Brandonderzoek met grassprietjesAuteur: door Angelique Rondhuis | maandag 11 juni 2012 | 07:00
HARSKAMP - Op de heide van het schietterrein op de Harskamp wemelt het van de forensische vlaggetjes. Brandplekken, een meter doorsnede, liggen kriskras in het helmgras.
Je kunt turen wat je wil, maar een leek ziet alleen maar zwart, zwart, en nog eens verbrande plant.
Hoe anders is dat bij de mensen die deze hele week op de Harskamp oefenen. Heel nauwgezet ontleden ze de vuurplaatsen. Een lucifer, een verbrande wensballon, een smeulende ontbrandingsstof. De brandoorzaken worden veelal gevonden.
Dat was tot voor een paar jaar wel anders. Toen werd natuurbrand gezien als een gegeven waar weinig mee te doen was. Nu zet de brandweer van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland vol in op de bestrijding van natuurbrand.
Want negentig procent van de natuurbranden wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Tachtig procent wordt ook nog eens opzettelijk veroorzaakt. Vind de dader, en maak daarmee een einde aan het grootste deel van de branden.
Dat is de boodschap van de buitenlandse onderwijzers. Uit niet de minste gebieden. Californië en Australië staan bekend om hun enorme bosbranden. De beelden op tv lijken een ver-van-ons-bed-show, maar zijn dichter bij dan gehoopt, weten de experts van VNOG.
En Nederland, maar ook de andere Europese landen, staan pas aan het begin van forensisch natuurbrandonderzoek. "De Amerikanen zeggen wel eens dat we wat dat betreft in 1874 staan: toen vielen daar 1500 doden door natuurbrand en zijn ze er heel serieus mee aan de slag gegaan'', zegt VNOG-expert Allard van Gulik.
De helmgrasjes die naar de brandhaard toewijzen, het net wel, of niet helemaal geblakerde takje. Alles is een aanwijzing voor de experts. "En deze week hebben ze het goed gedaan. Van de zestien ontstekingshaarden hebben ze er veertien ontleed'', prijst Amerikaan Paul Steensland. "Dat is nog niet eerder gebeurd.''
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/11187327/Brandonderzoek-met-grassprietjes.ece