Opkomsttijd brandweer op niets gebaseerd'De wettelijk vastgelegde opkomsttijd van de brandweer bij incidenten is op niets gebaseerd.
De maximale tijd die er mag zitten tussen de melding van een incident en de aankomst van het eerste hulpvoertuig dook in 1966 voor het eerst in officiële stukken op, maar waar die normtijden toen vandaan kwamen valt niet meer te achterhalen.
Dat stelt maandag onderzoeksinstituut TNO, dat in opdracht van het Veiligheidsberaad onderzoek deed naar de relatie tussen de opkomsttijd en brandveiligheid.
Volgens TNO bestaat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor de normtijden. Snelheid is ook geen garantie voor het scheppen van een veiliger leefomgeving, aldus de onderzoekers.
Het Veiligheidsberaad is het landelijk overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. De voorzitters zijn de burgemeesters van de grootste gemeente in elke afzonderlijke regio.
Het beraad is ontstemd over een rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie van vorig jaar, waarin werd gesteld dat de brandweer niet goed presteerde omdat de hulpverleners bij een op de drie branden te laat arriveerden.
Ook hadden maar 5 van de 25 regio's hun zaakjes op orde, aldus de inspectie.
AfschaffenHet beraad wil net als Brandweer Nederland van de wettelijke opkomsttijden af, aldus bestuurslid Jan Lonink.
''Goede brandweerzorg vraagt om aanpak van alle aspecten die te maken hebben met brandveiligheid. Denk aan degelijke vergunningen, brandpreventie, rookmelders, brandalarm en sprinklers. Die kunnen soms meer levens redden dan een brandweervoertuig dat pijlsnel naar de brand rijdt.''
Het Veiligheidsberaad wil dat er bij de evaluatie van de Wet op de veiligheidsregio's later dit jaar prestatieafspraken worden gemaakt voor de brandweer. De opkomsttijd is tot nu toe het enige ijkpunt.
Bron, en volledig bericht:
http://www.nu.nl/binnenland/3365944/opkomsttijd-brandweer-niets-gebaseerd.html