Even voor de goede orde: de brandweer kan ook met OGS voor dieren rijden. 'Hulp aan mens en dier'. Komt misschien niet vaak voor, maar het gebeurt wel. En voordat we beginnen over dierenambulances die dan risico's (met gevaar voor mensen op de weg) nemen om een dier te redden (mensenleven vs dierenleven), dan kunnen we ook stoppen met prio1 ritten voor IM of schade aan gebouwen en goederen beperken.
In veel gevallen gaat het dan om dieren die te water zijn en waar een grote kans is op verdrinking. En als er dan prio 1 gereden wordt is dit vaak als assistentie met bijv. een HV met kraan die van ver moet komen. In zo'n geval gaat de dierenambu ook weinig betekenen..
Je kan dan nog beter een piket dierenarts met O&G uitrusten, die kan en mag tenminste het e.e.a., en wordt er regelmatig bijgevraagd door de andere diensten om bijv. een dier te verdoven. De dierenambu heeft in de huidige vorm weinig toegevoegde waarde binnen de spoedeisende hulpverlening, ondanks dat ze geweldig werk doen.
Het een en ander moet dan ook wat beter en efficienter geregeld worden, aangezien het nu in sommige gebieden al de vraag is of ze langs komen of niet... (no offence tegen de organisaties die het wel goed geregeld hebben)
Als we in dit land een extreem goed geregelde zorg voor dieren willen, stel ik voor dat we iets dergelijks aan één instantie overlaten.
Je neemt bijv. de dierenbescherming;
*Optimaliseer het stukje handhaving van hun. (animalcops daarheen, politie heeft het al druk genoeg)
*Breng de dierenambulance daar onder.
*Maak regelingen met dierenartsen, zodat zij op piketbasis inzetbaar zijn voor erge gevallen en ondersteuning hulpdiensten.
*Zorg dat speciale dierenzorg ook een plekje krijgt (EHBZ, Ecomare, vogelbescherming e.d.)
*Geef iedereen auto's met een uniforme striping en dezelde kleding.
*Zorg voor een landelijke meldkamer waar 144 wordt opgenomen, waar gespecialiseerde mensen zitten, waarvanuit het bovenstaande wordt aangestuurd.
Dan heb je één landelijke organisatie, één nummer, één aanspreekpunt voor andere organisaties en hulpdiensten (nu zit je voor een gewonde vogel soms een half uur te bellen) en bovenal duidelijkheid voor de burger.