Heren,
De overheid heeft hier in ons aller Belgenlandje goed over nagedacht en tataaa: deus ex machina: Het Paramedisch Interventie Team is ten tonele verschenen...
En dan nu serieus:
Je kan Belgie en Nederland niet zomaar vergelijken. Je moet breder kijken dan enkel die ene Ambulance.
Grofweg heb je wereldwijd twee (drie) grote systemen van ambulancezorg:
Het Anglo Amerikaanse concept met onder andere de paramedic. (3 niveau's: Basisambulancier, Intermediate en Paramedic. Waar de basisambulance in de USA trouwens niet zo gek veel meer mag doen dan de Belgische Ambulancier)
Het Franco Germaanse systeem: een opdeling in BLS en ALS wagens. (In dit systeem komt een arts vaak pre hos ten tonele)
De Belgen vallen onder dit systeem (BLS ambulance en ALS MUG) Belangrijke kanttekening is dan wel dat de Belgische ambulancier een van de laagste opleidingen heeft in Europa (nuance wel: iedere 20 km staat er hier in Vlaanderen wel een of andere MUG en een ziekenhuis is vaak ook niet meer dan 15 min rijden)
en dan heb je nog... Nederland (Met de AVP)
Is een beetje (zwart/wit gezegd) een soort combinatie van de twee systemen (AVP en MMT)
Wie meer wilt lezen hierover, hieronder link naar mijn eindwerk over PIT. Via deze link kom je eerst op samenvattend artikel , op ander tabbladen kan je gehele tekst lezen:
https://sites.google.com/site/paramedischinterventieteampit/home/artikelOm alles zo nog wat te nuanceren:
Ik hoorde tijd terug de uitspraak dat je in Belgie 's nachts onveveer even veel MUG-equipes hebt dan dat er in Nederland Ambulances 's nachts beschikbaar zijn. (Er zijn 80 muggen in België)
Wat in Belgie, wat simplistisch gezegd, zou mogen is de basisopleiding voor ambulanciers wat verhogen, de PIT in een personenwagen steken en het aantal Muggen verminderen zodat je wel hoge kwaliteitsmuggen krijgt.
De reportage stelt de zaak wel zwart / wit maar dat is niet slecht.
Ja er zijn heel wat problemen hier maar stellen dat het hier niet veilig is is dan ook weer wat kort door de bocht.
Over het secundair, niet dringend vervoer (wat buiten de reportage viel) is er in Vlaanderen amper wetgeving, laat staan dat er opleidingseisen gesteld worden aan deze ambulanciers. Enkel bij Rode Kruis en Vlaamse Kruis is er wat uniformiteit omdat deze een eigen ambulanciersopleiding. Misschien moet Vlaanderen eens gaan kijken in Wallonië?
Klein stapje (of grote sprong?) vooruit is misschien dit:
24 MEI 2013
Ministerieel besluit tot benoeming van de leden van de onafhankelijke commissie, belast met de bepaling, actualisering en voortgangsbewaking van de minimumkwaliteitseisen voor het niet-dringend liggend ziekenvervoer http://staatsbladclip.zita.be/staatsblad/wetten/2013/06/07/wet-2013203371.html