Opzich een leuke discussie met felle voor- tegen- en "neutrale" standers.
Wat ik tot op heden mis in deze discussie is de parallel tussen het mitigeren van risico's en de verantwoordelijke maatregelen anderzijds.
Ik ga er vanuit dat de betreffende diensten vooraf een risico-analyse maken met een soort matrix/grafiek die het verband weergeeft tussen de kans op een bepaalde gebeurtenis en de gevolgen van de gebeurtenis. (Bijvoorbeeld vliegtuig stort neer in Rhenen, kans klein gevolgen groot, onwelwoording bezoeker, kans groot impact klein). Rekeninghouden met het feit dat gebeurtenissen een "chain of events" kunnen veroorzaken onwelwoording: bezoeker onwel>paniek in menigte>onlusten. En dan liever gezegd gebeurtenissen gekoppeld aan scenario's (met evt inzetvoorstellen).... Paniek 1,2,3. (1 klein/klein, 2 middel/middel, 3 groot/groot)
Je eerste taak zal zijn om de gebeurtenissen met een hoog risico en grote impact aan te pakken. Bijvoorkeur nog met een weging tot de benodigde inzet van middelen (Geld, mensen, materieel). Je kunt wel de hele route ombouwen en overkappen tot een bunker waar 3 atoombommen en een 747 op kunnen vallen, maar dat is niet een efficiente manier om een risico te mitigeren, en daarnaast toont het voorbeeld aan dat bepaalde risico's niet (efficient cq effectief) te vermijden zijn en inherent zijn aan het evenement.
Op deze manier zou je tot de conclusie kunnen komen dat om het risico op een bepaalde gebeurtenis te mitigeren het noodzakelijk kan zijn om de mogelijkheid tot het doorzoeken van huizen langs de route die de koninklijke familie volgt alvast aan te geven bij de betrokken.
Sommige risico's moet je ook gewoon accepteren ( maar evengoed wel benoemen in je risico-analyse en je afwegingen hierbij)
Beleidsmatige werkzaamheden / preparatie kunnen toch wel leuk zijn he?