'Forensisch rapport over koolmonoxide-incident klopt niet'Techniek
| Laatst gewijzigd:10-01-2012 00:24 | Frans van Velden |
Huizen - De gasgeiser in de woning in Huizen kan niet haar behoren gefunctioneerd hebben, zoals de forensische politie rapporteert. Een goed werkend apparaat produceert namelijk geen koolmonoxide.
Dat bevestigt Hella Rijpkema, manager van de afdeling Veiligheid Gasinstallaties van Kiwa Gas Technology uit Apeldoorn. Donderdagavond raakten drie kinderen in een badkamer van een woning aan de Nieuwe Bussummerweg in Huizen buiten bewustzijn. Het koolmonoxide-alarm had gewaarschuwd, maar de ouders konden de deur van de badkamer niet open krijgen. Politieagenten hebben de deur geforceerd. Twee van de kinderen zijn overleden. "De afvoer van koolmonoxide vanuit de geiser liep via de normale weg naar buiten, maar werd door de harde wind afgesloten", staat in het persbericht van de politie Gooi- en Vechtstreek. "De gasgeiser functioneerde naar behoren. De conclusie is dat er sprake is van een noodlottig ongeval door samenloop van natuurlijke factoren."
Bouwkundige aspecten
Technisch gesproken is het onmogelijk. De gasgeiser heeft uiteraard niet naar behoren gefunctioneerd, want hij produceerde koolmonoxide (dat is altijd het gevolg van onvolledige verbranding door een tekort aan zuurstof). Bovendien: "Het kan niet alleen door de wind zijn, het is altijd een combinatie van factoren", stelt Rijpkema in antwoord op vragen van Dagblad Cobouw. "In beginsel moeten gastoestellen schoon verbranden. Ze hebben beveiligingen voor als dat niet zo is. Daarnaast spelen bouwkundige aspecten een rol." Rijpkema vindt de informatie via de media gebrekkig en de uitspraak van de politie wel heel gauw gedaan. "Wij doen bij dit soort incidenten altijd onderzoek ter plekke en mogelijk daarna in het laboratorium."
Schuldvraag
Volgens een voorlichter van de politie Gooi- en Vechtstreek klopt het persbericht wel. "Jawel, het kan wel. Onze eigen forensische rechercheurs en experts hebben ernaar gekeken." Nadere informatie over de situatie ter plekke (bijvoorbeeld waar de geiser hing, waarom hij onvoldoende verbrandde, hoe de afvoeren liepen) geeft de voorlichter niet. Het openbaar ministerie doet geen onderzoek naar mogelijke schuld. "Maar misschien komt er nog ander onderzoek", aldus Rijpkema. "Bijvoorbeeld in opdracht van de rechter bij een privaatrechtelijke aansprakelijkheidsstelling. Ook Bouw- en Woningtoezicht kan een onderzoek laten doen, de gemeente moet toezicht houden op de veiligheid."
Publicatie datum: 10-01-2012 00:24
Bron:
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/01/09/forensisch-rapport-over-koolmonoxide-incident-klopt-nietPS als je dit artikel leest lijkt er een (schuld) vraag mogelijk, waarvan ik me voor kan stellen dat dit verder "not-done" is.