Drukker jaar voor KNRM ondanks kwakkelzomer In 2011 zijn de vrijwilligers van de KNRM 1901 keer uitgevaren en werden 3299 mensen geholpen: een drukker jaar voor de KNRM ondanks de kwakkelzomer.
De zomermaanden in 2011 waren overwegend nat en gaven weinig zon. Er werd regelmatig gewaarschuwd voor extreem weer. De redders hadden het daarmee drukker dan een jaar daarvoor. De drukste dag voor de KNRM reddingstations was zaterdag 4 juni, in het Hemelvaartsweekend. De piek van de hulpverleningen van de KNRM lag in augustus.
Harde windBijna een kwart van alle hulpverleningen werd in 2011 uitgevoerd bij windkracht zes en hoger. Onder dergelijke omstandigheden zijn hulpverleningen moeilijker en gevaarlijker dan normaal. In de oorzaken van de ongevallen is dit terug te zien in averij aan schepen in nood en aan de conditie en ervaring van de mensen in nood. Opvallende stijger in 2011 is het gewondenvervoer vanaf het strand. Bij deze acties wordt vanuit de Veiligheidsregio’s samengewerkt met andere hulpverleningsdiensten als politie, ambulance en reddingsbrigades. De kusthulpverleningsvoertuigen van de KNRM worden geregeld ingezet op stranden en in duingebieden waar reguliere hulpverleningsvoertuigen niet kunnen komen.
KNRM LifeguardsOp bijna alle Waddeneilanden is de KNRM sinds 2010 actief voor de strandbewaking door de KNRM Lifeguards. Zij voerden in 2011 464 hulpverleningen uit op het strand en 21 reddingen in zee.
Radio Medische DienstDe vijf artsen van de KNRM Radio Medische Dienst gaven 739 medische adviezen aan zeevarenden over de hele wereld. Deze dienstverlening via telecommunicatie is vaak levensreddend voor zeevarenden die midden op de oceaan ziek worden of gewond raken.
VrijwilligIn totaal werkt de KNRM met meer dan 1.100 vrijwilligers en 70 reddingboten op 42 reddingstations langs de gehele Nederlandse kust. De reddingstations en het reddingswerk kunnen niet bestaan zonder vrijwillige redders. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om op noodmeldingen te kunnen reageren. Zij besteden gemiddeld drie uur per week aan opleiden en oefenen. Afhankelijk van het aantal noodmeldingen kost elke inzet gemiddeld drie uur.
2011 was het Europees jaar van het vrijwilligerswerk.
Het unieke karakter van de KNRM trekt nog altijd nieuwe vrijwilligers. De vergoeding die zij daar voor ontvangen bedraagt € 1.25 per uur. De toegevoegde waarde van het vrijwilligerswerk zit vooral in het voorkomen van schade door tijdige hulpverlening. Ieder jaar bedraagt de voorkomen schade aan goederen ruim elf miljoen euro. Daar is de waarde van ieder gered mensenleven niet bij opgeteld. Vrijwilligerswerk is daarmee onbetaalbaar en van onschatbare waarde.
Donateurs onmisbaarDe KNRM is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie, ontvangt geen exploitatiesubsidies van de overheid en is afhankelijk van donaties.
www.knrm.nl