Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 114306 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

gignnl

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 964
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #280 Gepost op: 13 december 2013, 18:41:52
Daarnaast zou het misschien ook eens slim zijn de regiogrenzen over te kijken.Neem als voorbeeld diverse delen van de uitgestrekte gemeente Sint Oedenrode.De brandweerpost Son is verplaats en ligt zodanig gunstig dat hun aldaar veel eerder kunnen zijn als de post St Oedenrode.
Denk dat er in den lande legio voorbeelden zijn.
Op de snelwegen loopt die samenwerking wel voorspoedig dus hierin kan nog veel nuttigs worden verricht.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #281 Gepost op: 14 december 2013, 15:56:34
Voortbestaan tientallen brandweerposten in gevaar


Steeds meer brandweerposten moeten vanwege bezuinigingen hun deuren sluiten. Vooral op het platteland neemt de opkomsttijd toe. De VBV neem deze ontwikkelingen uiterst serieus en heeft daarom maandag jl. bij de rechtbank in Assen nog een pleidooi gehouden voor het behoud van de kazerne van Diever in de regio Drenthe.

Dat de discussie rond de opkomsttijden en dekkingsplannen nu weer actueel is komt voornamelijk door de fors krimpende budgetten. De vakinhoudelijke benadering delft door deze bezuinigingsdrift regelmatig het onderspit. De VBV  wijst in dit kader op de opmerkingen van het hoofd van de Inspectie Veiligheid en Justitie, dhr. J.G. Bos in zijn brief naar aanleiding van het Inspectieonderzoek “Dekkingsplannen 2013” dat de meeste regio’s alleen op papier bezig zijn een juiste balans te vinden.

Door verschillende partijen - waaronder de VBV - wordt gezocht naar een model voor een juiste balans tussen preventieve maatregelen en de slagkracht van de brandweer. Zonder dit af te wachten zijn individuele gemeenten en regio's al volop aan de slag met het 'saneren' van de brandweerzorg. Minder kazernes, minder brandweerauto's en minder personeel. Vaak zonder dekkingsplannen die aan de wettelijke eisen voldoen, zonder landelijk geverifieerde opleidingstrajecten en zonder een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).


Djseb

  • Brandweer - Aspirant
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #282 Gepost op: 6 januari 2014, 20:01:40
Ik blijf het nog steeds bijzonder vinden dat er zoveel geroepen wordt dat de brandweer geen mensen zou redden. Naar mijn inzien is dit onzin als je de berichten in de 112 wereld een beetje volgt. Mooi stukje geschreven door de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (30 maart):

Citaat
Het redden van mensen
Zowel Ira Helsloot als ook Antoine Scholten verklaren dat de brandweer geen mensen kan redden. Volstrekt ten onrechte en een ferme klap in het gezicht van de ruim 26000 brandweerlieden die zich dagelijks inzetten om invulling te geven aan hun wettelijke taak, aldus de VBV. Volgens het CBS (brandweerstatistiek 2011 blz. 26) hebben onze vaklieden in 2011 nog zo'n 500 mensen gered tijdens een brand. Zelfs in de week van de uitzending en kort daarna werden dankzij snel ingrijpen van de brandweer bij woningbranden in Born (13 maart), Venlo (15 maart) en Geleen (20 maart)  nog mensen uit hun benarde positie gered. Toeval? Nee, gewoon een adequate uitvoering van de wettelijke taak van de brandweer. En in tegenstelling tot hetgeen het Veiligheidsberaad en TNO beweren, is er wel degelijk een wetenschappelijke onderbouwing van het belang van opkomsttijden: Dat geeft geen garantie op een goede afloop maar wel de zekerheid dat elke minuut telt en dat met elke minuut vertraging de kans op dood of zwaar gewond en de omvang van de schade met meerdere procenten toeneemt.
Bron:http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/vbv-nieuws/3273/feiten-liegen-niet/

In dit artikel wordt er verwezen naar vele documenten die waarschijnlijk veel mensen op het forum al hebben gelezen, maar misschien toch nog interessant voor de mensen die nog niet alle details weten.

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/3303/150-tot-200-kazernes-dicht-oordeel-zelf/


Professor in fictie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 416
  • ^Samen sta je sterk^
Reactie #283 Gepost op: 6 januari 2014, 21:32:09
Ik heb zitten zoeken op het forum maar weinig gevonden: Past een beetje in dit topic maar wellicht eigen topic?

Wat is eigenlijk de ideale opkomsttijdtijd (uitruktijd+ rijtijd) voor incidentbestrijding (brand, thv, wo). Aannemende dat er 0 seconden ontdekkingstijd is en 0 seconden alarmeringstijd  (in de praktijk eigenlijk onmogelijk).
Wat is het incidentverloop na 3 minuten, 8 minuten, 15 minuten, 30 minuten. Deze vraag kun je natuurlijk nooit beantwoorden door het op één incident betrekken. Maar alleen op "gemiddelde" scenario's van specifiek omschreven incidenten. (Bv schoorsteenbrand 2onder1 kap woning bewoners niet thuis, in slaap vallen met sigaret op de bank in een verzorgingsflat, eenzijdige aanrijding auto boom bestuurder bekneld ABC stabiel). Zo zou je er vele kunnen omschrijven.

Bovenstaand is dan het risicoscenario, zo'n risico heeft een kans van voorkomen. Dan is er nog de mogelijkheid tot escalatie (brand velt s.o., branduitbreiding, vrijkomen gev stoffen etc)van het incident met ook weer een kans van voorkomen.  Mijn vraag: wat is de ideale opkomsttijd dan gezien vanuit de beperking van de materiële schadelast en persoonlijk letsel ( incidentlocatie en over lange termijn). Dan kun je, om het makkelijk te maken, ook nog rekening houden met het feit dat de kans op een incident en de kans op escalatie van een incident wordt beïnvloed door bv voorlichting, maatregelen en preventie (rookmelders, sprinklers, co alarm, ).

Eigenlijk zijn variabel opgestelde opkomsttijdnormen voor een specifiek gebied logisch mits je het kan onderbouwen met bovenstaande. Bijvoorbeeld 3 minuten in gebieden met grote kans op scenario's met grote kans op escalatie. 20 minuten in gebieden met kleine kans en kleine kans op escalatie. Dan kun je misschien vanuit bezuinigingsoogpunt voor minder dan 1,1 miljard dezelfde hoeveelheid levens redden en schade beperken. Of voor hetzelfde geld meer levens redden en lagere schadelast. En zo komen we weer uit op het dekkingsplan.

Brandweerzorg een recht of een voorziening?
Dekkingsplan met minder geld gelijke zorg bieden of met gelijk budget betere zorg bieden of blind voldoen aan een wettelijk kader met geen oog voor geld en kwaliteit?
Hoe staat het met de "prijselasticiteit" van de brandweerzorg in Nederland? Meer geld naar de brandweer meer levens gered, minder geld meer doden?

(ter info jaarlijks 36.000 branden waarvan 19.700 buitenbrand en 43.000 x HV inc dv derden)
(ter info het aantal doden bij brand in 2012 bedroeg 72. Het aantal gewonden was ongeveer 800 en er werden 700 personen bij een brand gered, waarvan 500 door de brandweer.)
(Totale brandweerkosten 2012 iets meer dan 1,1 miljard.)
Freude am Fahren


Bert65

  • Heden vervoersbranche, voorheen medewerker Dierenambulance
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,998
Reactie #284 Gepost op: 10 januari 2016, 17:53:06
afgesplitst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=88575.0

Citaat van: oma link=msg=1398691 date=1452398324



Even een zijsprong: als ik naar de grafiek kijk, vind ik dat de alarmeringstijd wel heel erg verschilt per regio. In de ene regio kunnen ze alarmeren binnen een minuut terwijl andere regio's bijna een minuut langer nodig hebben. Een klein verschil maar die minuut...


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Reactie #285 Gepost op: 11 januari 2016, 21:20:49
Dat komt o.a. doordat de OMS-meldingen hierbij meegerekend zijn. Heel veel regio's kunnen door die OMSen een snelle alarmeringstijd realiseren.


Djseb

  • Brandweer - Aspirant
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #286 Gepost op: 12 januari 2016, 11:16:22
Hoe wordt het verschil Amsterdam-Amstelland vs Rotterdam-Rijnmond dan verklaard? Beide stedelijk gebied en dus waarschijnlijk meer OMS alarmeringen, en AA alarmeert het langzaamst van allemaal? Of werken zij in AA met een 1min vertraging in het OMS?


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Reactie #287 Gepost op: 12 januari 2016, 18:56:19
AA alarmeert alleen direct bij panden met verminderd- of niet-zelfredzame personen zoals zorginstellingen en gevangenissen. De overige panden bellen ze eerst  na. Als er dan alsnog gealarmeerd wordt heb je een lange alarmeringstijd.

Citaat van: Djseb link=msg=1399227 date=1452593782
Hoe wordt het verschil Amsterdam-Amstelland vs Rotterdam-Rijnmond dan verklaard? Beide stedelijk gebied en dus waarschijnlijk meer OMS alarmeringen, en AA alarmeert het langzaamst van allemaal? Of werken zij in AA met een 1min vertraging in het OMS?


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #288 Gepost op: 12 januari 2016, 20:23:43
Citaat van: Brandpreventje link=msg=1399326 date=1452621379
AA alarmeert alleen direct bij panden met verminderd- of niet-zelfredzame personen zoals zorginstellingen en gevangenissen. De overige panden bellen ze eerst  na. Als er dan alsnog gealarmeerd wordt heb je een lange alarmeringstijd.

Kan de meldkamer in Nederland bij automatische melding direct zien of het een rookmelder is, handbrandmelder of dat er sprake is van handbrandmelder(s) en geactiveerde rookmelder(s)?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #289 Gepost op: 12 januari 2016, 20:26:48
Volgens mij niet. Het enige wat ik wel weet is dat er nog wel eens een vertraging zit tussen het activeren van een rookmelder, en voordat het alarm doorgaat naar een RAC. Een handbrandmelder gaat direct door naar de RAC zonder vertraging dus. Maar ik twijfel even of het zichtbaar is op de RAC.