Persbericht VBV: Sluiten van posten geen oplossing!Volgens hoogleraar Ira Helsloot is het inleveren van slagkracht van de brandweer onverstandig. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) deelt deze mening. We zijn het echter oneens met de stelling van Helsloot dat de brandweer geen mensen kan redden. De noodzaak van het bijbouwen van tientallen kazernes, zoals burgemeester Scholten suggereerd, is onzin, men mag immers gemotiveerd afwijken van de wettelijke opkomsttijden.
De VBV wil dat er nu voor eens en altijd een einde komt aan de uiteenlopende discussies in de 25 veiligheidsregio’s over opkomsttijden en dekkingsplannen en wil een goed nationaal dekkingsplan (als sinds 2008). En voor de goede orde: Volgens de CBS Brandweerstatistiek zijn in 2011 een kleine 700 personen bij een brand gered, waarvan zo’n 500 door de brandweer.
VBV begrijpt ook niet dat regiobestuurders (verenigd in het Veiligheidsberaad) telkens verwijzen naar - in hun ogen – onrealistische, verouderde normen en hoge kosten voor het bijbouwen van kazernes. Deze – professionele -normen zijn nog in 2006 geëvalueerd, vernieuwd en door de beroepsgroep, de minister én bestuur omarmd. Juist op verzoek van het Veiligheidsberaad en na een financiële doorrekening door het CEBEON, is in de Wet expliciet de mogelijkheid tot gemotiveerd afwijken opgenomen. In dat opzicht kan er dus geen enkele sprake zijn van enige druk om de normen te herzien en kazernes bij te bouwen.
Wel zijn er veiligheidsregio’s die stevig willen snijden in de operationele slagkracht van de brandweer. Daarbij komt men in botsing met de wettelijke kaders voor de inrichting van de brandweerzorg en worden deze kaders bewust terzijde gelegd, zoals dat onder andere in de veiligheidsregio Limburg-Noord het geval is.
In deze regio is - in plaats van de wettelijke normtijden voor de opkomsttijd van de brandweer - een ‘eigen’ afwijkende norm van 15 minuten bestuurlijk vastgesteld. De ‘formele’ basis onder plannen om zo’n 10 kazernes te kunnen sluiten was daarmee gelegd. De gemeente Roermond besloot onlangs de brandweerkazerne in Swalmen (8600 inwoners) te sluiten, op volstrekt onrechtmatige en misleidende gronden aldus de VBV. De kans op slachtoffers en grotere schades zal nog verder toenemen als ook de andere plannen ten uitvoer worden gebracht.
Naast Limburg-Noord liggen soortgelijke, concrete plannen ook in andere regio’s op de plank: zoals o.a. in Brabant-Zuidoost en Friesland. Daar kunnen respectievelijk 18 en 25 kazernes gesloten worden als de opkomsttijden met 2 minuten, dan wel met 50% verhoogd worden. Daarnaast vinden we nog allerlei andere ‘trial and error’ varianten die een adequate brandweerzorg ernstig bedreigen en waarvan de gevolgen niet of nauwelijks zijn te overzien. De VBV heeft de Inspectie en de minister van Veiligheid en Justitie dringend verzocht om in te grijpen.
Evenmin begrijpen we de opvattingen van ‘experts’ over een moderne en efficiënte brandweer. De brandweer is al modern en gaat effectief om met de middelen. Er moet echter niet vergeten worden dat de brandweer de haar opgedragen wettelijke taken naar behoren moet kunnen vervullen. Dat is geen speeltuin maar een terrein waar onder buitengewoon zware omstandigheden uitvoering wordt gegeven aan; het redden van mensen in onmiddellijk gevaar, maar ook het beperken en bestrijden van beginnende, kleine, middel, grote en zeer grote branden. Het stelsel van opkomsttijden en slagkracht is daarbij van doorslaggevend belang en voor de burger een uiterst belangrijk kwaliteitskenmerk.
Nogmaals; het is geen bestuurlijke speeltuin voor iedereen buiten de brandweersector die het wel even beter weet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij altijd open staan voor studies en wetenschappelijk onderzoek om het nog beter te gaan doen. De normen om aan de verwachtingen te voldoen komen – als het aan de VBV ligt - tot uiting in een nieuw landelijk dekkingsplan voor materieel- en kazernespreiding, op basis van heldere, uniforme uitgangspunten.
Onderzoek VBV
Naar aanleiding van de steeds verder uiteenlopende opvattingen en discussies over de slagkracht van de brandweer en de maatschappelijke verantwoording daarover, heeft de VBV een verkennend onderzoek laten verrichten. Het resultaat is opgenomen in het rapport ‘Bestrijdbaarheid wettelijke branden’. Dit rapport is te downloaden op onze site:
www.brandweervrijwilligers.nl .
- Einde persbericht -
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/vbv-nieuws/3272/persbericht-vbv-sluiten-van-posten-geen-oplossing/