Invulling rampenplan

Auteur Topic: Invulling rampenplan  (gelezen 2266 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

A. Reunis

  • Gast
Gepost op: 12 januari 2005, 21:22:58
Uit recente evaluatie rapporten van rampen, zoals in Enschede en Volendam, komt telkens weer naar voren dat de samenwerking en herkenbaarheid van de goedwillende vrijwillige hulpverlener (geschoold of leek) nog steeds (in de 21e eeuw!) onvoldoende is.
De herkenbaarheid tussen de verschillende hulpverleners en zelfs tussen hulpverlener en hulpvrager is niet altijd duidelijk.

Een nog kwalijker punt is het feit dat de coördinatie tussen hulpverleners en hulpverlenende instanties onvoldoende is.
In geval van een actuele ramp zullen er altijd,  toevalligerwijs, EHV'ers in de buurt zijn en zullen er altijd ongevraagd, vaak vanuit een emotionele band, vrijwillgers willekeurige, ongecoördineerde hulp gaan verlenen. Om deze lering uit genoemde evaluatie rapporten om te zetten in een gecoördineerde hulpverlening hebben wij als RK afdeling het plan opgevat om simpele, doch duidelijk afspraken te maken met EHV'ers, die al dan niet, bij een EHBO vereniging aangesloten zijn. Denk hierbij ook aan het groeiend aantal BHV'ers.
Dit potentiëel aan HV'ers is namelijk vele malen groter dan het aantal HV'ers die het RK kan inzetten.

Het gaat hier dan niet zozeer meer om EH, maar meer om taken te vervullen binnen Opvang en Verzorging, wat valt onder taakveld 3 binnen de huidige NRK structuur.
EH in de eerste minuten na een ramp is namelijk niet te coördineren.

Mijn vraag is of er in den lande reeds RK afdelingen en EHBO verenigingen zijn die een vorm van samenwerking hebben geformuleerd in geval van hulpvraag na een opgeschaalde ramp. 




Rolf

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 13 januari 2005, 00:17:56
Mischien een rare opmerking maar welke verhouding van 1hulpverlener op xxxx evacues wil je hanteren?

Als hier de menskracht te kort komt dan gaan we de buur gemeente bellen, ik heb als Limbolander een brief gekregen om te gaan registreren in Zeist bij het TBC prikken dit denk vanwegen het I-RIS waar we al mee bezig zijn maar mensen zijn niet dom als ze in de opvang moeten ze kunnen zelf naar de wc en zelf in de koffie roeren dus als je in de dag 5:100 vrijwilligers hebt en in de nacht 3:100 vrijwilligers hebt dan zit je nog te klaverjassen in de opvang als RK-er.
En als jou afdeling dat aantal niet haalt haal je ze gewoon wat verder weg toch.

En mensen van de EHBO-ver die ook graag iets met de O&V doen zijn natuurlijk van harte welkom bij het NRK

Rolf


A. Reunis

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 13 januari 2005, 10:50:54
Beste Rolf,
                  het menselijk voorstellingsvermogen is groot, maar dikwijls niet groot genoeg om alle mogelijke varianten van calamiteiten te simuleren en/of voor te stellen. De gewenste verhouding van HV/hulpvrager is helemaal afhankelijk van de specifieke situatie en de duur daarvan. Als je een hele buurt, incl. bejaardencentrum met >150 bejaarden moet ontruimen en van onderdak voorzien, dan kom je er niet met 5 /100 overdag en 3/100 's nachts. Ik denk eerder aan 1/10. Als de situatie dan ook nog eens 48 uur gaat duren, dan zul je toch echt een aflossingsschema moeten hebben met het navenant aantal HV'ers. Dan om je al snel op 60 HV'ers/dag.
Hoe zit 't met de herkenning en hoeveel HV'ers kun je echt bereiken als de calamiteit zich midden in de zomer voordoet, terwijl half NL in 't buitenland aan 't strand ligt? Stel dat de bereikbaarheid op 40% ligt, dan heb je al gauw een HV buffer van 150 nodig. Het zou dan gewoon goed zijn voor je gemoedstoestand om die HV buffer te identificeren en actueel te houden, inclusief
één A4'tje uitleg betreffende organisatie, coördinatie en mogelijke taken.  
Al is er maar een intentie verklaring tussen RK en de EHBO verenigingen dat de bereidheid er is dat EHBO'ers naast individuele EH ook bereid zijn vervolghulp te willen bieden en dan wordt het aanbod ineens een stuk minder.
Een verbeterde coördinatie is nog steeds nodig, zoals de evaluatie rapporten aangeven. Dit is geen verzinsel, maar keiharde conclusies uit keiharde rampen.

m.vr.gr.,     Albert


aov

  • Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 290
  • Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven!
Reactie #3 Gepost op: 13 januari 2005, 23:56:35
Op maandag 31 januari a.s. wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het RK en de Hulpverleningdienst Brabant-Noord (brandweer en GHOR). Deze samenwerkingsovereenkomst heeft onder meer betrekking op de rol van het RK in geval van dat een gemeente in deze regio het rampenbestrijdingsproces Opvang & Verzorging in uitvoering neemt.
Mogelijk dat aldaar afspraken zijn gemaakt tussen RK en EHBO-verenigingen, omdat menig RK-lid ook lid is van een EHBO-vereniging. Je kunt namelijk de persoon maar op één plaats inzetten; of EH of opvang.


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #4 Gepost op: 14 januari 2005, 00:43:07
Kijk eens naar willekeurige rampen.

In de eerste fases zijn het de aanwezige ehv'ers die vanuit hun uitgangspositie aan de gang gaan.
De ramp wordt voor hun niet groter dan het gebiedje wat ze kunnen overzien.

In die eerste periode doen EHV'ers veel goed werk zeker gezien de omstandigheden waaronder ze aan de gaan zijn gegaan.

Gaandeweg zullen steeds beter uitgeruste hulpdiensten de hulpverlening overnemen. Parallel daaraan krijgt men met het verstrijken van de tijd steeds meer overzicht en kan men de hulpverleningsdiensten effectiever inzetten.

Als je als EHV'er een rol wilt vervullen in de georganiseerde hulpverlening, dan zul je goed getraind moeten worden. Je moet van te voren al weten wat je taken zullen zijn en wat er van je verwacht wordt.

De meeste EHV'ers die zich daartoe geroepen voelden hebben zich al aangesloten bij een O&V groep of SIGMA-team en zijn bereid veel tijd en energie te steken voor het geval dat...

Maak geen afspraken over inzetbaarheid maar train je EHV'ers voor de eerste 10 minuten in dergelijke situaties.

Maak geen afspraken over competenties, maar zorg voor goede contacten tussen EHV'ers en de hulpdiensten zodat ze alkaar leren kennen en van elkaar weten waar ze voor staan.

Als de hel losbreekt, dan zullen de EHV'ers het moeten doen met wat ze hebben of direct voor het grijpen ligt.  

Begin als  EH vereniging de cursisten te leren hoe ze de eerste 10 minuten na een kettingbotsing zodanig kunnen overleven, zodat ze zoveel mogelijk s.o.'s een vele betere kans kunnen geven om het ook te overleven. Vraag de hulpdiensten of ze daarin een aktieve rol willen vervullen.

en dan zul je merken dat wat je wilt bereiken vanzelfs komt....