De ziekenwagen kan, naar wij begrepen hebben, tijdens de 4-Daagse in Nijmegen ingezet als spoed-ambulance ingezet worden door de MKA in de binnenstad van Nijmegen als het voor de reguliere ambulance te lang zou duren om ter plaatse te geraken.
Hiervoor is een convenant afgesloten tussen Rode Kruis Nederland, GHOR en RAV. Hoe dit allemaal te werk gaat moeten we nog navragen als de organisatie van de 4-Daagse ons benaderd voor ondersteuning
Voor de rest zal hij niet als spoed-ambulance ingezet worden. Zijn hoofdtaak is en blijft sociaal-medisch-vervoer.
Voor de vrijstelling van wegenbelasting etc. moet 90% van de gereden kilometers sociaal vervoer zijn.
Hoi,
Het ligt iets genuanceerder tijdens de 4-daagse van Nijmegen. Afgelopen jaar was de situatie als volgt. Middels een convenant met o.a. het GHOR zijn er de volgende afspraken gemaakt:
* 2 voertuigen worden ingezet als en BLS-voertuig/first responder . Dit is voor de gehele wandelroute. De wagen van Hollands Midden was afgelopen jaar 1 van de 2 BLS-voertuigen. De bemensing bestaat uit een chauffeur (met voortgezette rij-opleiding) en een gespecialiseerd verpleegkundige.
* 2 voertuigen worden als volwaardige ambulancevoertuig ingezet t.b.v. het start & finish terrein aangezien conform het convenant hier door het rode kruis de volledige ALS-zorg verzorgd wordt. Dus inderdaad ook spoedopdrachten op start & finish, mits dit binnen de afgesproken aanrijdtijden valt. Afgelopen jaar waren er 2 volkswagen T5 hiervoor beschikbaar. De bemensing bestaat uit een professionele ambulancebemanning.
Vorig was het is niet zonder meer zo dat een ambulance van het rode kruis spoedvervoer deed tijdens de 4-daagse. Inderdaad zijn de lijntjes met de MKA zodanig kort dat er collegiale consultatie zal plaatsvinden bij specifieke meldingen en in sommige gevallen is 1 van de ALS-auto's van het rode kruis het dichtst in de buurt en kan het zijn dat deze door de MKA een rit krijgt anders dan start & finish.
RemRoof (die zo nu en dan een autootje mocht piepen)