Waarom doen reddingsbrigades niet andere reddingen dan waterreddingen?

Auteur Topic: Waarom doen reddingsbrigades niet andere reddingen dan waterreddingen?  (gelezen 8235 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Dave1989

  • Leerling-verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 173
  • 4e jaars Leerling-vpk,Hartslagnu hulpverlener
Hallo allemaal,

Waarom houden bijna alle reddingsbrigades in Nederland zich alleen maar bezig metwater gerelateerde zaken?Waarom worden reddingsbrigades niet voor andere incidenten en reddingen op het land of eventueel op hoogte ingezet?
( Ik ken het verhaal van ''Nederland waterland'', maar er is toch nog veel meer dan alleen water?Deze vraag kwam, omdat er een brigade in Bergen op Zoom zit die op dit moment niets meer doet op het gebied van reddingen. De reden hiervoor is dat het meer daar niet alle tijden wordt gebruikt. Waarom is het niet mogelijk( of waarom doen ze dit uberhaupt niet) om klaar te zijn voor meerdere soorten incidenten? Ik zou deze vraag kunnen stellen aan de brigade in Bergen op Zoom, maar dit is bij andere brigades ook. Ik snap dat het geen fulltime baan is in de meeste gevallen, maar er is zoveel meer mogelijk met deze brigades.

Reddingen:

-Hoogte
-Water
-Diepte
-etc


Beetje het Search and rescue idee. Als je kijkt naar het buitenland, dan wordt dit wel gedaan.


Gegroet


Geinteresseerd en werkzaam binnen de hulpverlening  [


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #1 Gepost op: 29 januari 2012, 23:58:18
Wat hier metname speelt is dat Reddingsbrigade Nederland operationeel, organisatorisch en statutair (Immers wij hebben geen wettelijke taakstelling, we voeren taken uit voor en onder de verantwoordelijkheid verschillende overheden) gezien alleen gericht is op waterhulpverlening. Nou is dit nogal een vastgeroest en stoffig verhaal, wellicht dat hier in de (verre) toekomst verandering in komt als de RB's landelijk gezien (dus niet op regionale schaal, zoals nu het geval is) worden verankerd in de veiligheisregio's. Daar wordt aan gewerkt binnen het RVR project. (Regionale voorziening reddingsbrigades, voor meer info zie andere topics).

Daarnaast speelt in dit soort situaties ook 'kolommacht' mee, wat je nu al ziet dat er voor de waterhulpverlening al heel veel discussie is over wie wat zou moeten doen. Hoogte en diepte redding is de laatste jaren als specialiteit bij de brandweer terecht gekomen, en dat willen ze ook graag zo houden. Wat zou het daarnaast voor zin hebben als wij ons daar ook nog op gaan specialiseren? Wat dan een betere optie is; de reddingsbrigade's leveren expertise op het gebied van waterhulpverlening aan de veiligheidsregio's, om de brandweer te ontlasten.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #2 Gepost op: 30 januari 2012, 01:46:08
Wat zou het daarnaast voor zin hebben als wij ons daar ook nog op gaan specialiseren? Wat dan een betere optie is; de reddingsbrigade's leveren expertise op het gebied van waterhulpverlening aan de veiligheidsregio's, om de brandweer te ontlasten.

Dat is het nou net met specialiseren, als je je in alles specialiseert ben je geen specialist meer. Van alles een beetje is niet goed genoeg.


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #3 Gepost op: 30 januari 2012, 09:07:01
Wat hier met name speelt is dat Reddingsbrigade Nederland operationeel, organisatorisch en statutair (Immers wij hebben geen wettelijke taakstelling, we voeren taken uit voor en onder de verantwoordelijkheid verschillende overheden) gezien alleen gericht is op waterhulpverlening. Nou is dit nogal een vastgeroest en stoffig verhaal, wellicht dat hier in de (verre) toekomst verandering in komt als de RB's landelijk gezien (dus niet op regionale schaal, zoals nu het geval is) worden verankerd in de veiligheisregio's. Daar wordt aan gewerkt binnen het RVR project. (Regionale voorziening reddingsbrigades, voor meer info zie andere topics).

Hmm, ik zie hier een meningsverschilletje binnen onze organisatie opkomen ;) Op mijn laatste bondsschipperterugkomdag heb ik er voor gepleit om juist niet die kant op te gaan. Er stond ineens een oefening hoogteredding ingepland, waarbij we nauwelijks geoefend hebben, maar vooral gediscussieerd over kerntaken :P "Schoenmaker blijf bij je leest"! Je kunt je als Reddingsbrigade in allerlei richtingen ontwikkelen, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar een verdieping rondom waterveiligheid: dus nog meer voorlichting en preventie, betere verankering van oppervlakteredding etc. Zorgen dat je daarin de onbetwiste nr.1 bent. En niet verbreden naar andere domeinen zoals hoogteredding.

Vind het ook beledigend dat je dit een vastgeroest en stoffig verhaal noemt? De missie van Reddingsbrigade Nederland, al meer dan 100 jaar, is "het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood". Daar zit alles in: preventie, voorlichting, bewaken, redden, opleiden etc. Van ZwemABC tot oppervlakteredding. Dat is juist de kracht, dat je op 1 risicogebied alles kunt bieden, de Reddingsbrigade als DE waterveiligheidsspecialist! Laten we dat eerst maar eens waarmaken!

Kijk maar eens naar de Brandweer: die worstelen continue met wat nu wel en niet hun taak is. Die taak is door allerlei overheidsbeslissingen veel breder geworden dan alleen brand blussen. Zij kunnen niet of nauwelijks in 1 zin vervatten wat ze doen. Dat maakt het logisch om uit te leggen aan het publiek waarvoor je gebeld kan worden en aan de politiek wat ze nu eigenlijk krijgen voor hun geld.

Ik spreek regelmatig met organisatiegoeroe's en communicatiegoeroe's hierover en er zijn maar weinig organisaties die zo lang met dezelfde missie uit de voeten kunnen als de Reddingsbrigade. Die missie is ook nog volkomen actueel: er verdrinken nog steeds mensen omdat ze niet kunnen zwemmen of het gevaar niet kennen! De mensen die ik spreek zien die missie ook als een sterk punt: alle keuzes die je als organisatie maakt kun je daar aan ophangen, het is duidelijk, niet te vaag, breed genoeg etc. De Reddingsbrigade maakt hier nog veel te weinig gebruik van. Gelukkig komt dit in het nieuwe Meerjarenplan nadrukkelijker naar voren.

Het enige minpuntje dat ik zou kunnen bedenken is dat de naam daarmee niet de lading dekt: Reddingsbrigade suggereert dat het een repressieve dienst is voor allerlei soorten redding, terwijl het een specialist is op 1 risicogebied: water! Overigens geeft de topic-starter aan dat in het buitenland de Reddingsbrigades of Rescue-teams wel alle disciplines beheersen, maar ik heb daar mijn twijfels over. Het gaat daar allemaal wel onder de titel 'Rescue', maar volgens zijn het weldegelijk verschillende teams van specialisten?! Kan me in ieder geval niet voorstellen dat de Amerikaanse Kustwacht of de mannen en vrouwen van Bondi Rescue ineens mensen onder het puin vandaan gaan halen na een aardbeving? Volgens mij blijven het specialismes, alleen zijn in Nederland die specialisten binnen andere organisaties ondergebracht?
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


guest11765

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 30 januari 2012, 10:31:48
Ik ben het met het laatste verhaal eens.

Op dit moment (het persbericht is al uitgegaan) is er zoiets gaande bij de Wegenwacht (mijn echte werkgever).
Wij gaan per maart ook fietsen, brommers en scootmobielen doen in en op alle manieren van pech.

De wegenwachten zien al de nodige problemen ontstaan (v.b.): Dag mevrouw, waar staat u? Op het fietspad tussen .... en ....  (uhmm hoe ga ik daar komen met mijn Wegenwachtbus?)
etc etc

Dus ik kan me best voorstellen dat o.a. de reddingsbrigade zich zou moeten concentreren op wat hun kerntaken zijn.

Wel vind ik dat wij in NL te weinig onze recources benutten, daar waar het kan.
Voorbeeld?
Auto te water: Ligt op zijn kop voor de helft in de sloot, met kans om verder weg te glijden.
Mensen zitten er nog in, Politie is al ter plaatsen, maar durft niet aan het voertuig te zitten omdat er kans is op wegglijden. Eerst moet een berger het voertuig stabiel krijgen. Politie heeft geen sleepkabel in de auto, en bergingsvoertuig heeft max uitrijtijd van 20 minuten. De brandweer moet maar komen, maar die heeft ook niet altijd op elke kazerne een voertuig met de juiste spullen hiervoor. Tijd gaat voorbij en bij elke beweging die de personen in de auto maken glijd het voertuig verder weg. Er rijden in NL zo verschrikkelijk hulpverleners rond (RB. KNRM, ANWB, Bergers van een ander gebied, en noem maar op) als die allemaal een soort AIS zouden moeten hebben, dan zou b.v. de 112 meldkamer (om het zo maar even te noemen) kunnen vragen om al dan niet tijdelijk te assisteren. (toevallig heeft net een KHV kust hulpverleningsvoertuig van de KNRM zo een assistentie verleend http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/scheveningen/reddingrapporten/?contentID=69A7B2AF )

Je zal nu in het begin zeggen: Ja maar zelfde geld komt hij daar en lukt het niet, dan is niet geschoten altijd mis. En op den duur krijg je kennis, wie wel waar tijdelijk of niet. Zo kan RB, b.v. perfect helpen bij een zoektocht naar een vermist persoon in bebossing of duinen of weet ik veel waar. (hoeft weer niet zoveel M.E. op te komen draven etc.) Ik geef maar hele simpele voorbeelden en wil niet het wiel uitvinden, want daar heb ik geen opleiding voor.
Maar ik vind dat door meer en betere aansturing, we een hele boel meer kunnen helpen en misschien wel goedkopere en betere eindresultaten kunnen halen.

(waarom ik dat voorbeeld gaf met die auto te water: In een nachtdienst trof ik een politie auto alleen aan bij een auto te water. Ik ben meteen gestopt om te vragen of iedereen er uit was en of ik hulp kon aanbieden. De mensen waren er gelukkig al uit. Ik werd met veel bombarie meteen weggestuurd, er was al een brandweer auto, ambu en een berger onderweg. Sorry dat ik alleen maar wilde helpen. Toevallig heb ik wel dekens en andere EHBO middelen in de auto die je vrij kan gebruiken.......)


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #5 Gepost op: 30 januari 2012, 16:01:08
Wel vind ik dat wij in NL te weinig onze recources benutten, daar waar het kan.

KNIP...Voorbeeld...KNIP

Je zal nu in het begin zeggen: Ja maar zelfde geld komt hij daar en lukt het niet, dan is niet geschoten altijd mis. En op den duur krijg je kennis, wie wel waar tijdelijk of niet. Zo kan RB, b.v. perfect helpen bij een zoektocht naar een vermist persoon in bebossing of duinen of weet ik veel waar. (hoeft weer niet zoveel M.E. op te komen draven etc.) Ik geef maar hele simpele voorbeelden en wil niet het wiel uitvinden, want daar heb ik geen opleiding voor. Maar ik vind dat door meer en betere aansturing, we een hele boel meer kunnen helpen en misschien wel goedkopere en betere eindresultaten kunnen halen.

Ik begrijp wat je zegt, maar ik vind ook dat je daar mee op moet passen. In dezelfde discussie die ik hiervoor noemde, werd het argument gebruikt: "Maar als wij als Reddingsbrigade die hoogteredding in dat rampgebied niet doen, doet niemand het." Als je niet oppast word je het afvoerputje van de hulpverlening, waarbij mogelijk ook nog eens (onbewust) je eigen veiligheid in gevaar komt omdat je eigenlijk niet weet waar je mee bezig bent. Juist omdat de Reddingsbrigade alleen maar met vrijwilligers werkt, moet je die inzetten op dat waarom ze vrijwilliger zijn geworden.

Het bestuur van onze brigade maakt hier ook bewuste keuzes in, om te zorgen dat de druk op het beperkte vrijwilligerskorps niet te groot wordt. Zo doen we bewakingen of activiteiten die leuk en interessant zijn voor onze vrijwilligers vaak voor niks. Moet er gewoon flink gewerkt worden voor een commercieel evenement? Dan betalen ze de hoofdprijs zodat wij onze vrijwilligers weer een leuk feest met lekker eten kunnen bieden.

Ons land heeft al het grootste aantal vrijwilligers in Europa, op allerlei gebieden, maar de druk ligt hoog. Daar zitten grenzen aan en soms moet er gewoon betaald worden als je iets wil bereiken. Je kunt niet blijven bezuinigen op hulpverleningsdiensten, maar wel het inzetniveau op peil willen houden door dan maar de Reddingsbrigade als gratis ondersteuning in te schakelen...

resources beter benutten? JA, maar:
1) er zijn grenzen, niet iedere dienst kan alles
2) vrijwilligers zijn al overbelast, soms kost meer mankracht ook gewoon meer geld
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reactie #6 Gepost op: 30 januari 2012, 17:37:05
Hmm, ik zie hier een meningsverschilletje binnen onze organisatie opkomen ;) Op mijn laatste bondsschipperterugkomdag heb ik er voor gepleit om juist niet die kant op te gaan. Er stond ineens een oefening hoogteredding ingepland, waarbij we nauwelijks geoefend hebben, maar vooral gediscussieerd over kerntaken :P "Schoenmaker blijf bij je leest"! Je kunt je als Reddingsbrigade in allerlei richtingen ontwikkelen, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar een verdieping rondom waterveiligheid: dus nog meer voorlichting en preventie, betere verankering van oppervlakteredding etc. Zorgen dat je daarin de onbetwiste nr.1 bent. En niet verbreden naar andere domeinen zoals hoogteredding.

Vind het ook beledigend dat je dit een vastgeroest en stoffig verhaal noemt? De missie van Reddingsbrigade Nederland, al meer dan 100 jaar, is "het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood". Daar zit alles in: preventie, voorlichting, bewaken, redden, opleiden etc. Van ZwemABC tot oppervlakteredding. Dat is juist de kracht, dat je op 1 risicogebied alles kunt bieden, de Reddingsbrigade als DE waterveiligheidsspecialist! Laten we dat eerst maar eens waarmaken!

Kijk maar eens naar de Brandweer: die worstelen continue met wat nu wel en niet hun taak is. Die taak is door allerlei overheidsbeslissingen veel breder geworden dan alleen brand blussen. Zij kunnen niet of nauwelijks in 1 zin vervatten wat ze doen. Dat maakt het logisch om uit te leggen aan het publiek waarvoor je gebeld kan worden en aan de politiek wat ze nu eigenlijk krijgen voor hun geld.

Het bovenstaande verhaal was misschien wat onduidelijk, maar ik ben het met je eens wat betreft de specialisatie op watergebied. (zie tweede alinea). Laat de brandweer lekker hun technische hulpverlening doen, dan kunnen wij ons in de gaten storten die de brandweer laat vallen op watergebied. (Maar hiermee raak je vervolgens bij de rode kolom ook weer een gevoelige snaar...)

De gekozen woorden over het "stoffige verhaal" zijn misschien ook niet helemaal geschikt. De missie is uiteraard lekker duidelijk, alhoewel het (op operationeel gebied) toch niet helemaal de lading dekt. Als we worden ingezet bij een onwelwording in een strandtent of elders, zijn we niet bepaald bezig met het bestrijden van de verdrinkingsdood. Ik zou er persoonlijk voor streven om voor de operationele taken een duidelijke (wettelijke?) afbakening te maken. Iets in de vorm van 'Het voorkomen en bestrijden van incidenten op en rond het water en het ondersteunen van andere hulpdiensten bij de uitvoering van hun taken' past er beter bij.

Wat ik er verder mee bedoel is dat de huidige organisatievorm en daadkracht van Reddingsbrigade Nederland niet duidelijk zijn naar partners toe. In theorie kan iedere brigade zelf doen wat ze leuk vinden, dat is mooi die vrijheid en heeft ook zeker zijn voordelen. Wat er echter ook gebeurd is dat je momenteel een scheiding ziet ontstaan tussen brigades met een professionele hulpverleningsorganisatie (i.s.m. met de regio c.q. gemeente) en daarnaast een gezellige "vereniging" en brigades waar of serieus gesport wordt of waar het lang leve de lol is. Voornamelijk de laatste categorie werkt ontwikkelingen op RVR en operationeel gebied tegen.

Natuurlijk is dit intern best goed te verklaren, alleen naar buiten toe staat het heel vreemd als bij de ene brigade betaalde krachten rondlopen met een duidelijke taakstelling en op een ander moment komen er ergens wat mensen voorbij met een reddingsbrigade trui die even voor de lol wat aan het rondvaren zijn.


donderslag

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 92
Reactie #7 Gepost op: 30 januari 2012, 19:19:32
Haha Joost, klinkt bekend dat verhaal over die hoogte redding op de vesting van Willemstad. Vooral de opmerking wie gaat dat betalen deed het goed.  :) Wel leuk om ook een keer andere 'tak van sport' mee te maken.

Centrale aansturing zou wel eens goed zijn voor ontwikkeling RvR in plaats van 100 verschillende mensen die wat roepen en verschillende commissies die daar weer anders over denken.
Berichten worden geplaatst op persoonlijke titel.


Dorus Rijkers

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 4
Reactie #8 Gepost op: 30 januari 2012, 19:20:06
Reddingsbrigades kunnen beter doen waar ze goed in zijn, namelijk iedereen in Nederland leren zwemmen, reddend zwemmen! Hoe preventief kan je als organistatie te werk gaan. Accepteer dat er goed uitgeruste organistaties zijn die een SAR of hulpverleningstaak vervullen. Gebruik de energie van de organistatie niet om te boksen, maar om een nieuwe weg aan te leggen. Zo versterken we elkaar in het land, anders gaan we strijdend ten onder........


Dave1989

  • Leerling-verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 173
  • 4e jaars Leerling-vpk,Hartslagnu hulpverlener
Reactie #9 Gepost op: 30 januari 2012, 19:28:38
Ik ben het eens dat niet iedere buitenlandse SAR alle reddingstaken doen. Ik vind wel dat een ''reddingsbrigade'' klaar moet zijn voor iedere soorten reddingen om in geval van nood andere hulpverlenings te ondersteunen, dan wel niet zelfstandig te worden ingezet.STEL dat er een waternoodsramp komt, dan zullen er niet alleen mensen in het water liggen, maar ook vast zitten op een eerste en tweede verdieping. De heli's of andere organisaties kunnen dan niet voor iedereen optijd zijn. Daarom vind ik dat de reddingsbrigades ook getraind moeten zijn voor dat soort situaties. Nu geef ik dan alleen een voorbeeld van een waternoodramp, maar dit kan met iedere ramp.
Ik denk en ik vind dat een verbetering voor de reddingsbrigades is om breder inzetbaar te zijn. Ook zijn er NOG meer vormen van waterrescue. Ik werk er niet en wil geen reclame maken, maar zie rescue3benelux. Daar zie je ook situaties waarbij eerste hulp of secundaire hulp nodig is. Als je heel veel verder kijkt, dan kan je ook een groep daaruit selecteren/trainen die internationaal inzetbaar kan zijn. Neem een voorbeeld aan USAR, maar dan ook een team die oa. te water hulp kan bieden (en meer).
Geinteresseerd en werkzaam binnen de hulpverlening  [