http://www.bndestem.nl/binnenland/article2310595.eceBrandweer moet er in acht minuten zijn
Donderdag 13 december 2007 - DEN HAAG - Woningen in wijken die relatief ver verwijderd zijn van een brandweerkazerne zullen allemaal moeten worden uitgerust met rookmelders. Alleen op die manier kan de brandweer voldoen aan de maximale opkomsttijd van acht minuten, die minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil vastleggen in de wet. Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid aan de Vrije Universiteit.
Ter Horst wil met een wettelijke norm de brandweer verplichten binnen acht minuten ter plaatse te zijn. De opkomsttijd mag hoger zijn als er in een pand preventieve maatregelen zijn genomen, zoals de installatie van rookmelders.
De wettelijke norm is volgens de minister nodig, zodat gemeenten de brandweer kunnen afrekenen op de opkomsttijd. Uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), dat gisteren werd gepresenteerd, blijkt dat de vrijwillige brandweer nu vaak te laat arriveert bij branden of ongelukken. In zeventig procent van de gevallen is de brandweer pas na twaalf tot vijftien minuten op de plek des onheils. Dat de opkomsttijden oplopen, komt doordat het steeds langer duurt voordat de brandweer gereed is om uit te rukken. Vrijwilligers werken overdag vaak ver van de kazerne en hebben last van verkeersmaatregelen als rotondes, paaltjes en drempels.
Om de wettelijke norm te halen, kunnen veel gemeenten niet anders doen dan gebouwen en woningen, ver verwijderd van een kazerne met rookmelders uitrusten, denkt hoogleraar Helsloot. Alleen daarmee kan genoeg tijd worden gewonnen. Helsloot: "Doorgaans duurt het een kwartier voor een brand wordt ontdekt. Een brandmelder brengt dat terug naar één minuut. Daarmee win je dus 14 minuten. In dat geval kan de brandweer zich dus een wat langere opkomsttijd veroorloven.
>>Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil met een wettelijke norm de brandweer verplichten binnen acht minuten ter plaatse te zijn.