Het grote plaatje lijkt me ook wel relevant:
Search and rescue Search and rescue (SAR) (Nederlands: opsporing en redding) is een door de Verenigde Naties gestandaardiseerde term. Het betreft een "effectief wereldwijd systeem, zodat waar mensen ook varen of vliegen, er een SAR-service beschikbaar zal zijn voor als dit nodig is". Het systeem staat beschreven in het door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en internationale luchtvaart organisatie ICAO uitgegeven SAR-handboek. Landen die lid zijn van deze organisaties zijn gehouden om naar deze maatstaven SAR-diensten te organiseren.
Tijdens SAR-reddingsoperaties heeft een Redding Operatie Centrum (afgekort "RCC", van Rescue Coordination Centre) de operationele leiding over de inzet. (In NL, Kustwacht Centrum in Den Helder) Er wordt gebruikgemaakt van SAR-eenheden, bemand door speciaal opgeleid personeel. Deze eenheden kunnen lucht-, water- of landgebonden zijn.
RCC, het Rescue Co-ordination Centre oftewel Redding Operatie Centrum, is het centrum verantwoordelijk voor een efficiënte organisatie van Search And Rescue taken en voor de coördinatie van de uitvoering tijdens de SAR inzetten. Ieder RCC is verantwoordelijk over een eigen gebied, aangeduid als
Search And Rescue Region (SRR).RCC's zijn er in drie gedaantes:
een MRCC, (houdt zich alleen met maritieme Search And Rescue bezig),
een ARCC, waarbij de A staat voor aeronautisch, richt zich uitsluitend op ongevallen met vliegtuigen
een JRCC, waarbij de J staat voor joint (gezamenlijk). Een JRCC zal zich dus met zowel noodgevallen in de zeevaart als luchtvaart bezighouden.
SAR in Nederland De Nederlandse SAR-dienst is ondergebracht bij de Nederlande kustwacht. In Nederland zijn als SAR-eenheden aangemerkt de varende eenheden van
de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), vaartuigen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en van Bergings- en sleepdienst Theunisse en als luchtgebonden eenheden primair de vliegende eenheden van de Kustwacht (Dornier), Koninklijke Marine (Westland Lynx SH-14D/NH90) en de offshore-helikopter, secundair de Koninklijke Luchtmacht (Agusta AB412). Daarnaast kan het Nederlandse RCC, dat zich in Den Helder bevindt, gebruikmaken van een ruim aantal ondersteunende eenheden.
Werkgebied/Search And Rescue Region Het maritieme werkgebied van de Kustwacht omvat de territoriale zee en de aangrenzende Exclusieve Economische Zone (EEZ). Het aëronautische werkgebied is het Flight Information Region (FIR) Amsterdam. Voor de maritieme hulpverlening- en reddingstaak (Search and REscue (SAR)) vallen ook de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse- en Zuid Hollandse Stromen onder de verantwoordelijkheid van de Kustwacht.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Search_and_rescue en
www.kustwacht.nl