is door de politie afgesloten. Na de aanslagen met granaten dinsdag in het centrum van de Belgische stad Luik heeft de politie de bewoners opgeroepen binnen te blijven. Mensen die zich nog op straat bevinden, is geadviseerd snel te vertrekken of in winkels te vluchten. Gewapende agenten patrouilleren op straat. Dat heeft de Vlaamse zender VRT gemeld.
Geen maatregelen
Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in België neemt vooralsnog geen maatregelen na de aanslag in het centrum van Luik. Dat laat woordvoerder Peter Mertens weten.
Het crisiscentrum is bezig een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. Het crisiscentrum komt onder meer in actie bij een terreurdreiging en andere situaties waarbij de sociale orde, de democratische instellingen, de veiligheid of de openbare rust in gevaar worden gebracht.
Eerder op de dag is in Luik al een wijk afgesloten geweest, omdat een man dreigde zichzelf op te blazen, meldt De Morgen. De politie kon hem uiteindelijk oppakken, hij had geen explosieven rond zijn lichaam.
Paniek en ongeloof
,,Het is heel erg wat hier is gebeurd. Na de paniek is er het ongeloof.'' Dat zei een getuige van de aanslag in Luik tegen de Vlaamse zender Radio 1.
Volgens hem zijn er zeker honderd slachtoffers. Binnen 10 minuten na de aanslag was er politie op het Place Saint Lambert in hartje Luik en hingen er helikopters in de lucht, aldus de man. Hij reed op dat moment in zijn bestelwagen langs een rij bushaltes.
Hij hoorde een ontploffing en dacht dat het iets met zijn auto had te maken. Toen hoorde hij een tweede ontploffing en schoten. Vervolgens zag hij talrijke mensen badend in het bloed op de grond liggen. Hij realiseerde zich toen dat er iets ergs aan de hand was.
Een andere getuige zag een man van buitenlandse afkomst in het rond te schieten: ,,Het was niet normaal meer. Je rent voor je leven.''
Nederlandse ambulances
Vanuit Limburg zijn drie ambulances naar Luik gestuurd om daar eerste hulp te verlenen aan slachtoffers van de aanslag. Dat zei Harry Coenen, hoofd meldkamer ambulancezorg van de GGD Zuid Limburg, dinsdag. Ook is een coördinator mee: een officier van dienst.
De meldkamer ambulancezorg in Luik had om de ambulances gevraagd.
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht staat paraat voor het geval er vanuit Luik gewonden naar Maastricht worden vervoerd. Volgens woordvoerder André Leblanc hebben de Luikse autoriteiten dat gevraagd.
http://www.depers.nl/luik