Duiken bij de brandweer is helaas dit jaar een hot item geworden....
Weet iemand hoe het geregeld is bij duiken onder het ijs met een noodopstijging / signaallijnvast....
Een ijsduik maakt onderdeel uit van de Leidraad duiken.
Vaak een combinatie oefening met de TS bemanning. Wanneer je in je duiklogboek kijkt, dient voorin in een lijst te staan aangegegeven welke duiken/oefenmomenten je moet maken.
Ijsduiken houdt in dat je naast de normale communicatielijn, vastgezet m.b.v. musketon aan je oppervlakte redvest ook nog een extra lijn om je "middel" vastmaakt.
Procedure blijft ongewijzigd voor een duiker in nood, ook onder het ijs.
Maar....maakt e.e.a. wel complexer.
In de leidraad staat de noodopstijging wel vemeldt, afleggen loodgordel en dmv uittrimmen of evt activeren oppervlakte redvest en opstijgen. Manco in deze is echter dat er geen uniforme apparatuur is in Nederland qua duikuitrusting. Het korps X duikt met loodzakjes Korps Y met gordels. Trimvesten of inflaters.
Korpsen met verzwaring aan het toestel en ga zo maar door.
Hetgeen het dus lastig maakt hoe je gaat opstijgen, e.e.a. verschilt per korps.
Wanneer je problemen hebt onder het ijs, zoek contact met de DPL, probeer de seinlijn te lossen, lukt dit niet dan start "de noodprocedure". Hiervoor verwijs ik graag naar de Leidraad, is een lang verhaal. Je kunt als duiker omdat je aan een 2e lijn zit, in een uiterste poging, de seinlijn doorsnijden.....
Vervolgens opstijgen en onder het ijs je zo breed mogelijk maken.
Wanneer je dit niet traint zowel in theorie als praktijk, bestaat de mogelijheid dat de lijnvoerder je als een dolle ophaalt waarbij je diverse barotrauma's kunt oplopen.
Max