Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 114358 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

NF

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,018
    • www.112ijmond.nl
Reactie #210 Gepost op: 7 oktober 2009, 23:08:43
Snelheid is ook niet alles, denk ik zelf. Je kunt wel stellen dat tussen aanname en uitgifte maximaal één of twee minuten mag zitten, maar je moet als centralist wel over de nodige informatie beschikken. Niet elke melder zal binnen 15 seconden vertellen waar hij is, wat er aan de hand is en wat hij nodig heeft.

Bovendien zullen er ook regelmatig meldingen binnenkomen, waarvan niet direct duidelijk is of de betreffende hulpdienst (of dit nou ambulance, brandweer of politie is) daar ook daadwerkelijk nodig is. Te snelle uitgifte betekent wellicht een inzet voor niets, een voertuig onnodig de weg op en verminderde dekking in een gebied.

Zomaar een stukje gezond verstand en inlevingsvermogen van mijn kant hoor :) Maar ik wil ermee zeggen; meldkamercentralist lijkt me iets meer dan telefoontjes aannemen en eenheden alarmeren.
112ijmond.nl / IVK, BvV / Brede interesse in Veiligheid en Hulpverlening


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #211 Gepost op: 8 oktober 2009, 21:28:46
Brandweer vorig jaar sneller bij schoorsteenbrand

(Novum) - De brandweer was vorig jaar bij schoorsteen- en binnenbranden sneller ter plaatse dan in 2007. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De tijd die de brandweer gemiddeld nodig had om na een melding bij de brand aan te komen bedroeg 9,3 minuten. Dat is 0,2 minuten sneller dan in 2007, oftewel twaalf seceonden.

De tijdwinst is te danken aan een snellere verwerking (0,1 minuut) van de brandmelding in de meldkamer en een snellere uitruk (eveneens 0,1 minuut). Uitruk is de tijd die verstrijkt tussen de alarmering en het daadwerkelijk uitrijden van de brandweer. De werkelijke rijtijd die de brandweer nodig had om van de uitrukpost naar de brand te komen, bleef met gemiddeld 4,6 minuten gelijk.

Overigens had de brandweer in 2006 gemiddeld ook maar 9,3 minuten nodig om na melding van een schoorsteen- of binnenbrand de plaats van de brand te bereiken. Het aantal vrijwilligers bij de brandweer is in vier jaar tijd met zeshonderd afgenomen. Per 1 januari van dit jaar stond daar echter de komst van tweehonderd beroepskrachten tegenover.

http://binnenland.nieuws.nl/571033/brandweer_vorig_jaar_sneller_bij_schoorsteenbrand


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #212 Gepost op: 23 oktober 2009, 14:08:23
Aanrijtijd brandweer naar 11 minuten      

De gemeenteraad van IJsselstein heeft ingestemd om de aanrijtijd van de brandweer op 11 minuten te stellen. Voor de brandweer in IJsselstein is de landelijke richtlijn van 8 minuten lastig te halen.

Toch is het percentage van 30 procent in 2008, verhoogt naar 55 procent. De gemeente verwacht dat de brandweer de nieuwe richttijd van 11 minuten in 90 procent van de gevallen weet te halen.

http://www.rtv9.nl/cms/content/view/32178/301/

 ::)


Onger Oensien

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 431
Reactie #213 Gepost op: 28 oktober 2009, 19:44:24
De Flevolandse brandweer kwam vorig jaar te laat bij bijna vier op de vijf woningbranden. Dat valt op te maken uit de Brandweerstatistiek 2008.

Voor woningbranden geldt een opkomsttijd van maximaal 8 minuten. Bij slechts 21 procent van alle woningbranden in de provincie is die norm gehaald. Alleen de brandweer in Groningen scoort slechter, met 19 procent.

In 2007 wist de Flevolandse brandweer nog in 30 procent van de gevallen op tijd te komen. Een woordvoerder laat weten dat ze de cijfers bestuderen en dat ze volgende week met een reactie komen.

Bron(met filmpje) http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/64666/brandweer-vaak-te-laat-bij-woningbrand

Ben wel benieuwd waar de knelpunten liggen hier in Flevoland...


jadjong

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 557
Reactie #214 Gepost op: 28 oktober 2009, 20:00:12
Ben wel benieuwd waar de knelpunten liggen hier in Flevoland...

Het aantal brandweermensen per inwoners is waarschijnlijk ruim voldoende, maar als de inwoners zo weidverspreid wonen is het onmogelijk om de kazernes binnen de 8-minuten te plaatsen.


Tammo

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 240
Reactie #215 Gepost op: 29 oktober 2009, 19:45:13
RTVnoord :

Groninger brandweer vaak te laat bij branden

Citaat
GRONINGEN - De Groninger brandweer arriveerde vorig jaar bij ruim vier van de vijf woningbranden te laat. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De brandweer hoort na een melding binnen acht minuten ter plaatse te zijn, maar in 2008 lukte dat slechts in negentien procent van de gevallen. Met deze score staat de Groninger brandweer landelijk onderaan de ladder. Het CBS laat wel weten dat de brandweer bij het merendeel van de woningbranden in onze provincie binnen tien minuten aanwezig is.

Een woordvoerder van de Groninger brandweer wil eerst de cijfers bestuderen en kan daarom nog niet reageren.

http://rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=86137


HardstyleFanatic

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 115
Reactie #216 Gepost op: 29 oktober 2009, 19:47:08
Zou best kunnen met al die weg opbrekingen hier tegenwoordig in de stad >:(


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #217 Gepost op: 22 november 2009, 10:53:22
Brandweer Beemster sneller ter plaatse

21 november 2009

BEEMSTER - Het college van burgemeester en wethouders heeft ermee ingestemd om de maximale opkomsttijd van de brandweer in Beemster te verlagen van 15 naar 10 minuten. Dit naar aanleiding van een adviesrapport van de brandweer.

Onderzoeksresultaten wijzen uit dat het voor de brandweer in de gemeente Beemster mogelijk is om binnen tien minuten ter plaatse te zijn. De landelijke norm is acht minuten, maar in agrarisch en dunbevolkt gebied is dit lastiger haalbaar. Voor hulpverlening geldt nog steeds de opkomsttijd van 15 minuten.

http://www.webregio.nl/waterland/regionaal-nieuws/artikel/530292/brandweer-beemster-sneller-ter-plaatse.aspx


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #218 Gepost op: 22 november 2009, 11:08:25
Preventie óók taak voor Friezen zelf

Leeuwarden - De inwoners van Fryslân moeten zelf meer doen om de gevolgen van een eventuele brand te beperken. Bewoners van boerderijen in de buitengebieden kunnen niet verwachten dat de brandweer altijd binnen de kortste keren op de stoep staat. De brandweer in Fryslân is niet in staat om overal in de provincie op tijd te zijn.

Dat zegt de Leeuwarder brandweercommandant Johan Postma in reactie op het gisteren gepubliceerde onderzoek over aanrijdtijden. Uit dat onderzoek blijkt dat er maar drie Friese brandweerkorpsen volgens de normen op tijd ter plekke kunnen zijn bij een brand of ongeluk. Dat zijn de korpsen van Fryslân, Vlieland en Schiermonnikoog. De andere dertien korpsen halen de streefnormen van het ministerie niet.

Ook op andere punten - preventie, voorbereiding, opleiding - scoren veel korpsen onvoldoende. Dat de verschillende korpsen niet in alle gevallen binnen de streeftijd aanwezig zijn, wil overigens niet zeggen dat de brandweer altijd te laat is of dat er daardoor per definitie gevaarlijke situaties ontstaan.

De huidige streeftijd is acht minuten, maar in veel gebieden is die tijd al opgerekt tot bijvoorbeeld vijftien minuten omdat acht minuten sowieso niet haalbaar is op het platteland.

Niet alleen halen veel Friese korpsen nu niet de normen - in totaal zijn er meer dan vijfhonderd punten waarop de brandweer beoordeeld wordt, in het onderzoek zijn er zestig meegenomen - met het ingaan de nieuwe wet op de Veiligheidsregio’s wordt het er niet beter op. De norm van acht minuten wordt in die wet vastgelegd. Als gemeenten toch vinden dat hun korps daar niet aan kan voldoen, bijvoorbeeld omdat het een plattelandsgemeente is met een relatief groot oppervlak, dan mag daarvoor in de plaats bijvoorbeeld vijftien minuten gelden. Dat is dan echter wel een wettelijk vastgelegde norm. Dat houdt in dat de brandweer juridisch op een overschrijding aan te spreken zal zijn.

Volgens de Leeuwarder brandweercommandant Johan Postma moeten mensen zich meer bewust worden van de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de brandweer en daar zelf op anticiperen. ,,Als je ervoor kiest ergens in het landelijk gebied te wonen op een mooie woonboerderij, dan kun je niet verwachten dat de brandweer altijd op tijd is. Mensen kunnen dan ook zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld door een brandalarm te kopen of een sprinklerinstallatie aan te leggen. Als er dan brand is, is de brandweer tenminste zo snel mogelijk gealarmeerd en zijn de bewoners in staat om op tijd buiten te komen.”

Als straks de nieuwe wet op de Veiligheidsregio’s ingaat, heeft de Friese brandweer twee mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren. Korpsen kunnen op lokaal niveau meer gaan samenwerken, of opgaan in een nieuwe organisatie. Aan beide opties hangt een prijskaartje. De eerste optie kost jaarlijks een kleine 2,5 miljoen euro extra - gerekend over de zestien korpsen - de tweede keuze kost 1,5 miljoen euro. Het personeel van de brandweer wordt dan ondergebracht in één organisatie - de kazernes in de provincie blijven gewoon bemand.

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=47612


Kusje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
Reactie #219 Gepost op: 22 november 2009, 11:28:58

Dat zijn de korpsen van Fryslân, Vlieland en Schiermonnikoog. De andere dertien korpsen halen de streefnormen van het ministerie niet.

Ik neem aan dat met het Korps "Fryslân" het beroepsbrandweerkorps van Leeuwarden wordt bedoeld.