Ik heb zitten zoeken op het forum maar weinig gevonden: Past een beetje in dit topic maar wellicht eigen topic?
Wat is eigenlijk de ideale opkomsttijdtijd (uitruktijd+ rijtijd) voor incidentbestrijding (brand, thv, wo). Aannemende dat er 0 seconden ontdekkingstijd is en 0 seconden alarmeringstijd (in de praktijk eigenlijk onmogelijk).
Wat is het incidentverloop na 3 minuten, 8 minuten, 15 minuten, 30 minuten. Deze vraag kun je natuurlijk nooit beantwoorden door het op één incident betrekken. Maar alleen op "gemiddelde" scenario's van specifiek omschreven incidenten. (Bv schoorsteenbrand 2onder1 kap woning bewoners niet thuis, in slaap vallen met sigaret op de bank in een verzorgingsflat, eenzijdige aanrijding auto boom bestuurder bekneld ABC stabiel). Zo zou je er vele kunnen omschrijven.
Bovenstaand is dan het risicoscenario, zo'n risico heeft een kans van voorkomen. Dan is er nog de mogelijkheid tot escalatie (brand velt s.o., branduitbreiding, vrijkomen gev stoffen etc)van het incident met ook weer een kans van voorkomen. Mijn vraag: wat is de ideale opkomsttijd dan gezien vanuit de beperking van de materiële schadelast en persoonlijk letsel ( incidentlocatie en over lange termijn). Dan kun je, om het makkelijk te maken, ook nog rekening houden met het feit dat de kans op een incident en de kans op escalatie van een incident wordt beïnvloed door bv voorlichting, maatregelen en preventie (rookmelders, sprinklers, co alarm, ).
Eigenlijk zijn variabel opgestelde opkomsttijdnormen voor een specifiek gebied logisch mits je het kan onderbouwen met bovenstaande. Bijvoorbeeld 3 minuten in gebieden met grote kans op scenario's met grote kans op escalatie. 20 minuten in gebieden met kleine kans en kleine kans op escalatie. Dan kun je misschien vanuit bezuinigingsoogpunt voor minder dan 1,1 miljard dezelfde hoeveelheid levens redden en schade beperken. Of voor hetzelfde geld meer levens redden en lagere schadelast. En zo komen we weer uit op het dekkingsplan.
Brandweerzorg een recht of een voorziening?
Dekkingsplan met minder geld gelijke zorg bieden of met gelijk budget betere zorg bieden of blind voldoen aan een wettelijk kader met geen oog voor geld en kwaliteit?
Hoe staat het met de "prijselasticiteit" van de brandweerzorg in Nederland? Meer geld naar de brandweer meer levens gered, minder geld meer doden?
(ter info jaarlijks 36.000 branden waarvan 19.700 buitenbrand en 43.000 x HV inc dv derden)
(ter info het aantal doden bij brand in 2012 bedroeg 72. Het aantal gewonden was ongeveer 800 en er werden 700 personen bij een brand gered, waarvan 500 door de brandweer.)
(Totale brandweerkosten 2012 iets meer dan 1,1 miljard.)