Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 114350 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #130 Gepost op: 10 januari 2008, 15:46:07
http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/waterland/article2959071.ece?secId=535

Brandweer vaak te laat ter plaatse in Purmerend

Gepubliceerd op 09 januari 2008, 16:58
Laatst bijgewerkt op 09 januari 2008, 17:05

purmerend -  

De Purmerendse brandweer is in 42 procent van de gevallen later ter plaatse bij een calamiteit dan de normen voorschrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Het gaat per jaar om zo'n twintig incidenten, waarbij de opkomsttijd van de brandweer met meer dan een minuut wordt overschreden. In 15 procent van de gevallen is dat meer dan twee minuten.

Dat is nog maar de theoretische opkomsttijd. In de praktijk kan de vertraging, afhankelijk van de verwerking van een brandmelding, het uitrukken van de brandweerlieden en problemen tijdens het aanrijden, nog groter zijn. In grote delen van de wijk Weidevenne kan de overschrijding van de aanrijtijd oplopen tot vier minuten, blijkt uit het rapport. Datzelfde geldt voor een enkele locatie in de wijk Overwhere. In De Purmer-Noord en -Zuid kan vaak eveneens niet worden voldaan aan de normen.

zelfs het rapport is via hun site te downloaden???
op dat rapport staat toch duidelijk vermeld "uitsluitend bestemd voor de geadresseerde regio"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #131 Gepost op: 11 januari 2008, 20:26:43
Is dat niet via een achterdeur een erg goedkope beroepsbrandweer creëren....  ::) ::) ???

http://www.ad.nl/denhaag/delft/article1958859.ece?nscategory=metropool

Minder vrijwilligers door overnachting op kazerne
PIJNACKER-NOOTDORP - Vrijwillige brandweerlieden moeten eens in de tien dagen een nacht op de nieuwe kazerne achter het politiebureau aan de Nootdorpseweg gaan slapen.
Zo kan de brandweer garanderen dat haar personeel binnen acht minuten, de landelijke norm, ter plaatse is. Het nieuwe regime, dat ingaat als de kazerne medio 2008 klaar is, zorgt voor een afname van het aantal vrijwilligers.

Nu werken nog negentig vrijwilligers bij de brandweer van Pijn- acker-Nootdorp. In de nieuwe situatie blijven daarvan 75 brandweerlieden over. Dat is genoeg, laat de gemeente weten. Leeftijd kan een reden zijn bij het besluit van vrijwilligers om te stoppen. Ook kunnen sommigen de zogenaamde kazernering niet combineren met werk of privé-omstandigheden.

Met de nachtdiensten, die beginnen om zeven uur ’s avonds en twaalf uur duren, is de brandweer er zeker van dat een ploeg vrijwilligers in no time klaarstaat om uit te rukken. Nu worden de vrijwilligers opgepiept bij elke brand, maar niet iedereen kan altijd op tijd bij de kazerne zijn. „Je merkt dat veel mensen niet meer werken in hun woonplaats,’’ aldus een gemeentewoordvoerder. „Dat is zeer inefficiënt voor de vrijwillige brandweer.’’

Ronald van der Helm (47), sinds 1991 lid van de vrijwillige brandweer, behoort niet tot die groep mensen. Hij werkt op het gemeentekantoor in Pijnacker en kan in een vloek en een zucht op de naastgelegen kazerne zijn. Met de invoering van het kazerneringssysteem maakt zijn werkplek niet meer uit.

Hoewel hij dan soms een nacht niet thuis slaapt, ziet Van der Helm het nut er wel van in. „De brandweer wordt steeds professioneler en kan moeilijker vrijwilligers vinden. Je ontkomt hier niet aan.’’ De nieuwe situatie geeft hem meer vrijheid. „Ik krijg gewoon één keer in de tien dagen dienst. Ik denk dat je daardoor minder hoeft uit te rukken; nu worden we in principe bij elke brand opgeroepen. Dat vind ik jammer, want je bent toch brandweerman.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #132 Gepost op: 12 januari 2008, 18:28:19
http://www.gelderlander.nl/maasland/2454244/Zorgen-bij-CDA-over-brandweer-die-te-laat-is.ece

Zorgen bij CDA over brandweer die te laat is

12 jan 2008, 03:09 - MAASTRICHT - CDA Limburg eist van het provinciebestuur opheldering over het feit dat de brandweer in het noorden en midden van de provincie vaak te laat ter plekke is.
 
Slideshow image
VORIGE
START
STOP
VOLGENDE
De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Uit cijfers van de Inspectie Openbare orde en Veiligheid is deze week gebleken dat de brandweer van Noord- en Midden-Limburg gemiddeld zes minuten te laat komt bij een brand. De opkomsttijd, tussen melding en aankomst bij de brand, moet in 80 procent van de gevallen acht minuten zijn. Dat duurt in het noorden en midden van de provincie veertien minuten. Dat is het langst, want in het zuiden van Limburg gaat het om elf en landelijk om twaalf minuten. De brandweer van Noord- en Midden-Limburg is slechts één op de vier keer binnen de norm van acht minuten ter plekke. Landelijk gaat het hierbij om 41 procent. Verder blijkt dat met name in de gemeenten, vooral Bergen, die grenzen aan Duitsland, België en Brabant de brandweer het vaakst te laat ter plekke is.

"De cijfers liggen er en daar moet iets aan gedaan worden", zegt een woordvoerder van de brandweer Noord- en Midden-Limburg. Volgens de zegsman heeft het ermee te maken dat dit deel van de provincie veel dunbevolkte, landelijke gebieden kent richting de grensstreek, waardoor het meer tijd kost om snel ter plaatse te zijn.

De afdeling Limburg van het CDA vindt het 'onacceptabel en onverantwoord' dat de brandweer er na alarmering pas na veertien minuten is.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #133 Gepost op: 27 januari 2008, 17:52:35
http://www.omroepflevoland.nl/2771fa14-556d-4414-bf05-54f6d4c7a8f0.aspx?NewsID=44614

FlevolandRapport : Brandweer erg vaak te laat 27-01-2008
Brandweer nogal eens te laat

De Flevolandse brandweerkorpsen arriveren te vaak te laat bij een brand. Dat constateert een inspectiedienst van het ministerie van binnenlandse zaken. In Dronten en Noordoostpolder zijn de problemen het grootst.

Bij 80 procent van de uitrukken zijn de brandweerlieden in 14 minuten ter plaatse. Dat is 6 minuten later dan de landelijke norm vereist. De overschrijding geldt jaarlijks per gemeente gemiddeld bij zo'n zes branden in woonhuizen.

De statenfractie van de SP noemt dit zorgelijk en onacceptabel. SP-statenlid Arie Stuivenberg heeft vragen gesteld aan commissaris van de koningin Michel Jager. De burgemeester van Dronten kent het rapport niet en weigert daarom te reageren. Ook de regionale brandweer wil geen reactie geven op de cijfers.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #134 Gepost op: 8 maart 2008, 13:58:27
http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/2784909/Blussers-traag-door-drempels.ece

Blussers traag door drempels

door Niels Herijgens. zaterdag 08 maart 2008 | 07:50
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

Zaterdag 8 maart 2008 - STEENBERGEN - De Steenbergse brandweer kan niet voldoen aan de landelijke eis om binnen acht minuten bij een brand te staan.


Belangrijkste oorzaak daarvan is de invoering van 'Duurzaam Veilig'. Met andere woorden: de verkeersdrempels. Dat blijkt uit het beleidsplan Brandveiligheid en Hulpverlening, dat de lokale politiek deze week bespreekt.

Het gemeentebestuur constateert daarin dat de opkomsttijd van de brandweer met gemiddeld veertig procent is toegenomen, 'mede door de invoering van Duurzaam Veilig'. Ze stelt dat de zorgnorm van acht minuten niet alleen nu, maar ook in de toekomst vaker overschreden zal worden.

Het betreft een bewuste keuze, zo valt te lezen. De voor- en nadelen van verkeersremmende maatregelen zouden eertijds met de gemeenteraad zijn besproken. Brandweercommandant Corné Hagenaars heeft daarbij de negatieve gevolgen en de risico's geschetst.

De richtlijn van acht minuten wil het gemeentebestuur, nu die toch niet haalbaar blijkt, loslaten en vervangen door een maximale opkomsttijd van een kwartier.

Die geldt dan voor stads- en dorpskernen. Voor gebouwen in het buitengebied hanteerden brandweer en gemeente al langer een maximale aanrijtijd van achttien minuten.

Het probleem dat drempels, chicanes en rotondes niet alleen gevaarlijke hardrijders, maar ook brandweerwagens, politieauto's en ambulances afremmen, speelt overigens op tal van plaatsen in het land.

Minister Guusje ter Horst stelde in december nog voor om de achtminutenregel strenger te handhaven. Gemeenten zouden er brandweerkorpsen op kunnen afrekenen. Zijn er brandmelders aanwezig, dan mag de aanrijtijd iets langer zijn.

De vier bestaande brandweerposten - in Steenbergen, Dinteloord, Nieuw-Vossemeer en Kruisland - behouden overigens minimaal tot en met 2010 hun eigen brandweerpost. Om zelf aan veiligheidseisen te kunnen voldoen, krijgt de brandweer er één werknemer bij. Het korps fuseert zoals bekend in 2009 met Moerdijk en Halderberge. Hagenaars krijgt daarover de leiding.



>>De richtlijn dat de brandweer binnen acht minuten na een melding ter plaatse moet zijn, blijkt niet haalbaar. Steenbergen wil de norm oprekken tot een kwartier.

niels.herijgens@bndestem.nl.


DD

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 351
Reactie #135 Gepost op: 8 maart 2008, 21:49:50
Die acht minuten lijkt mij alleen haalbaar, wanneer op grote schaal verkeersdrempels e.d. worden verwijderd en extra posten worden bemand. Natuurlijk moeten vrijwilligers en opgeroepen reserves die verkeersregels overtreden, worden beschermd. Immers: nood breekt wet!
(oud) politie- en militair brandweerofficier hoofdofficier bij land- en luchtmacht  instructeur rampenbestrijding


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #136 Gepost op: 14 maart 2008, 22:18:53
Ook het 'goud' moet aan opkomst- er reageertijden gaan voldoen...  ;D ;D

http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/91915/ontwerpbesluitveiligheidsregios.pdf

§ 2 Alarmering
Artikel 2.2.1
Het bevoegd gezag stelt criteria vast voor de situaties waarin de meldkamer tot
grootschalige alarmering overgaat, waarbij onder grootschalige alarmering wordt verstaan het
onverwijld en volledig alarmeren van de onderdelen van de hoofdstructuur van de
rampenbestrijding en crisisbeheersing, bedoeld in artikel 2.1.1, onderdelen b tot en met e.
Artikel 2.2.2
1. Vanaf het moment dat is vastgesteld dat is voldaan aan de criteria als bedoeld in
artikel 2.2.1, wordt de meldkamer door één functionaris van de meldkamer
aangestuurd.
2. Het bevoegd gezag bepaalt in overeenstemming met het regionale college, bedoeld
in artikel 22 van de Politiewet 1993, op welke wijze de meldingen die geen verband
houden met een ramp of crisis ten tijde van de rampenbestrijding of crisisbeheersing
worden afgehandeld.
4
Artikel 2.2.3
1. Vanaf het moment dat is vastgesteld dat is voldaan aan de criteria als bedoeld in
artikel 2.2.1, begint de meldkamer binnen twee minuten met de alarmering van de
onderdelen van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing,
bedoeld in artikel 2.1.1, onderdelen b tot en met e, en wordt de burgemeester of de
voorzitter van de veiligheidsregio geïnformeerd.
2. Tegelijkertijd met of aansluitend aan de alarmering van de hoofdstructuur van de
rampenbestrijding en crisisbeheersing worden afhankelijk van de aard en
omstandigheden van de ramp of crisis andere functionarissen en eenheden die nodig
zijn voor de rampenbestrijding en crisisbeheersing, gealarmeerd.
Artikel 2.2.4
De gealarmeerde leden van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en
crisisbeheersing zijn in staat om binnen vijf minuten nadat is begonnen met de alarmering,
een advies te geven.
Artikel 2.2.5
Vanaf het moment dat is vastgesteld dat is voldaan aan de criteria als bedoeld in
artikel 2.2.1, heeft de meldkamer binnen vijf minuten op grond van de beschikbare gegevens
een zo volledig mogelijke beschrijving van het incident gereed voor de onderdelen van de
hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing en voor andere functionarissen
of eenheden als bedoeld in artikel 2.2.3, tweede lid.
Artikel 2.2.6
Het bestuur van de veiligheidsregio draagt zorg voor een voorziening waardoor in het
geval dat de meldkamer uitvalt, de functie en taken van de meldkamer worden gecontinueerd.
§ 3 Opschaling
Artikel 2.3.1.
Vanaf het moment dat is vastgesteld dat is voldaan aan de criteria als bedoeld in
artikel 2.2.1 beginnen de volgende onderdelen of functionarissen binnen de gestelde tijd met
de uitvoering van hun taken:
a. een eerste commando plaats incident binnen 30 minuten;
b. een regionaal operationeel team binnen 45 minuten, met uitzondering van het
hoofd van de sectie informatiemanagement dat binnen 30 minuten begint, de
sectie informatiemanagement die binnen 40 minuten begint en de overige secties
die binnen 60 minuten beginnen;
c. een gemeentelijk beleidsteam binnen 60 minuten;
d. een team bevolkingszorg binnen 90 minuten met uitzondering van de functionaris
die met de coördinatie van de voorlichting is belast en die binnen 30 minuten
begint, en
e. een regionaal beleidsteam binnen 90 minuten.
Artikel 2.3.2
De hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing is in staat gedurende een
ramp of crisis onafgebroken te functioneren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #137 Gepost op: 14 maart 2008, 22:41:31
Ik schat in dat er wat meer beroepsposten gaan komen....  ::) ::)



http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/91915/ontwerpbesluitveiligheidsregios.pdf

§ 2 Opkomsttijden

Artikel 3.2.1
1. Voor de opkomsttijd van een eerste basisbrandweereenheid gelden de normtijden die
zijn opgenomen in bijlage 1 bij dit besluit.
2. Voor de opkomsttijd van een eerste ondersteuningeenheid voor hulpverlening geldt
een normtijd van 15 minuten.
3. Het bevoegd gezag stelt vast voor welke objecten de inzet van een
ondersteuningseenheid voor redden en blussen op hoogte altijd noodzakelijk is. In
die gevallen gelden voor de opkomsttijd van een eerste ondersteuningseenheid voor
redden en blussen op hoogte de normtijden die zijn opgenomen in bijlage 1 bij dit
besluit.

Artikel 3.2.2
Het bevoegd gezag draagt er zorg voor dat een sluitende registratie van de
gerealiseerde opkomsttijden wordt bijgehouden.

Artikel 3.2.3
De gerealiseerde opkomsttijden overschrijden in niet meer dan 10% van de gevallen
de normtijden die in het dekkingsplan zijn vastgesteld.

Artikel 3.2.4
In het dekkingsplan wordt inzichtelijk gemaakt hoe voor de normtijden, bedoeld in artikel

3.2.1, de volgende theoretische dekkingspercentages worden gerealiseerd:
a. ten minste 80% van de objecten binnen het verzorgingsgebied van de brandweer
kan binnen de vastgestelde normtijd worden bereikt;
b. ten minste 95% van de objecten binnen het verzorgingsgebied van de brandweer
kan binnen de eerste op de vastgestelde normtijd volgende tijdschijf worden
bereikt, en
c. alle objecten binnen het verzorgingsgebied van de brandweer kunnen binnen 18
minuten worden bereikt.


http://home.planet.nl/~vuurvreter/tijden.JPG[/img]


http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/91915/ontwerpnotavantoelichtingbesluitveiligheidsregios.pdf

Toeliching

Opkomsttijden basisbrandweerzorg
De veiligheidsregio’s en de gemeenten sturen de operationele prestaties van hun
brandweerorganisatie door het stelsel van de opkomsttijden. Dit stelsel leidt niet alleen tot het tijdig
arriveren van de brandweer bij een incident, maar dwingt ook tot processen bij veiligheidsregio’s en
gemeenten gericht op een optimaal en efficiënt georganiseerde basisbrandweerzorg. Mogelijkheden
hiervoor zijn ondermeer de samenwerking met omliggende regio’s, het innoveren van werkprocessen
en het investeren in preventieve maatregelen.
De normtijden in het besluit zijn ontleend aan de handleiding Brandweerzorg5 inclusief de Technische
Aanvulling6 en de concept-Leidraad Repressieve Basisbrandweerzorg7.
Bij het vaststellen van de normtijden is rekening gehouden met de bestaande bouwregelgeving. Het
Bouwbesluit en het (toekomstig) Gebruiksbesluit – waarbij gestreefd wordt naar landelijke uniformiteit
– vormen de basis. Waar de bouwregelgeving gericht is tot gebruikers en ondernemers, is het
onderliggend besluit uitsluitend gericht tot het bevoegd gezag voor de brandweer en doet dit niets af
aan de verplichtingen die in de bouwregelgeving zijn neergelegd.
Bij het vaststellen van de normtijden is ervan uitgegaan dat de brandweer binnen 30 minuten na het
ontstaan van een brand levensreddend kan optreden en de brand kan bestrijden. Hierbij is er van uit
gegaan het 15 minuten kan duren voordat een brand is ondekt. Dat maakt dat de
brandweerorganisatie nog circa 15 minuten (afhankelijk van het type gebouw) beschikbaar heeft om
een effectieve inzet te plegen. In deze 15 minuten moet de brandweer gealarmeerd worden, zich naar
de kazerne begeven (in het geval van vrijwilligers), zich omkleden, het voertuig bemensen en naar het
incident rijden. Ter plaatse dient een eerste snelle verkenning uitgevoerd te worden en dient de
bestrijding ter hand te worden genomen. De brandweer zal in het merendeel van de gevallen binnen 8
minuten ter plaatse moeten zijn, zodat er nog 7 minuten resten ter voorbereiding op een adequate
inzet.

Er zijn echter objecten en incidenten waarvoor het op basis van een risico-inschatting van belang is
dat er een kortere opkomsttijd vereist is of juist met een langere opkomsttijd kan worden volstaan. Dit
leidt tot een normenstelsel dat loopt van 5 minuten voor bepaalde objecten waarin zich veel al dan niet
zelfredzame personen bevinden tot 15 minuten voor hulpverlening bij enkelvoudige of niet-complexe
verkeersongevallen en voor risico’s waarbij niet direct mensen gevaar lopen. De maximale opkomsttijd
ligt in alle gevallen op 18 minuten.

Bandbreedten
De opkomsttijd is opgebouwd uit de verwerkingstijd van de alarmcentrale, de uitruktijd en de
aanrijdtijd. De norm is niet overal en in alle gevallen realistisch. Zeker in dunbevolkte gebieden met
verspreide bebouwing zou een strikte toepassing van deze norm onevenredige kosten met zich
meebrengen. Ten aanzien van het dekkingspercentage, d.w.z. het percentage van het aantal objecten
dat theoretisch binnen de normtijd kan worden bereikt, gelden de volgende bandbreedten:

1. Tenminste 80% van het totaal aantal objecten in een bepaald gebied moet binnen de daarvoor
vastgestelde normtijd worden bereikt;

2. Waar niet aan het uitgangspunt onder 1 kan worden voldaan, moet tenminste 95% van de objecten
in de eerstvolgende tijdschijf worden bereikt;

3. Voor de overige 5% van de objecten geldt dat deze binnen een maximale opkomsttijd van 18
minuten moet worden bereikt.

Het theoretische dekkingspercentage is evenwel iets anders dan het daadwerkelijke
overschrijdingspercentage van de normtijden. Bij overschrijdingen spelen ook factoren als
verkeersdrukte en de weersomstandigheden een rol, die in het repressieve dekkingsplan niet kunnen
worden verdisconteerd. Ten aanzien van het daadwerkelijke overschrijdingspercentage wordt de lat
gelegd op maximaal 10%. Maar alles dient wel plaats te vinden binnen de maximale opkomsttijd van
18 minuten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #138 Gepost op: 5 mei 2008, 22:05:09
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article3441572.ece/Brandweer_hekelt_korte_aanrijtijd

Brandweer hekelt korte aanrijtijd

De brandweer in Friesland is tegen de strikte aanrijtijden van acht minuten, die minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken voorstaat. Zij zou de brandweerkorpsen op het platteland onnodig op kosten jagen en de mogelijkheden voor extra brandpreventie onbenut laten.

De Friese brandweer staat niet alleen in haar kritiek. De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) reageert in een brief namens 17 van de 25 brandweerregio's op de plannen.

Op het platteland is het onmogelijk om gemiddeld in acht minuten op de plek des onheils te zijn, stelt Henk van der Veen, brandweercommandant in Noordoost-Friesland. Of er moeten her en der nieuwe kazernes en extra beroepskrachten komen. ,,Mar dat is net te beteljen en dat moatst ek net wolle.'' De brandweerbond wil ,,beargumenteerd afwijken'' van de voorgestelde norm. ,,Want de aanrijtijd is slechts één aspect van brandveiligheid.''


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #139 Gepost op: 28 mei 2008, 12:05:15
Brandweer binnen 15 minuten aanwezig bij brand

Wie in de gemeente Coevorden een beroep doet op de brandweer, kan er op rekenen dat de hulpdienst binnen 15 minuten aanwezig is. Of het nu om brand gaat of een verkeersongeval. En 24 uur per dag. De brandweerkorpsen zijn niet langer gebonden aan de gemeente- of provinciegrenzen. Onderling is afgesproken dat de dichtstbijzijnde brandweerpost uitrukt naar een calamiteit. Hierdoor is de snelst mogelijke brandweerhulp gegarandeerd.

De landelijke norm voor de opkomsttijd is acht minuten. Die tijdslimiet is in dunbevolkte regio's niet haalbaar. Om die reden heeft de Regionale Brandweer Drenthe (RBD) voorgesteld om de opkomsttijd te wijzigen naar 15 minuten. Een opkomsttijd die wel haalbaar is. De gemeenteraad van Coevorden heeft, net als in de andere gemeenten in Drenthe, de gewijzigde opkomsttijd vastgesteld.

Voorlichting en preventie

Het brandweerkorps blijft onverminderd investeren in preventie en publieksvoorlichting. Bijvoorbeeld over het installeren van rookmelders. Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Coevorden al in 83% van de woningen één of meerdere rookmelders hangt. De gemeente Coevorden wil dat uiteindelijk alle woningen over een rookmelder beschikken. De brandweer richt zich ook op het voorlichten van eigenaren en beheerders van ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingscentra en andere panden waar mensen wonen die zich niet goed zelfstandig kunnen redden. Eigenaren en beheerders zijn in belangrijke mate zelf verantwoordelijk voor een goed functionerend bedrijfshulpverleningsteam (BHV) en het nemen van verschillende bouwkundige en installatietechnische maatregelen.

Nieuwsbank