Algemene brandweer bezuinigingen Limburg-Noord

Auteur Topic: Algemene brandweer bezuinigingen Limburg-Noord  (gelezen 2555 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Gepost op: 1 december 2011, 00:52:42
Algemene brandweer bezuinigingen Limburg Noord      

woensdag, 30 november 2011 21:02  
 
De RRC (Raad van Regionaal Commandanten) heeft in 2009 bedacht om de financiën van de brandweer te onderzoeken. Dit omdat de kostenstijgingen van de brandweer afgelopen 10 jaar niet betaalbaar meer zijn en moeten worden verminderd. Ze willen 20% verminderen van de totale budget van de brandweer op een wijze zo dat het wel mogelijk is. Onder leiding van de heer Mans (oud-burgemeester van Enschede) is er een commissie samengesteld  en gevraagd om advies uit te brengen over deze drie vragen:

1 - Hoe kan de lineaire kostenstijging van de brandweer worden omgebogen?
2 - Hoe kan de brandweer efficiënter en effectiever worden gefinancierd?
3 - Welke financiële effecten zijn realistisch als de Strategische reis wordt geëffectueerd?

De commissie heeft viertal gebieden onderscheiden wat betreft om de kosten te verminderen van de brandweer.
- heroverwegingen in de werkwijze van de brandweer
- heroverwegingen ten aanzien van de kerntaken van de brandweer
- heroverwegingen in de schaalgrootte om taken te organiseren
- heroverwegingen in de financieringsstructuur van de brandweer.

Deze heroverwegingen zijn gebaseerd op aantal gedachten zoals: dat burgers en bedrijven in meeste gevallen zich zelf kunnen redden en dat dit verder vergroot kan worden. De commissie heeft de wetenschap er bij betrokken en komt tot de conclusie dat de brandweer weinig kan doen bij een woningbrand om de mensen te redden. Deze gedachten leiden tot een aantal aanpassingen: flexibele voertuigbezetting, controletaak inzake vergunningen te verminderen. Verder willen ze nagaan over duiken en OGS (ongeval gevaarlijke stoffen) of dat niet anders georganiseerd kan worden. Als ze kijken op schaalvergroting willen ze ook landelijk organiseren van inkoop en de meldkamers samenvoegen. Het totale pakket wat er bezuinigd moet gaan worden is 185 miljoen euro. De noodzakelijke investeringen zijn 100 miljoen euro.

Hoe is het georganiseerd bij de brandweer in Noord-Limburg?
De veiligheidsregio Limburg Noord is een samenwerking van de politie Limburg-Noord, brandweer Limburg-Noord, GHOR Limburg-Noord, de gemeenten in de regio en bijvoorbeeld defensie. De Veiligheidsregio Limburg-Noord verzorgt de multi disciplinaire coördinatie op en tijdens de rampenbestrijding.

De veiligheidsregio Limburg-Noord is op gedeeld in een aantal districten waaronder: Venray, Venlo, Weert, Roermond, Horst- Peel en Maas. District Venray komt binnenkort bij district Venlo en Weert die samen weer een Veiligheidsregio vormen. Horst- Peel en Maas zullen in stapjes bij deze districten komen. Elk district heeft een pot met geld wat ze mogen uitgeven aan de brandweer wat via de gemeenten komt.  Dus je hebt meerdere potjes met geld waar over bezuinigd moet worden, die samen een grote pot vormen van de veiligheidsregio Limburg Noord. Omdat de districten Venlo, Weert en (Venray) al samenwerken is dit een lastige kwestie. Overigens komt bij dat de burgemeesters van alles districten uiteindelijk bepalen wat er gebeurd.

De gemeentes ontvangen geld van de inwoners die belastingen betalen een deel gaat naar de brandweer. In Venlo betaald een inwoner ongeveer 30 tot 50 euro aan belastingen wat voor de brandweer is. Dit gaat in dat potje wat ik eerder hebt verteld. Ook krijgt de gemeente subsidie van de overheid wat in dat zelfde potje gaat maar het grootste gedeelte komt van de inwoners van de gemeente.

De totale pot van de Veiligheidsregio Limburg-Noord daarvan moet 10 tot 15% worden bezuinigd. Dit kan bij het een district meer zijn dan bij het andere. Er zullen heel wat punten worden vast gesteld waar op ze mogelijk kunnen gaan bezuinigen uiteindelijk beslissen alle burgemeesters van de districten over deze punten. De bedoeling is om 15% te bezuinigen en daarvan word 5% geïnvesteerd in proactie en preventie. Op nazorg wordt het minst bezuinigd, omdat nazorg niet vaak word gebruikt en alleen bij extremen gebeurtenissen die een grote impact hebben belangrijk is.

In de afgelopen maand was er veel paniek `8 brandweer kazernes moesten gesloten worden. Uiteindelijk kwam het bericht dat alleen de kazerne in Maasbree moest sluiten.
De komende tijd wordt er geïnvesteerd in preventie dus in het voorkomen van brand. En er wordt over een aantal jaren gekeken wat betekend het dan voor de brandweerzorg die men nu krijgt.

De duikteams zullen van 4 naar 1 gaan. Dit komt omdat het levensreddende gedeelte van een duikteam beperkt is.
Het aantal teams voor gaspakkeninzet en ontsmetting wordt teruggebracht van vijf naar twee.
Verschillende coördinerende functies worden samengevoegd of komen helemaal te vervallen.

Bron: 112Regiolimburg.nl




Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1 Gepost op: 6 december 2011, 19:51:59
Voor in de klas en luisteren!


05 December 2011

-Limburg- Noord- De Veiligheidsregio Limburg- Noord is een bestuurlijke en organisatorische chaos. Binnen de top van de regio is inmiddels een conflict uitgebarsten dat regionaal brandweercommandant Sjoerd van der Schuit voorlopig de kop heeft gekost.

Burgemeester Bruls van Venlo, voorzitter van de veiligheidsregio, wil slechts kwijt dat de commandant tijdens de duur van een aanvullend onderzoek, dat 6 á 8 weken gaat duren, ‘even van de werkvloer moet’. Dit alles staat te lezen op de website van Binnenlands Bestuur d.d 18 februari 2011. Iemand zet er als commentaar onder: 'als klopt wat er staat heeft de alg. dir. de onderzoeksopdracht gegeven aan een voormalige werknemer uit een vorige werkkring....dus is het voorspelbaar dat de schuld dan bij de andere twee directieleden komt te liggen...' Inderdaad: een chaos.

Op 7 november komt de Veiligheidsregio Limburg-Noord met hun dekkingsplan 2012. Het betreffende document is helemaal geen dekkingsplan maar niet meer dan een simpel epistel van 4 kantjes met een voorstel aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio om accoord te gaan met een aantal 'uitgangspunten' zoals: vaststellen van de norm op 15 minuuren en prioriteit geven aan de maatregelen op het gebied van risicobeheersing voor het buitengebied waar de opkomsttijd van, 15 minuten niet haalbaar is. Volgens de wet op de veiligheidsregio's staan in zo'n dekkingsplan: 'voor de brandweer geldende opkomsttijden en een beschrijving van de voorzieningen en maatregelen, noodzakelijk om daaraan te kunnen voldoen'. Ik zou zeggen lees het zogenaamde "dekkingsplan" en oordeel zelf of het hieraan voldoet.

En er komt nog meer. Burgemeester Delissen van gemeente Peel en Maas ruikt geld. Ze ziet een bezuinigingskans en kondigt aan dat, nu de tijden toch verruimd zijn, de brandweerpost Maasbree dus wel dicht kan. Ze gaat er gemakshalve maar van uit dat de gemeente Venlo met gesloten beurs de brandweerzorg in dat gebied wel gaat overnemen. Bruls, nu in de rol van burgemeester van Venlo, geeft echter aan dat van gesloten beurzen geen sprake kan zijn. lees hier het persbericht. Bovendien maakt Delissen de raad wijs dat ze contact gehad heeft met V&J en daar geen tegenstand te verwachten is.

Minister Opstelten schrijft naar aanleiding van al deze gebeurtenissen een brief aan de kamer. Citaat uit die brief: 'Indien het bestuur van een veiligheidsregio voor bepaalde locaties opkomsttijden vaststelt die afwijken van de Wet, dan is voorgeschreven dat afwijkingen per object inzichtelijk gemaakt moeten worden en dat tevens dan duidelijk moet zijn wat de precieze mate van afwijking is. Dat betekent dat in een bestuurlijk geaccordeerd dekkingsplan de locatie en mate van afwijking dienen te zijn gemotiveerd en dat compenserende maatregelen inzichtelijk zijn gemaakt. Zoals ook aangegeven in mijn brief aan Uw Kamer 1, is de IOOV op mijn aangeven een grootschalig en diepgravend onderzoek gestart naar de daadwerkelijke opkomsttijden en dekkingsplannen van alle veiligheidsregio’s. Dat onderzoek moet in februari 2012 gereed zijn en u wordt te zijner tijd over de uitkomsten ervan geïnformeerd.' Duidelijke taal dus. Dat doe je niet zomaar even af met een gratis rookmeldertje en een voorlichtingsavond in het plaatselijke dorpshuis.

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3192-voor-in-de-klas-en-luisteren.html?archived=0&page=1


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 24 december 2011, 12:23:48
Burgemeester onder vuur


PEEL EN MAAS – Burgemeester Wilma Delissen heeft dinsdagavond in de raad het boetekleed aangetrokken over haar wijze van communiceren over de brandweer.

De burgemeester van Peel en Maas kreeg flink de oren gewassen tijdens een twee uur durend interpellatiedebat over het oprekken van de uitruktijden van de brandweer en de daaruit voortvloeiende sluiting van kazernes. Reden voor het debat was een artikel in deze krant
over een brief van minister Opstelten (Veiligheid). Daarin stelt de bewindsman klip en klaar dat oprekken van uitruktijden niet mag voor hele gebieden zoals de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft gedaan.

De raad had een spervuur aan vragen. ‘Hoe kan het dat de burgemeester steeds heeft verzekerd dat er contact met het ministerie is geweest?’ ‘Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de Veiligheidsregio de wet anders interpreteert?’ ‘Waarom moet de raad belangrijke besluiten steeds uit de krant vernemen?’
Met de antwoorden van de burgemeester kon de raad niet zoveel. „Die zijn niet anders dan wat we tot dusver hebben gehoord”, aldus Arno Janssen van Lokaal Peel en Maas. De raad nam het Delissen vooral kwalijk dat er niets met de door de fracties geuite twijfels is gedaan.

Dat de burgemeester steeds stellig meldde dat er niets aan de hand was. Kritiek was er ook op „de hooghartigheid van de Veiligheidsregio die er met haar voorzitter (Hubert Bruls, red.) aan top nog steeds van uitgaat dat het beleidsplan wordt goedgekeurd. Daar maken we ons zorgen over en die zorgen zijn nog steeds niet weggenomen”, aldus Janssen.

Hoewel Delissen er nadrukkelijk op wees dat haar veertien collega burgemeesters ook ingestemd hebben met het beleidsplan, erkende ze dat ze beter had moeten communiceren en dat ze de impact van de brief van Opstelten op de raad heeft onderschat. Ze beloofde een motie van de raad onder de aandacht te brengen bij de Veiligheidsregio, „want die vragen gelden ook voor de andere gemeenten”. De burgemeester is vol vertrouwen dat het beleidsplan ongeschonden door het onderzoek van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid komt, nu de Veiligheidsregio bezig is per gebouw te motiveren waarom de wettelijke tijd niet gehaald wordt. Honderd procent garantie durfde ze echter niet te geven.

Bron: De Limburger