Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 114309 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #270 Gepost op: 14 maart 2013, 21:42:08
Persbericht VBV: Sluiten van posten geen oplossing!



Volgens hoogleraar Ira Helsloot is het inleveren van slagkracht van de brandweer onverstandig. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) deelt deze mening. We zijn het echter oneens met de stelling van Helsloot dat de brandweer geen mensen kan redden. De noodzaak van het bijbouwen van tientallen kazernes, zoals burgemeester Scholten suggereerd,  is onzin, men mag immers gemotiveerd afwijken van de wettelijke opkomsttijden.

De VBV wil dat er nu voor eens en altijd een einde komt aan de uiteenlopende discussies in de 25 veiligheidsregio’s over opkomsttijden en dekkingsplannen en wil een goed nationaal dekkingsplan (als sinds 2008). En voor de goede orde: Volgens de CBS Brandweerstatistiek zijn in 2011 een kleine 700 personen bij een brand gered, waarvan zo’n 500 door de brandweer.

VBV begrijpt ook niet dat regiobestuurders (verenigd in het Veiligheidsberaad) telkens verwijzen naar - in hun ogen – onrealistische,  verouderde normen en hoge kosten voor het bijbouwen van kazernes. Deze – professionele -normen zijn nog in 2006 geëvalueerd, vernieuwd en door de beroepsgroep, de minister én bestuur omarmd. Juist op verzoek van het Veiligheidsberaad en na een financiële doorrekening door het CEBEON, is in de Wet expliciet de mogelijkheid tot gemotiveerd afwijken opgenomen. In dat opzicht kan er dus geen enkele sprake zijn van enige druk om de normen te herzien en kazernes bij te bouwen.

Wel zijn er veiligheidsregio’s die stevig willen snijden in de operationele slagkracht van de brandweer. Daarbij komt men in botsing met de wettelijke kaders voor de inrichting van de brandweerzorg en worden deze kaders bewust terzijde gelegd, zoals dat onder andere in de veiligheidsregio Limburg-Noord het geval is.

In deze regio is - in plaats van de wettelijke normtijden voor de opkomsttijd van de brandweer - een ‘eigen’ afwijkende norm van 15 minuten bestuurlijk vastgesteld. De ‘formele’ basis onder plannen om zo’n 10 kazernes te kunnen sluiten was daarmee gelegd. De gemeente Roermond besloot onlangs de brandweerkazerne in Swalmen (8600 inwoners) te sluiten, op volstrekt onrechtmatige en misleidende gronden aldus de VBV. De kans op slachtoffers en grotere schades zal nog verder toenemen als ook de andere plannen ten uitvoer worden gebracht.

Naast Limburg-Noord liggen soortgelijke, concrete plannen ook in andere regio’s op de plank: zoals o.a. in Brabant-Zuidoost en Friesland. Daar kunnen respectievelijk 18 en 25 kazernes gesloten worden als de opkomsttijden met 2 minuten, dan wel met 50% verhoogd worden. Daarnaast vinden we nog allerlei andere ‘trial and error’ varianten die een adequate brandweerzorg ernstig bedreigen en waarvan de gevolgen niet of nauwelijks zijn te overzien. De VBV heeft de Inspectie en de minister van Veiligheid en Justitie dringend verzocht om in te grijpen.

Evenmin begrijpen we de opvattingen van ‘experts’ over een moderne en efficiënte brandweer. De brandweer is al modern en gaat effectief om met de middelen. Er moet echter niet vergeten worden dat de brandweer de haar opgedragen wettelijke taken naar behoren moet kunnen vervullen. Dat is geen speeltuin maar een terrein waar onder buitengewoon zware omstandigheden uitvoering wordt gegeven aan; het redden van mensen in onmiddellijk gevaar, maar ook het beperken en bestrijden van beginnende, kleine, middel, grote en zeer grote branden. Het stelsel van opkomsttijden en slagkracht  is daarbij van doorslaggevend belang en voor de burger een uiterst belangrijk kwaliteitskenmerk.

Nogmaals; het is geen bestuurlijke speeltuin voor iedereen buiten de brandweersector die het wel even beter weet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij altijd open staan voor studies en wetenschappelijk onderzoek om het nog beter te gaan doen. De normen om aan de verwachtingen te voldoen komen – als het aan de VBV ligt - tot uiting in een nieuw landelijk dekkingsplan voor materieel- en kazernespreiding, op basis van heldere, uniforme uitgangspunten.

Onderzoek VBV
Naar aanleiding van de steeds verder uiteenlopende opvattingen en discussies over de slagkracht van de brandweer en de maatschappelijke verantwoording daarover, heeft de VBV een verkennend onderzoek laten verrichten. Het resultaat is opgenomen in het  rapport ‘Bestrijdbaarheid wettelijke branden’. Dit rapport is te downloaden op onze site: www.brandweervrijwilligers.nl .


- Einde persbericht  -

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/vbv-nieuws/3272/persbericht-vbv-sluiten-van-posten-geen-oplossing/


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #271 Gepost op: 16 maart 2013, 12:26:12
Friese brandweer haalt aanrijtijd te vaak niet
Leeuwarden | De Friese brandweer kan slechts bij 18 procent van de gebouwen in de provincie op tijd ter plaatse zijn. De wettelijke norm van vijf tot tien minuten (afhankelijk van het soort gebouw) wordt in het grootste deel van Fryslân niet gehaald, zo blijkt uit het Dekkingsplan van de brandweer, waarover de Veiligheidsregio Fryslân eind maart vergadert.
Regionaal commandant Johan Postma wil op deze plaatsen nog meer inzetten op brandpreventie. ,,De maximale aanrijtijd is op veel plaatsen in de provincie gewoon niet haalbaar”, weet Postma. ,,Brandweervrijwilligers doen er al vijf tot zes minuten over om bij de kazernes te komen. Bij sommige gebouwen heb je dan de wettelijke aanrijtijd al overschreden.” Verzorgingshuizen en portiekflats moeten binnen zes minuten na de eerste melding zijn bereikt, woningen die boven winkels zitten zelfs in vijf minuten. Postma: ,,Als je als norm alleen de opkomsttijd neemt, dan is dat heel beperkt. Wat zegt dat over de kwaliteit en de veiligheid?”

Bron+ volledig persbericht; http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=63543


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #272 Gepost op: 31 oktober 2013, 15:16:57
Elie van Strien over opkomsttijden
Elie van Strien over opkomsttijden
nvbr01
Gepubliceerd op 31 okt 2013
Zie ook http://www.brandweernederland.nl
Samen sterk in de hulpverlening!


Heijnsbergen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 388
Reactie #273 Gepost op: 2 november 2013, 08:27:53
Haaglanden is er ondertussen volledig transparant mee, volg de link en vul je postcode en huisnummer maar in (als je in Haaglanden woont): http://www.brandweer.nl/haaglanden


tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Reactie #274 Gepost op: 3 november 2013, 20:55:59
Citaat
Haaglanden is er ondertussen volledig transparant mee, volg de link en vul je postcode en huisnummer maar in
Ruim meer dan 8 min, is dat dan goed of slecht ??
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar


Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,953
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Reactie #275 Gepost op: 3 november 2013, 21:46:32
Leuk die routeplanner, maar het is alles behalve reëel. Ik weet hoe lang de brandweer van 4(!) kazerne's er over doet om met spoed bij mij te komen en dat komt niet overeen met de tijden in de routeplanner.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #276 Gepost op: 9 november 2013, 08:55:30
Opkomsttijden in bredere context plaatsen’

7 november 2013

Stephan WeversOp 6 november was ik, als voorzitter van Brandweer Nederland en voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten, een van de deelnemers aan het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over Nationale Veiligheid, crisisbeheersing en brandweerzorg. Ik denk dat het goed is om datgene waarvoor wij hebben gepleit, via deze website met u te delen.

Uiteraard kwam de toekomstvisie van de brandweer - de Brandweer over morgen - aan bod. De essentie van deze visie is dat we meer initiatieven moeten ontwikkelen vóór het vlammetje en slimmer en efficiënter erna, met als uiteindelijk doel het behalen van meer maatschappelijk rendement. Dit alles onder de aloude wijsheid dat voorkomen beter is dan genezen.

Maar er vinden momenteel meer ontwikkelingen plaats die de brandweer en veiligheidsregio raken. Zo kunnen de nieuwe Omgevingswet en de private kwaliteitsborging in de bouw een negatieve invloed hebben op de brandveiligheid in Nederland, als veiligheid hierin nauwelijks een plek heeft en onze adviesrol onvoldoende wordt geborgd.

Adviestaak van de brandweer

Zo speelt er de introductie van private kwaliteitsborging in de bouw. Dit betekent - kort samengevat - dat marktpartijen en adviesbureaus de technische Bouwbesluittoets gaan uitvoeren. Op zich vind ik dit een goede ontwikkeling, waarbij de verantwoordelijkheid bij de aanvrager of eigenaar wordt gelegd. Maar wij hebben in het rondetafelgesprek aandacht gevraagd voor het waarborgen van de betrokkenheid van de brandweer en de wettelijke verankering hiervan, zeker bij risicovolle bouwwerken. Daarbij kijkt de brandweer niet alleen naar het gebouw, maar ook naar het gebruik ervan en de risico's van eventuele gevaarlijke stoffen in de omgeving. Ook heeft de brandweer een taak bij het houden van toezicht op (de naleving van) brandveiligheidvoorschriften. Daarom heb ik woensdag aandacht gevraagd voor het structureel wettelijk borgen van samenhang tussen de adviestaken van de brandweer en brandweeroptreden. De adviestaken lijken nu tussen wal en schip te vallen.

Opkomsttijden

Het andere aspect waarvoor wij hebben gepleit is modernisering van de opkomsttijden. Dit vraagt een integrale benadering, waarbij de burger een nadrukkelijker rol kan spelen bij het voorkomen en ontdekken van brand. Opkomsttijden blijven voor de brandweer belangrijk, maar deze moeten wel in een bredere context worden geplaatst. Een situatie waarbij een brand zich enkele tot tientallen minuten kan ontwikkelen voordat deze wordt gemeld, kan nooit meer worden gecompenseerd met strakke opkomsttijden. Nog sneller rijden is in deze niet het antwoord. Het gaat om de tijd tussen het ontstaan en ontdekken, dat moet worden verkort zodat burgers nog handelingsperspectief hebben. Daar komt bij dat wij nog net zo snel rijden als voorheen, maar dat de papieren spelregels om ons heen zijn veranderd, waardoor het lijkt alsof dat niet zo is. Overigens is het goed te constateren dat wij het enige Europese land zijn met dergelijke gedetailleerde regels.

Commissie Hoekstra

Voor wat betreft het rapport van de Commissie Hoekstra over de Evaluatie van de Wet Veiligheidsregio's hebben wij gesteld dat wij positief zijn over het voornemen van de minister om vooral tot praktische en pragmatische verbeteringen te komen door aanpassing van lagere regelgeving of praktische oplossingen. Deze aanpak sluit ook aan op de visie Brandweer over morgen. Overigens verzet de brandweer in Nederland al veel werk in deze lijn, zoals de vorming van één landelijk opleiding- en kennisinstituut, evaluaties van incidenten door leerarena's, de ontwikkeling van (veiliger) inzetmethoden en niet op de laatste plaats: initiatieven in het kader van Brandveilig leven. Ook vindt de regionalisering van de brandweer en de vorming van de Landelijke Meldkamerorganisatie plaats. En tijdens de 'verbouwing' hebben onze brandweermensen de winkel draaiende gehouden. Een prestatie waar wij met recht trots op zijn.

Stephan Wevers

http://www.brandweernederland.nl/actueel/brwnl_nieuws/?ActItmIdt=37324


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #277 Gepost op: 9 november 2013, 12:08:39
Citaat van: Haageneesch link=msg=1216882 date=1383511592
Leuk die routeplanner, maar het is alles behalve reëel. Ik weet hoe lang de brandweer van 4(!) kazerne's er over doet om met spoed bij mij te komen en dat komt niet overeen met de tijden in de routeplanner.

Zijn ze sneller?
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #278 Gepost op: 12 december 2013, 22:32:45
ChristenUnie wil landelijk plan brandweerkazernes


Er moet een nationaal dekkingsplan komen voor de brandweer. Nu bepalen de veiligheidsregio’s nog de normen voor de opkomsttijden van de brandweer maar zij hanteren allemaal hun eigen normen. Ondertussen worden brandweerkazernes gesloten terwijl de landelijke richtlijnen voor de opkomsttijd niet worden gehaald.

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers: ,,Iedereen legt de normen anders uit waardoor burgers in verschillende regio’s niet dezelfde brandweerzorg krijgen.” De ChristenUnie doet het voorstel voor een nationaal dekkingsplan bij de behandeling van de begroting Veiligheid en Justitie.

In het Besluit Veiligheidsregio’s staan al een paar jaar landelijke normen voor de opkomsttijd van de brandweer. Segers: ,,De regio’s mogen daar gemotiveerd van afwijken. Maar dat mag alleen voor specifieke locaties, bijvoorbeeld als deze afgelegen zijn. Nu wordt echter voor complete provincies van de norm afgeweken met soms wel 50 procent. De normen worden opgerekt om kazernes te sluiten. Dat kan niet de bedoeling zijn!”


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #279 Gepost op: 13 december 2013, 17:55:21
Eindelijk een politicus die inziet dat het spelen met mensenlevens door brandweermanagers en gemeentebesturen om bezuinigingsdoelen te halen niet kan.