Geweld tegen hulpverleners tijdens jaarwisselinghttp://www.hulpdienstenonline.nl/geweld-tegen-hulpverleners-tijdens-jaarwisselingBron Tekstbijdrage webredactie HDO | Laatst bijgewerkt op 02 jan 2012 om 10:01
'Hulpverleners vaker belaagd deze oud en nieuw' kopt de krant. Meer aanhoudingen dan een jaar geleden, meer geweld tegen de politie en hulpverleners en meer telefoontjes naar de hulpdiensten. De jaarwisseling is nog niet het feestje dat het zou moeten zijn, concludeerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) na de jaarwisseling.
Onacceptabel
Uit een eerste inventarisatie bleek dat de politie in heel Nederland tijdens de jaarwisseling 1350 aanhoudingen verrichtte. Een jaar geleden lag dat aantal nog op 1200. Veel mensen maakten zich schuldig aan bedreiging, beroving, vernieling of geweld. Het aantal meldingen van geweld tegen agenten en hulpverleners steeg naar 110, tegenover 105 in 2010. Opstelten vindt dat onacceptabel en ernstig: ,,Het geweld tegen gezagsdragers moet absoluut naar beneden''.
Snelrecht
Een handjevol raddraaiers kreeg zondag 01-01-2012 al meteen een straf opgelegd. Zowel in Amsterdam als in Breda moesten zij meehelpen met het opvegen van de oud-en nieuwrommel. Het overgrote deel van de verdachten moet nog voor de rechter komen. Dat gebeurt deels in de loop van de week op supersnelrechtzittingen.
Molotovcocktails
In Den Haag moest de ME kort optreden in de wijk Ypenburg. Ook in Zoetermeer werd de ME ingeschakeld toen een groep jongeren molotovcocktails naar de politie gooide. Net als in de voorgaande jaren had de brandweer het in Den Haag druk met het blussen van autobranden. In de stad woedden 47 autobranden, in de gehele Haagse regio waren het er bijna 80.
SIRE (Stichting Ideële Reclame) startte op dinsdag 27 december, een nieuwe campagne met het thema ‘Handen af van onze hulpverleners’, juist met het oog op de afgelopen jaarwisseling. De campagne wordt ondersteund door de beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg. In deze campagne stelt SIRE geweld tegen hulpverleners aan de kaak.
Geweld
De laatste cijfers over 2011 tonen aan dat hulpverleners ook dit jaar weer met een schrikbarende hoeveelheid gewelds- en agressie-incidenten zijn geconfronteerd. Waaronder 75% van de verpleegkundigen, 73% van de agenten, 44% van de brandweermannen en 75% van het ziekenhuispersoneel. Vrijwel niemand vindt het geweld tegen hulpverleners meevallen of behorend tot het beroepsrisico.,
Relatief rustige jaarwisseling in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft zich nieuwjaarsnacht maximaal ingezet voor een veilige jaarwisseling voor de inwoners van de regio Rijnmond én het eigen personeel. Er waren gedurende de jaarwisseling extra brandweervoertuigen en ambulances beschikbaar. Er is een bijzondere inspanning geleverd door ondermeer vrijwillig- en beroeps brandweerpersoneel, ambulancepersoneel en personeel van de gezamenlijke meldkamer om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Hierbij is intensief samengewerkt met de Politie Rotterdam-Rijnmond.
De oud en nieuwviering is voor de hulpdiensten traditioneel een zeer drukke periode. Dat was ook dit jaar het geval. Voor de hulpdiensten was het een drukke, maar beheersbare nacht zonder grote incidenten. Tussen het begin van oudejaarsdag (zaterdagochtend 00.00 uur) en Nieuwjaarsdag 08.00 uur vonden er totaal 1539 uitrukken plaats. Hiervan rukte de brandweer 1184 keer uit, het overgrote deel daarvan was voor container- en buitenbranden. De ambulancedienst had in totaal 355 uitrukken.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had een reeks van maatregelen genomen om effectief op te kunnen treden bij incidenten en tevens de veiligheid van het eigen personeel te kunnen waarborgen. Zo werkten brandweer, ambulancediensten en meldkamer met een maximale personeelsbezetting. Evenals vorig jaar hebben politie en brandweer gezamenlijke surveillanceteams ingezet. Deze teams maakten een eerste inschatting van het incident en gingen ondermeer na of de gealarmeerde hulpverleners veilig konden optreden bij incidenten. Ook waren er afspraken met reinigingsdiensten om vuilcontainers te legen, te verwijderen of af te sluiten. Via de website
www.rijnmondveilig.nl hebben de hulpdiensten gecommuniceerd over de incidenten in de regio.
Ook in de Veiligheidsregio Hollands Midden werden, in ieder geval wat betreft ambulancezorgverleners, geen geweldsmeldingen gedaan.
Commentaar webredactie HDO:
Helaas wordt in de berichtgeving niet aangegeven hoe de geweldsmeldingen zijn verdeeld tussen brandweer, politie en ambulancedienst. De lichte stijging van het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners van 100 vorige jaarwisseling naar 105 dit keer is te verwaarlozen al is het natuurlijk nog steeds 105 keer teveel! Zeker gezien het gegeven dat de politie landelijk dit jaar veel werk heeft gemaakt van het aanhouden van mensen die hulpverleners hinderden of bedreigden, zou je ook kunnen concluderen dat er geen toename is van geweldsplegingen tegen hulpverleners.
Uit de persberichten over geweldplegingen tegen hulpverleers blijkt duidelijk een andere insteek van redacties van media en voorlichtingsfunctionarissen: vorig jaar werd gekozen voor het bagetelliseren van geweldsplegingen tegen hulpverleners, nu komt men met elke melding naar buiten onder het mom "elke melding is er één teveel!" Mogelijk heeft hieraan de jongste campagne van SIRE een steentje bijgedragen.
De webredactie kreeg vandaag nog een cc van een mail van een gesprek met een SEH-verpleegkundige die vertelde dat zij in de 23 jaar die zij op de SEH werkt nog nooit echt een probleem heeft gehad. "Terwijl er ook collega's waren die geregeld een klap kregen of onheus bejegend werden. Niet goed, natuurlijk, maar laten we ook oog hebben voor de bijdrage die een hulpverlener zelf kan leveren aan het al dan niet escaleren van de situatie." Door gesprekstechnieken kan vaak een gesprekswending worden bewerkstelligt.
Voorbeeld van een waargebeurde situatie: 'Als hij doodgaat, maak ik jullie ook dood', zei de broer van een neergestoken jongen in stad x tegen de bemanning van een ambulance. Waarop één van de ambulancezorgverleners had gezegd: "Als je nu niet weggaat (misschien heeft hij ook nog wel een krachtiger term gebruikt) gaat je broertje dood." Het was gezegd in het vuur van de strijd, maar met een andere gesprekswending had de situatie een heel andere kant op kunnen gaan. Bijvoorbeeld: "Is het je broer? Mooi, wil jij meehelpen? Hier heb je een infuuszak, houd die maar vast."
Respect moet je verdienen en niet afdwingen.
Wordt het niet de hoogste tijd om een landelijk meldsysteem van geweldsplegingen tegen hulpverleners te organiseren? Door dit te monitoren, eventueel per veiligheidsregio, kan een realistisch beeld worden geschets inzake geweldspleging en wordt het gevaar van onderschatting of juist overschatting geminimaliseerd.
Dat geweldspleging tegen hulpverleners van alle tijden is blijkt wel uit een artikel in het Nieuwsblad van het Noorden op 2 januari 1960: "Tijdens oud en nieuw zijn de ruiten van een ambulancewagen die onderweg was naar verkeersongeval vernield door baldadig publiek."
Kortom, gewedspleging tegen hulpverleners is niet nieuw, alleen zijn de diverse media- en informatiekanalen veranderd. Daarbij: mensen onder invloed van drank en/of drugs is een probleem van alle tijden. Natuurlijk is het zinvol om te proberen misbruik te beperken, maar je moet ook reëel blijven: het zal blijven bestaan en hulpverleners zullen moeten leren ermee om te gaan. Dat blijkt ook uit het beperkte effect van de strafverhogingen die zijn doorgevoerd.
zie ook:
Incidenten > Topic: Geweld tegen hulpverleners
Hulpverlening Algemeen > Topic: Handen af van onze hulpverleners - SIRE campagne - petitie