De situatie geeft een wat eenzijdig beeld. Ik zie op de beelden:
- een geparkeerde auto midden op straat;
- een kaal dranghek;
- een meneer van de organisatie in een
veiligheidsvestje;
- een aantal omstanders inbegrepen de filmer;
- een kwade automobilist aan de verkeerde kant van de vluchtheuvel;
- tenminste 3 auto's die van "rechts" komen;
- twee bikers die een poging doen de kwade automobilist weg te sturen.
Ik zie niet in het filmpje:
- een juridisch correcte geslotenverklaring (C-01);
- een
als zodanig kenbare verkeersregelaar;
- een eventuele inleidende afzetting ("doorgaand verkeer gestremd") en/of omleiding;
- welke weg en/of wegtype het hier betreft;
- wat de reden is van de afzetting (= of er zichtbaar iets aan de hand is).
Van ganse harte hoop ik dat ik het verkeerd beoordeel, maar het lijkt hier verdraaid veel op een typische evenementenafzetting: we blokkeren de weg, zetten er een mannetje bij die moet doorgaan voor verkeersregelaar en dan zal het wel goedkomen voor een uurtje. Het lijkt er zelfs op de blokkade bij het einde van de weg is geplaatst, en het lijkt erop dat de aansluitende weg ook niet bepaald een landweggetje is. Met als gevolg dus dat iemand die de afgesloten weg inrijdt, op een gegeven ogenblik wordt geconfronteerd met een niet aangekondigde en volstrekt onduidelijke afzetting, zonder enige juridisch kenbare verkeerstekens. Dan vind ik het niet raar dat meneer daar op zijn minst geïrriteerd over raakt, zeker als er van de andere kant ook nog eens auto's aankomen die blijkbaar wél achter dat hek mochten zijn.
De "verkeersregelaar" (zoals al eerder terecht opgemerkt is deze meneer geen "als zodanig herkenbare verkeersregelaar") treft geen blaam: vermoedelijk heeft hij inderdaad vanuit de organisatie de instructie gehad, van de gemeente een aanstelling verkregen en heeft een of ander sponsorend reclamebureau gemeend wel wat geel-oranje hesjes te kunnen bedrukken. De beste man is dus volledig te goeder trouw en handelt dan ook zoals van hem mag worden verwacht. Ik vraag me wel af of ik zelf zo lang was blijven staan (eigen veiligheid eerst!), maar goed, een gemaakte keuze.
Het vervolg van het verhaal slaat echter nergens op: in plaats van dat de kwade automobilist het recht zoekt waar het hoort, namelijk bij de gemeente en de politie, viert hij zijn boosheid uit op de "verkeersregelaar" en de omstanders. Toppunt is dan ook nog eens dat hij daadwerkelijk een aantal pogingen doet om door te rijden. Op zichzelf wel begrijpelijk, maar zeker niet de juiste manier.
De enige juiste manier zou zijn geweest om de situatie vast te leggen, eventueel de politie te bellen met de mededeling dat er een "illegale" blokkade is (hoewel dat in 9 van de 10 gevallen geen effect zal hebben omdat 9 van de 10 agenten geen flauw benul hebben hoe zoiets als een verkeersregelaar of een afzetting eruit moet zien), vervolgens om te rijden en een klacht in te dienen bij de wegbeheerder. Uiteraard met een verzoek tot vergoeding van de extra brandstof
@Allen die de kleding voor verkeersregelaars niet duidelijk vinden: zoals ergens in een onderschrift te vinden is (van Enrico?), hoort u in dit land de wet te kennen. En in de wet staat hoe een verkeersregelaar eruit moet zien. En sinds 2009 is dat zodanig duidelijk vastgesteld dat hier geen misverstand meer over kan bestaan, zelfs zodanig dat Rijkswaterstaat zich daar aan kan houden. De burger die de wet kent weet dus wanneer hij van doen heeft met een verkeersregelaar en wanneer met iets anders. Helaas, zoals gezegd, weten zelfs agenten niet hoe het werkt... dat blijkt ook wel weer uit de verhalen die hier worden geschreven en de situatie die zich in het filmpje voordoet. En helaas, ook gemeentelijke wegbeheerders weten vaak niet hoe het werkt. Een aanstelling kan men vaak nog wel op papier krijgen, en het is vaak ook niet zo moeilijk om in een vergunning op te nemen dat er verkeersregelaars nodig zijn. Maar dan houdt het ook al snel op. Verplichtingen worden bij evenementenorganisatoren neergelegd (bijv. draag een correcte hes), maar goede voorlichting en controle is er helaas niet bij.
@Allen die opmerkingen maken over het hoofddeksel van de "verkeersregelaar": de zogeheten steek die de beste man draagt is in carnavalsland een min of meer officieel hoofddeksel voor commissieleden, organisatoren en andere belangrijke functionarissen. Aan het dragen van de steek kunt u herkennen wie bij de organisatie/begeleiding hoort en wie niet. Het is in feite hetzelfde als de pet voor een politieman en de baret voor een militair: zonder steek is het tenue niet compleet.