De wijze waarop vervoer van een psychiatrisch patiënt onder een BOPZ-maatregel (IBS of RM) gepresenteerd moet worden bij bezoek aan een (poli-)kliniek kan enorm verschillen en hangt af van de situatie waarbij de specifieke maatregel op zich er eigenlijk niet veel toe doet. Afhankelijk van de situatie kan de patiënt op eigen gelegenheid (iets minder waarschijnlijk bij IBS maar bij RM zeker niet uitgesloten), per taxi (al dan niet onder begeleiding van een medewerker van de kliniek, bij RM-patiënten wordt hier soms familie voor ingeschakeld). In voorkomende situaties zal het vervoer door een ambulance plaats moeten vinden waarbij er in ieder geval een medische noodzaak dient te zijn (het hebben van een BOPZ-maatregel op zich is géén medische noodzaak), bijvoorbeeld somatische bewaking tijdens vervoer, noodzaak liggend vervoer, noodzaak gefixeerd vervoer ivm bijvoorbeeld automutilatie of impulscontrolestoornissen, agressierisico voortvloeiend uit psychose. Bij (extreem) agressie-gevaar kan soms politie (al dan niet als begeleiding van een ambulance) worden ingeschakeld. Bij forensische patiënten kan ook de Dienst Vervoer en Ondersteuning van de Dienst Justitiele Inrichtingen ingeschakeld worden. Het vervoersmiddel wordt (dus) naast de medische (somatische) indicatie vooral bepaald door de risico's verbonden aan het uit de psychiatrische stoornis voortvloeiende gedrag.
In Amsterdam (regiogebonden) wordt voor presentaties regelmatig de psycholance ingeschakeld. In andere regio's (midden-Nederland) is de GGZ-vervoersdienst actief (let wel op: dit is gespecialiseerd taxivervoer waarbij de kosten vooralsnog niet door een zorgverzekeraar worden gedekt). Ook de Eindhovense psycholance (regiogebonden) kan voor deze presentaties ingezet worden.
Ambulancepersoneel heeft tijdens het vervoer door de ambulance de regie en verantwoordelijkheid en kan zich bij laten staan door kliniekpersoneel of politie (afspraken verschillen soms per instelling/ regio). De 'insturende' afdeling behoort afspraken te maken met de 'ontvangende' afdeling over veiligheid/ beveiliging tijdens het verblijf in de polikliniek. Ambulancepersoneel is hier nooit verantwoordelijk voor.