Campagne Portogewoon: ‘Ken jij je porto?’Eind januari 2012 start de landelijke campagne ‘Portogewoon’. Hiermee willen Brandweer, Politie, Ambulancezorg en Defensie/KMAR hun hulpverleners beter wegwijs maken in het gebruik van hun verbindingsmiddelen en het verbindingsnetwerk C2000. Dit gezamenlijke initiatief van de koepelorganisaties wordt samen met het Veiligheidsberaad uitgevoerd. Ook het brandweerpersoneel wordt bewuster gemaakt van de mogelijkheden (én beperkingen) van hun portofoon en krijgen via diverse communicatiemiddeleneen aantal ‘tips & tricks’ aangedragen. “Niet ingewikkeld, in gewoon Nederlands uitgelegd”, zo stelt projectleider Corné de Swart. Later in 2012 volgen er nieuwe trainingen in het gebruik van portofoons, als aanvulling op een aantal andere verbetertrajecten, ook op het technische vlak.
De portofoon is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van de brandweer. Onbelemmerd en betrouwbaar contact met collega’s en met de meldkamer is cruciaal voor effectieve hulpverlening, maar ook voor de persoonlijke veiligheid.
In gevaarlijke situaties is de portofoon de ‘lifeline’.
Uit onderzoek en praktijksituaties is gebleken dat veel portofoongebruikers nog onvoldoende kennis
hebben over het functioneren van hun portofoon en het digitale netwerk waarop ze werken. Daarom
is Opleiden en Oefenen één van de speerpunten van het multidisciplinaire project Verbeteringen C2000.
De Swart: “De verbeterprojecten bevatten, naast Opleiden en Oefenen, ook technische en organisatorische aspecten. Zo worden er extra zendmasten gebouwd en wordt er gewerkt aan gezamenlijke inkoop van de randapparatuur.”
Veel gebruikers, één netwerk
Alle hulpverleners delen nu samen één landelijk netwerk, waardoor - zeker bij grote of complexe incidenten - een goede gebruikersdiscipline nodig is om ‘opstoppingen’ in de verbindingen te vermijden. De campagne moet de hulpverleners inzicht geven in hoe het landelijk netwerk functioneert en wat er gebeurt als zij bijvoorbeeld een gespreksaanvraag aan de meldkamer doen of de noodknop op hun portofoon indrukken. Door betere gebruikerskennis kan een aantal problemen met portofoonverbindingen worden voorkomen of beperkt.
Hulpverleners in de hoofdrol
Net als in de andere kolommen zal de campagne ‘Portogewoon’ ook binnen de brandweer de nodige aandacht krijgen. Vanaf eind januari zullen bijvoorbeeld posters en flyers via de 25 regio’s worden verspreid en zullen hulpmiddelen als presentaties en briefings voor instructeurs en leidinggevenden via de website ‘Portogewoon.nl’ gedownload kunnen worden. In het nieuwe opleidingstraject kunnen de portofoongebruikers door praktijkoefeningen nog veel meer kennis en ervaring opdoen. Maar ook gebruikers vinden er alles wat ze nodig hebben om hun portofoon beter te leren kennen. Op de website zullen straks vier filmpjes te zien zijn, waarbij hulpverleners van de vier operationele disciplines en een ‘sprekende’ portofoon de hoofdrol spelen. Zij bezoeken onder andere een meldkamer en krijgen bij een antennemast uitleg van een deskundige over wat er achter de schermen van het digitale radionet gebeurt. Aan de hand van testvragen kunnen hulpverleners online hun basiskennis en vaardigheden toetsen.
Verbindingslessen van de toekomst
De commissie Berghuijs heeft geadviseerd om het gebruik van verbindingsmiddelen ‘standaard’ op te nemen in de diverse basisopleidingen, ook in die van de brandweer. De Brandweeracademie heeft vorig jaar de oefenkaarten aangepast. De Swart: “We hebben voorgesteld om de kerninstructeurs C2000 weer nieuw leven in te blazen. Deze deskundigen kunnen de opleidingen verzorgen, maar ook de oefeningen begeleiden.” Ook aan de rol van de meldkamer zal in de regionale oefenplannen van de veiligheidsregio’s
nadrukkelijker aandacht worden besteed.
‘Portogewoon’ maakt deel uit van een compleet pakket van verbetertrajecten voor C2000, zoals:
• verbeteren van de radiodekking door het (ver)plaatsen van (extra) zendmasten;
• optimaliseren van de gesprekscapaciteit in het netwerk en van de regierol van de meldkamer;
• samenstelling van een functioneel eisenpakket voor de randapparatuur;
• en: voorstellen voor eenduidige programmering van de randapparatuur.
Dit pakket van verbeteringen moet het vertrouwen van zowel de gebruikers als de verantwoordelijke veiligheidsbesturen in het functioneren van de OOV-verbindingen vergroten.
Meer informatie:
www.portogewoon.nl(in de loop van januari 2012 online)
bron: www.nvbr.nl : Brandweerkrant van Nederland, nummer 2, December 2011 (PDF)