Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 111350 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

pompbediende

  • Meerdere functies
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,263
Reactie #250 Gepost op: 26 oktober 2012, 17:21:04
Brandweer berekent opkomsttijden

De brandweer Zuid-Holland Zuid heeft de opkomsttijden berekend voor de eigen regio. De organisatie vindt het belangrijk dat inwoners van de regio weten waarop zij in geval van brand kunnen rekenen.

Voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden geldt dat de brandweer in de gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik de meeste tijd nodig heeft: in 87 procent van de gevallen komt de brandweer daar binnen de wettelijke tijdnorm, in 13 procent van de gevallen niet. Dit zijn niet de daadwerkelijke prestaties; de cijfers zijn een berekening.

In Molenwaard is de brandweer in 11,6 procent van de gevallen buiten de tijdnorm ter plaatse. In de Drechtsteden (met uitzondering van Dordrecht) is dit 6,6 procent en in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam 9,8 procent. Alle percentages zijn te vinden op de plattegrond bij dit bericht.

Vijf tot acht minuten
De brandweer moet na alarmering tussen de vijf en acht minuten met het eerste voertuig bij het incident zijn. Het hangt af van het type gebouw of het vijf of acht minuten moet zijn, of iets daartussenin.

De brandweer vindt het belangrijk dat burgers zich bewust zijn van de tijd die nodig is om op de plaats van een incident te komen. Burgers krijgen dan de gelegenheid om na te denken over zelfredzaamheid. De landelijke campagne ‘Wat doe je bij brand?’ sluit hierbij aan.

Kazernes
De brandweer mag overigens afwijken van de normtijden, maar moet dat dan wel motiveren. Brandweer Zuid-Holland-Zuid heeft daarom een dekkingsplan en een materieelspreidingsplan opgesteld. Het hele gebied van de regionale organisatie telt 37 kazernes, waarvan er twee dag en nacht bemand zijn.

De organisatie heeft deze kazernes zo gunstig mogelijk verdeeld over de regio. Als de brandweer in alle uithoeken van het gebied binnen de normtijden zou willen blijven, zou de organisatie onbetaalbaar worden.

Veiligheid
Om de veiligheid te bevorderen in delen van de regio die verder van een kazerne verwijderd zijn, neemt de brandweer diverse maatregelen. Voorbeeld daarvan is het geven van voorlichting over manieren waarop mensen zelf hun veiligheid kunnen vergroten. De brandweer bezoekt bijvoorbeeld woningen in wijken waar vaker brand is, om bewoners te wijzen op onveilige situaties in hun eigen huis.

Voor meer informatie: http://www.brandweer.nl/zuidhollandzuid


http://www.hetkontakt.nl/sites/default/files/news/files/dekking_regio_nieuwsbrief.pdf

bron: hetkontakt.nl
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #251 Gepost op: 18 januari 2013, 18:49:04
Opkomsttijden brandweer zijn verouderd en achterhaald'



MIDDELBURG - Brandweer Nederland en het landelijk Veiligheidsberaad willen af van de gangbare opkomsttijden.

Volgens bestuurlijk woordvoerder Jan Lonink ligt het tegenwoordig veel meer voor de hand prestatie-afspraken te maken en de brandweer daar op af te rekenen.

 

Het Veiligheidsberaad heeft het wetenschappelijk instituut TNO gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken. "De uitkomsten worden later dit jaar gebruikt bij de evaluatie van de Wet op de Veiligheidsregio, om te zien hoe we het beste tot een moderne brandweerorganisatie kunnen komen", zegt Lonink. Die nieuwe structuur moet meer worden afgestemd op de kracht van preventie en de zelfredzaamheid van de burger, denkt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland.

De huidige opkomstnormen dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw en zijn daarmee verouderd en achterhaald, aldus Lonink. Hij voert diverse technische mogelijkheden aan (zoals rookmelders en sprinklers) die een belangrijkere tijdswinst bieden dan een bluswagen die binnen 5 tot 18 minuten (buitengebied) ter plaatse is.

De kosten van de brandweerzorg zijn de afgelopen tien jaar volgens Lonink minstens verdubbeld. Door de organisatie anders in te richten kan die stijging in de hand worden gehouden, verwacht hij.

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/opkomsttijden-brandweer-zijn-verouderd-en-achterhaald-1.3613427


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #252 Gepost op: 23 januari 2013, 21:25:17
Motie SP over kazerne sluitingen: Meerderheid Tweede Kamer voor, motie toch verworpen…?!


Dinsdag 22 januari 2013 werd in de Tweede Kamer gestemd over de motie van de SP over kazernesluitingen.
Deze motie luidde als volgt:
De Kamer,


Gehoord de beraadslaging,
Overwegende, dat met de introductie van de Wet veiligheidsregio’s en het Besluit veiligheidsregio’s de normtijden voor de opkomst van de brandweer formeel zijn verankerd en dat alleen onder strikte voorwaarden het bestuur van de veiligheidsregio bevoegd is om gemotiveerd van de tijden af te wijken door dit vast te leggen in een dekkingsplan;

Overwegende, dat tot op heden niet iedere veiligheidsregio een dekkingsplan heeft en ondertussen wel brandweerposten gesloten worden waardoor de wettelijke opkomsttijden van de brandweer onder grote druk komen te staan;
Verzoekt de regering veiligheidsregio’s ertoe aan te zetten dat zij geen brandweerposten sluiten voordat zij een dekkingsplan hebben waar de locaties met afwijkende normtijden gemotiveerd zijn vastgesteld,

En gaat over tot de orde van de dag.
Kooiman


Deze motie hing al een paar weken in de lucht sinds de brandweerpost Swalmen gesloten is en er in een aantal veiligheidsregio’s plannen zijn gemaakt en goedgekeurd om opkomsttijden op te rekken. Hierdoor kunnen er kazernes gesloten worden en krijgen de burgers aanmerkelijk later hulp dan de wet voorschrijft.

De motie werd gesteund door de aanwezige leden van de fracties van de SGP (3), het CDA (13), de ChristenUnie (5), 50PLUS (2), GroenLinks (4), de PvdD (2) en de SP (15). Daarmee werd de motie werd verworpen omdat er te weinig stemmen waren. (Het aantal stemmen moet meer dan de helft van 150 zijn).

Edoch …. een enkele minuut later werd er door mevrouw Vermeij PvdA) het volgende gemeld aan de amervoorzitter: “Het ging voor onze fractie schijnbaar iets te snel. Bij de stemmingen over de motie-Kooiman (30821, nr. 17) wensen wij (PvdA met 38 stemmen) geacht te worden, voor die motie te hebben gestemd”. De voorzitter noteerde dat echter de uitslag ongewijzigd bleef, doordat er Kamerprocedures zijn dat voorschrijven.

Geen nood: wij begrepen dat de motie zo snel mogelijk opnieuw wordt ingediend. De politieke werkelijkheid is dat er een Kamermeerderheid voor deze motie is. Wij gaan nu niet speculeren wat de minister nu gaat doen, maar wij gaan er vanuit dat alle plannen voor sluiting van brandweerposten de ijskast in gaan.

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/3265/motie-sp-over-kazerne-sluitingen-meerderheid-tweede-kamer-voor-motie-toch-verworpen/


Heijnsbergen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 388
Reactie #253 Gepost op: 23 januari 2013, 21:49:59
Verzoekt de regering veiligheidsregio's ertoe aan te zetten.........
Dat is een motie die gemakkelijk uitvoerbaar is voor de regering. De Minister van V&J stuurt een 'herderlijke' brief aan de besturen van de Veiligheidsregio's, geeft de Inspectie V & J een onderzoeksopdracht en is ermee klaar. Sluiten van kazernes is namelijk bedrijfsvoering en die is niet aan de Minister maar aan de besturen van de VR'n opgedragen.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #254 Gepost op: 7 februari 2013, 20:06:12
Motie SP aangenomen! VBV heel blij!

De VBV is al jaren bezig om onterechte sluitingen van kazernes zonder gekwalificeerd dekkingsplan te voorkomen. De Tweede Kamer heeft dit nu gesteund met een motie. Geen kazernes meer dicht zonder zo’n plan! De regering is nu aan zet om aan te geven hoe de motie zal worden uitgevoerd.

Ze zijn bijna aan de orde van de dag; ingrijpende bezuinigingsmaatregelen bij de brandweer.  De VBV wordt bijna wekelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze bezuinigingen. Sluiten van brandweerposten, het wegsaneren van voertuigen, het beperken van opleidingen en oefeningen en het inkrimpen van vrijwillige en beroeps brandweerkorpsen.

Niet zelden wordt daarbij de wet met voeten getreden, worden pilots TS4 vast beleid en worden kazernes gesloten zonder gekwalificeerd dekkingsplan. Door kazernes te sluiten zonder gekwalificeerd dekkingsplan wordt  er geen duidelijk beeld gegeven  welke verhoogde risico’s deze maatregelen meebrengen voor de bevolking en brandweerpersoneel.  Zonder dit echt uit te leggen worden opkomsttijden van 8 naar 15 minuten opgeschroefd. Er is zelfs een veiligheidsregio’s die het presteert om  te melden dat het sluiten van een brandweerpost een verbetering voor de dekking betekent. De VBV heeft minister Opstelten meerdere malen dringend verzocht maatregelen te treffen.

Zoals wij al eerder in berichten op onze site hebben gemeld, maken we ons ernstige zorgen over verschillende ontwikkelingen zoals het sluiten van kazernes. Wij hebben ook de betreffende besturen en het ministerie van VenJ met regelmaat geïnformeerd over onze zorgen met betrekking tot deze ontwikkelingen. De VBV staat op het standpunt dat wanneer er door geldgebrek echt bezuinigd moet worden op de brandweer, de bevolking en het brandweerpersoneel over de gevolgen hiervan op een eerlijke wijze moeten worden ingelicht. De VBV roept de Veiligheidsregio’s op te stoppen met verhalen over zelfredzaamheid van de burger en verbeterende preventie door een rookmelder, een rookmelder blust namelijk geen brand, zonder dat deze verhalen wetenschappelijk of met feiten onderbouwd kunnen worden.

Met concrete  plannen uit 4 regio’s om zo’n 60 kazernes te sluiten wordt de basisbrandweerzorg ernstig verzwakt, zo is onze overtuiging. Ook in andere regio’s wordt flink het mes gezet in budgetten voor brandweerzorg.  Zo moet de veiligheidsregio Brabant-Noord 5,7 miljoen bezuinigen en ‘sorteren’ o.a. Gooi en Vechtstreek en Noord-Holland-Noord al voor op flinke ‘ingrepen’.
Als ‘voorschot’ geeft de laatst genoemde regio - met andere veiligheidsregio’s in het kielzog - zonder enige onderbouwing alvast aan dat de ‘normtijden te scherp zijn’. Brandweer Gooi en Vechtstreek ‘speelt’ in haar toekomstplannen met ‘cijfers en levens’ aldus de oud-commandant van Bussum. Ook de voorzitter van de Bestuurscommissie brandweer van het Veiligheidsberaad vindt dat de opkomsttijden ‘verouderd en achterhaald’ zijn.

Dat is heel opmerkelijk omdat juist het veiligheidsberaad in 2010 tijdens het opstellen van de Wet op de veiligheidsregio’s een voorstander was van de in de wet vermelde opkomsttijden. Hij verwijst daarbij naar opkomstnormen die volgens hem ‘dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw’. Terwijl de handleiding brandweerzorg waar deze opkomsttijden in staan vermeld in 2005 is geactualiseerd. Nog vreemder is in dit kader dat de Minster van BZK, mevr. G. ter Horst in 2008 het volgende schreef over de opkomsttijden: "Deze tijden worden door alle betrokkenen in de praktijk als acceptabel beschouwd en zijn op veel plaatsen haalbaar en in die zin realistisch".

Op verzoek van het Veiligheidsberaad is in de wet de expliciete bevoegdheid opgenomen dat het bestuur niet overal de opkomsttijden uit de tabel zal hoeven te  garanderen en geen grote investeringen zal hoeven doen als dat nauwelijks effect heeft op de brandveiligheid. Het feit dat nu de normen als ‘achterhaald’ worden beschouwt, duidt volgens de VBV op andere belangen dan de (brand)veiligheid.

Terwijl de Inspectie Ven J na onderzoek al had geconstateerd dat veel dekkingsplannen niet voldoen aan de eisen en er veiligheidsregio’s zijn die hun eigen - afwijkende - normen hebben bedacht en zelfs hier niet aan kunnen voldoen, gaan verschillende veiligheidsregio’s gewoon hun eigen gang en is er zelden sprake van ‘verbetering’. Integendeel, maar hoewel de minister telkens stevige woorden gebruikt om zijn daadkracht ter verbetering te etaleren, blijft ingrijpen achterwege, ook daar waar overduidelijk de wettelijke bepalingen worden genegeerd.

Nadat de VBV bij de rechtbank al tevergeefs had verzocht het besluit tot sluiting van de post Swalmen (gemeente Roermond) te schorsen. Blijkt ook de minister, als systeemverantwoordelijke, niet bereid om in te grijpen. De VBV heeft nu in een brief de minister nogmaals opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen en adequate maatregelen te treffen want wij begrijpen niet dat lagere overheden kennelijk de wet kunnen aanpassen zonder dat hogere overheden ingrijpen.

Wordt vervolgd!
 http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws/opkomsttijden/3267/motie-sp-aangenomen-vbv-heel-blij/


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #255 Gepost op: 7 februari 2013, 20:13:01
Verzoekt de regering veiligheidsregio's ertoe aan te zetten.........
Dat is een motie die gemakkelijk uitvoerbaar is voor de regering. De Minister van V&J stuurt een 'herderlijke' brief aan de besturen van de Veiligheidsregio's, geeft de Inspectie V & J een onderzoeksopdracht en is ermee klaar. Sluiten van kazernes is namelijk bedrijfsvoering en die is niet aan de Minister maar aan de besturen van de VR'n opgedragen.
Maar nu de motie van de SP is aangenomen, is het denk ik goed dat kazernes niet zomaar meer gesloten kunnen worden, zonder dat dit goed gemotiveerd is, middels het dekkingsplan.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #256 Gepost op: 11 maart 2013, 15:55:06
VRU onderschrijft TNO-onderzoek opkomstnormen

TNO heeft in opdracht van het Veiligheidsberaad onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en proportionaliteit van de huidige opkomstnormen voor de brandweer. In hun rapport concluderen ze dat het onmogelijk is om de totale kwaliteit van de brandweer af te meten aan één beperkte repressieve norm; opkomsttijd. Veiligheidsregio Utrecht kan zich vinden in de conclusies van het rapport.

Veiligheid meer dan opkomsttijden
De snelheid van het ter plaatse zijn van de brandweer is geen garantie voor een veilige leefomgeving. Als het gaat om (brand)veiligheid is winst te behalen in het voorkomen van brand en het verkorten van de ontdekkingstijd, niet in (nog) snellere opkomsttijden. Een eenmaal ontstane brand ontwikkelt zich snel (een gemiddelde huiskamer staat binnen 3 minuten volledig in brand). Daarom is investeren in veiligheidsbewustzijn en het treffen van preventiemaatregelen van groot belang. Nog sneller aankomen werkt dus niet.

VRU onderschrijft conclusies
Veiligheidsregio Utrecht kan zich vinden in de conclusies van het rapport. Ook wij vinden dat opkomstnormen een te beperkte weergave zijn van de kwaliteit van de brandweer. Het is van belang het totaalpakket te bekijken; denk bijvoorbeeld aan brandpreventie (adviezen vergunningen toezicht en voorlichting), snellere ontdekking van de brand (rookmelders) en zelfredzaamheid van burgers en bedrijven (brandblussers en veilig vluchten).

Nieuw dekkingsplan
Veiligheidsregio Utrecht ontwikkelt op dit moment een nieuw dekkingsplan voor de brandweer. Een dekkingsplan is een spreidingsplan van materieel, personeel en uitruklocaties. In dit proces wordt niet alleen naar de opkomsttijden gekeken, maar naar het totaal van brandveiligheid. De uitgangspunten van het TNO-rapport sluiten aan bij de wijze waarop dit project ingestoken wordt.

Meer informatie?
Op onze website vindt u meer informatie over de opkomsttijden in regio Utrecht en het nieuwe .
[url=http://www.vru.nl/home/595-vru-onderschrijft-tno-onderzoek-opkomstnormen.html]http://www.vru.nl/home/595-vru-onderschrijft-tno-onderzoek-opkomstnormen.html


Defender

  • Centralist GMK, ACH, BRW
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 622
Reactie #257 Gepost op: 11 maart 2013, 16:03:34
Kortom niet meer investeren in nieuw materieel, personeel of kazernes. Iedereen een rookmelder en de hele inboedel impregneren en we zijn er...


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #258 Gepost op: 11 maart 2013, 16:26:36
Kortom niet meer investeren in nieuw materieel, personeel of kazernes. Iedereen een rookmelder en de hele inboedel impregneren en we zijn er...
Het is een combinatie van.
Enerzijds worden er rookmelders enz geadviseerd, anderzijds wordt er toch duidelijk gesteld dat nog sneller terplaatse komen weinig toevoegt.
Dit is toch ook een duidelijke verwijzing naar de variabele voertuigbezetting. In feite wordt er nu gezegt dat dit weinig toevoegt aan het nog sneller terplaatse komen van de brandweer.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #259 Gepost op: 11 maart 2013, 16:39:37
Te veel nadruk op opkomsttijd brandweer
De brandweer wordt te veel afgerekend op de aanrijtijden. Daarbij dreigen andere belangrijke indicatoren voor brandveiligheid in het gedrang te komen, concludeert TNO.


Goede brandweerzorg vraagt om een integrale aanpak, waarbij alle aspecten van brandveiligheid worden meegewogen. Momenteel ligt de nadruk ten onrechte veel te sterk op de opkomsttijden. Dat concludeert TNO op basis van een onderzoek in opdracht van het Veiligheidsberaad.

Niet wetenschappelijk
De onderzoekers probeerden te achterhalen waar de normen voor de huidige opkomsttijden, die zo ongeveer de enige wettelijke indicator is waar de brandweer op wordt afgerekend, vandaan komen. Ze kwamen niet verder dan de conclusie dat die ergens in 1966 zijn opgesteld en sindsdien altijd zijn overgenomen, maar zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. En dat terwijl de vraag hoe snel de brandweer ter plaatse kan zijn, weinig zegt over de veiligheid van de leefomgeving.

Ongewenst gedrag
Sterker nog: een eenzijdige focus op de normtijden kan zelfs tot ongewenst gedrag leiden, menen de onderzoekers. Het zou ten koste kunnen gaan van de aandacht voor preventie door middel van voorlichting, snellere ontdekking van de brand door rookmelders en zelfredzaamheid door het installeren van sprinklers en een goede controle op vergunningen. In landen als Duitsland en Engeland spelen de opkomsttijden dan ook niet de hoofdrol, maar een bijrol in de brandveiligheid.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/te-veel-nadruk-op-opkomsttijd-brandweer.8969381.lynkx