Bron:
http://nvab.artsennet.nl/web/file?uuid=1f8bf417-1cff-42f7-b855-7cced6e2e9da&owner=56486107-3665-4b31-91e4-b4b90e8c1963&contentid=554468. Is PMO verplicht?
Artikel 18 van de Arbowet legt werkgevers de verplichting op om PMO aan hun werknemers aan te bieden:
De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
De werkgever moet een PMO aanbieden aan de werknemers, en neemt ook de kosten van PMO voor zijn rekening. De ondernemingsraad kan de werkgever wijzen op zijn verplichting om een PMO aan te bieden. Ook individuele werknemers kunnen om een PMO vragen. Zij kunnen hun verzoek rechtstreeks bij de werkgever neerleggen, of bij een vertrouwenspersoon van het bedrijf.
In het Arbobesluit worden enkele specifieke groepen en vormen van arbeid en blootstelling genoemd waarbij een onderzoek moet worden aangeboden vóór de aanvang van de werkzaamheden. Het Arbobesluit geeft nadere bijzonderheden omtrent inhoud en frequentie van het onderzoek. Het betreft:
Jeugdigen
Nachtarbeid
Kankerverwekkende stoffen en processen
Vinylchloride-monomeer
Asbeststof
Lood en loodwit
Biologische agentia
Beeldschermwerk
Geluidsdosisniveau van 80 dB(A) of meer
Duikarbeid, caissonarbeid en overige arbeid onder overdruk
Volgens het Arbobesluit hoeft aan leerlingen en studenten in onderwijsinrichtingen geen onderzoek te worden aangeboden.
Werknemers zijn wettelijk niet verplicht tot deelname aan PMO. Er kan evenwel een verplichting bestaan op grond van de CAO. Dit is het geval in enkele branches met aanzienlijke arbeidsrisico’s, zoals het beroepsgoederenvervoer. Men kan de CAO hanteren als middel om de deelname aan het PMO krachtig te stimuleren. Dat vraagt een gedegen en effectieve voorlichting van de werknemers in de betreffende bedrijfstak.
Aan een PMO zijn voor werknemers alleen dan mogelijk rechtspositionele gevolgen verbonden, wanneer ook verplichte periodieke keuringen onderdeel uitmaken van het PMO. Op grond van een aantal wetten bestaat er namelijk verplicht geneeskundig onderzoek voor specifieke groepen werknemers. Enkele voorbeelden: het medisch toezicht bij het werken met radioactieve stoffen en ioniserende straling, zoals vastgelegd in de Besluiten stralenbescherming Kernenergiewet; het geneeskundig onderzoek van bestuurders van voertuigen op grond van de Wet personenvervoer.
9. Wie beslist of een PMO zal worden uitgevoerd?
De directie of Raad van Bestuur van een organisatie neemt de beslissing om over te gaan tot voorbereiding en uitvoering van een PMO. Dit gebeurt na een fase van oriëntatie, waarin een projectgroep informatie verzamelt en consultaties uitvoert, en de werknemersvertegenwoordiging haar standpunt bepaalt.
25. Waar kan ik meer informatie vinden over PMO?
NVAB. Leidraad Preventief Medisch Onderzoek. Utrecht: Kwaliteitsbureau NVAB, 2005.
Technical and ethical guidelines for workers’ health surveillance. Geneva: ILO, 1998.
Arbo-informatieblad AI-1 Den Haag: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2003.
www.arbo.nlwww.minszw.nlwww.nvab-online.nl