Preventie óók taak voor Friezen zelf Leeuwarden - De inwoners van Fryslân moeten zelf meer doen om de gevolgen van een eventuele brand te beperken. Bewoners van boerderijen in de buitengebieden kunnen niet verwachten dat de brandweer altijd binnen de kortste keren op de stoep staat. De brandweer in Fryslân is niet in staat om overal in de provincie op tijd te zijn.
Dat zegt de Leeuwarder brandweercommandant Johan Postma in reactie op het gisteren gepubliceerde onderzoek over aanrijdtijden.
Uit dat onderzoek blijkt dat er maar drie Friese brandweerkorpsen volgens de normen op tijd ter plekke kunnen zijn bij een brand of ongeluk. Dat zijn de korpsen van Fryslân, Vlieland en Schiermonnikoog. De andere dertien korpsen halen de streefnormen van het ministerie niet.
Ook op andere punten - preventie, voorbereiding, opleiding - scoren veel korpsen onvoldoende. Dat de verschillende korpsen niet in alle gevallen binnen de streeftijd aanwezig zijn, wil overigens niet zeggen dat de brandweer altijd te laat is of dat er daardoor per definitie gevaarlijke situaties ontstaan.
De huidige
streeftijd is acht minuten, maar in veel gebieden is die tijd al opgerekt tot bijvoorbeeld vijftien minuten omdat acht minuten sowieso niet haalbaar is op het platteland.
Niet alleen halen veel Friese korpsen nu niet de normen - in totaal zijn er meer dan vijfhonderd punten waarop de brandweer beoordeeld wordt, in het onderzoek zijn er zestig meegenomen - met het ingaan de nieuwe wet op de Veiligheidsregio’s wordt het er niet beter op. De norm van acht minuten wordt in die wet vastgelegd.
Als gemeenten toch vinden dat hun korps daar niet aan kan voldoen, bijvoorbeeld omdat het een plattelandsgemeente is met een relatief groot oppervlak, dan mag daarvoor in de plaats bijvoorbeeld vijftien minuten gelden. Dat is dan echter wel een wettelijk vastgelegde norm. Dat houdt in dat de brandweer juridisch op een overschrijding aan te spreken zal zijn. Volgens de Leeuwarder brandweercommandant Johan Postma moeten mensen zich meer bewust worden van de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de brandweer en daar zelf op anticiperen. ,,Als je ervoor kiest ergens in het landelijk gebied te wonen op een mooie woonboerderij, dan kun je niet verwachten dat de brandweer altijd op tijd is.
Mensen kunnen dan ook zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld door een brandalarm te kopen of een sprinklerinstallatie aan te leggen. Als er dan brand is, is de brandweer tenminste zo snel mogelijk gealarmeerd en zijn de bewoners in staat om op tijd buiten te komen.”
Als straks de nieuwe wet op de Veiligheidsregio’s ingaat, heeft de Friese brandweer twee mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren. Korpsen kunnen op lokaal niveau meer gaan samenwerken, of opgaan in een nieuwe organisatie. Aan beide opties hangt een prijskaartje. De eerste optie kost jaarlijks een kleine 2,5 miljoen euro extra - gerekend over de zestien korpsen - de tweede keuze kost 1,5 miljoen euro. Het personeel van de brandweer wordt dan ondergebracht in één organisatie - de kazernes in de provincie blijven gewoon bemand.
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=47612