Verborgen camera's op eerste hulp VU medisch centrum Amsterdam

Auteur Topic: Verborgen camera's op eerste hulp VU medisch centrum Amsterdam  (gelezen 31456 keer)

0 gebruikers (en 8 gasten bekijken dit topic.

zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #70 Gepost op: 27 februari 2012, 18:35:25
VUmc stopt schrijversproject met Giphart
27 februari 2012

Vanaf 6 februari liep Ronald Giphart mee op de afdeling cardiologie met verpleegkundigen en artsen. Dit is gebeurd in het kader van het project ‘schrijver op de afdeling’ Afgelopen vrijdag is contact met hem gezocht om dit project in ieder geval tijdelijk ‘on hold’ te zetten en opnieuw te kijken naar de voorwaarden waaronder dit plaatsvindt. Dit besluit is genomen omdat VUmc de regels tav het mediabeleid gaat herzien. In afwachting daarvan is dit enige andere media-project tot nader order gestopt.

Schrijvers op de afdeling
Vooraf worden met de schrijvers afspraken gemaakt over geheimhouding en de privacy van patiënten. De schrijvers krijgen géén inzicht in medische dossiers. Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman. Door Flyers en gesprekken wordt op de afdeling de aanwezigheid van schrijvers toegelicht.

Schrijvers volgen gedurende een langere periode de zorg in VUmc. Voorbeelden van eerdere schrijvers in VUmc zijn Bert Keizer ‘Onverklaarbaar bewoond’, Anna Enquist ‘De verdovers’, en Kristien Hemmerechts ‘Haar bloed’.  

Door de betekenis van de geneeskunde in de samenleving te onderzoeken kijkt VU medisch centrum verder dan alleen het uitvoeren van haar kerntaken. De afdeling Metamedica – waar de vakgebieden geschiedenis, filosofie, ethiek, antropologie en sociologie samenkomen – besteedt sinds 1993 aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Binnen het onderwijs geneeskunde is er een keuzevak literatuur & geneeskunde. Ook studenten kijken op deze wijze door de ogen van schrijvers naar ziekten.


bron: website VUmc
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


jvo

  • ACH
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,933
  • geel busje, geel pak
    • Youtubekanaal
Reactie #71 Gepost op: 27 februari 2012, 20:14:34
wel als er duidelijk bij staat dat het verborgen camera's zijn. Ik was als aanstaande pappa vanuit mijn werk op de SEH aangekomen en in de tijd dat ik moest wachten dat mijn vrouw arriveerde heb ik de A4 zien hangen, maar er NIET uit gehaald dat het verborgen opname apparatuur was.
Als je in de wachtkamer hebt gezeten ben je gefilmd en bekeken door een 7/8 man sterk team van eyeworks. Als je voor de SEH een sigaretje hebt gerookt ben je beluisterd met een richtmicrofoon...
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-


EHBjOOST

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 387
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #72 Gepost op: 27 februari 2012, 22:58:59
Ze hebben me hooguit even door de wachtkamer zien ijsberen, en daarna naar buiten zien gaan naar mijn vrouw;) Toch wel knap dat ze je kunnen horen roken ;-)
EHV, Rode kruis zandvoort, ex BHV ploegleider, Radio zendamateur. en zelfs nog tijd om te werken


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #73 Gepost op: 28 februari 2012, 18:02:39
Excuses aan patiënten VU medisch centrum

bron: http://www.vumc.nl/zorg/nieuws/excuus-vumc-patienten/
28 februari 2012

De directie van VU medisch centrum biedt haar welgemeende excuses aan al haar patiënten en bezoekers aan, in het bijzonder aan hen die in de periode van 20 januari tot en met 5 februari 2012 de spoedeisende hulp hebben bezocht. In deze periode vonden daar de opnames plaats van een medisch programma waar de afgelopen week ophef over is ontstaan.

Tot grote spijt van VUmc is uit klachten en meldingen gebleken dat patiënten zich niet veilig hebben gevoeld en zich onzorgvuldig behandeld voelen. Patiënten en bezoekers geven in klachten en meldingen aan dat bij het maken van de opnames een aantal zaken niet zo is gegaan zoals had gemoeten. Iedere situatie waarin een patiënt zich niet veilig of onzorgvuldig behandeld voelt, is er een te veel. Een medisch centrum is een plek waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen en waarop mensen moeten kunnen vertrouwen. De directie trekt zich dit zeer aan en biedt hiervoor haar excuses aan.

VUmc onderzoekt hoe de voorbereidingen en opnames precies zijn verlopen. Aan de hand van de conclusies van het onderzoek zullen de richtlijnen en gedragsregels voor samenwerking met de media opnieuw getoetst worden. VUmc zal zich meer terughoudend opstellen ten aanzien van media-activiteiten waarbij patiënten en bezoekers direct betrokken zijn.

VUmc zal in de komende weken de klachten en meldingen van de patiënten zorgvuldig afhandelen. Er is een meldpunt ingericht waar patiënten terecht kunnen met hun vragen T (020) 444 6178 - maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur of mailen naar patientenvoorlichting@vumc.nl  

VUmc hoopt het vertrouwen van zijn patiënten in de komende periode weer te herstellen.

De directie van VU medisch centrum

VUmc heeft er bewust voor gekozen om publiekelijk via internet excuses aan te bieden om zoveel mogelijk (ex) patiënten en bezoekers te bereiken.

  
Meest gestelde vragen en antwoorden

Wanneer zijn er filmopnames gemaakt?
De opnameperiode heeft gelopen van 20 januari tot en met de ochtend van 5 februari 2012.

Hoe weet ik of ik ben gefilmd?
Als u in deze periode op de spoedeisende hulp bent geweest en u heeft toestemming voor het maken van filmopnames gegeven dan bent u ook daadwerkelijk  gefilmd. Wanneer u niet in deze periode op de spoedeisende hulp bent geweest, dan bent u ook niet gefilmd. Bij twijfel kunt u bij  patientenvoorlichting@vumc.nl met uw vragen terecht.

Hoe kan ik mijn toestemming intrekken?
Wanneer u toestemming voor het maken van filmopnames hebt gegeven en u wilt  nu uw toestemming intrekken dan kunt u dit via patientenvoorlichting@vumc.nl kenbaar maken.

Heeft het VUmc hiervoor geld ontvangen?
VUmc heeft hiervoor geen geld ontvangen en ook geen geld betaald.

Waar kan ik een klacht indienen?
VUmc heeft een meldpunt ingericht voor patiënten en  bezoekers die in de opnameperiode van het programma '24 uur tussen leven en dood' op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hebben. Zij kunnen zich melden via telefoonnummer 020-4446178 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur) of mailen naar patientenvoorlichting@vumc.nl

Welke stappen onderneemt VUmc nu?
VUmc onderzoekt hoe de voorbereidingen en opnames precies zijn verlopen. Op de conclusies van dit onderzoek kan niet worden vooruitgelopen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #74 Gepost op: 6 juni 2012, 23:58:37
Vumc en Eyeworks als rechtspersoon verdacht

http://www.om.nl/actueel-0/nieuws-persberichten/@158980/vumc-eyeworks/
6 juni 2012 - Arrondissementsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam verdenkt het VU medische centrum (VUmc) en het productiebedrijf Eyeworks als rechtspersoon van het (medeplegen van het) schenden van het medisch geheim. Eyeworks wordt daarnaast als rechtspersoon verweten heimelijke opnames te hebben gemaakt.

Tegen VUmc en Eyeworks Group deden in februari 2012 acht mensen aangifte omdat ze zonder toestemming zouden zijn gefilmd op de afdeling spoedeisende hulp voor het programma 24 uur: tussen leven en dood.  

VUmc en Eyeworks zijn als bedrijf verdacht. Dat betekent niet automatisch dat ook de leidinggevenden of werknemers verdacht zijn. Het OM heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar VUmc en Eyeworks geen natuurlijke personen als verdachte gehoord en aangemerkt. Wel zijn en zullen vertegenwoordigers van beide organisaties als getuige worden gehoord. Het onderzoek wordt voortgezet.

Het onderzoek naar VUmc en Eyeworks doet het OM in Amsterdam samen met het Expertisecentrum Medische Zaken (EMC) van het Openbaar Ministerie.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #75 Gepost op: 17 januari 2013, 11:24:25
GHZ Gouda @GHZGouda
We werken voor de tweede keer mee aan de medische reality serie Trauma Centrum die door SBS6 wordt uitgezonden.... fb.me/29W3W4Tda
4:31pm · 14 Jan 13

Groene Hart Ziekenhuis
We werken voor de tweede keer mee aan de medische reality serie Trauma Centrum die door SBS6 wordt uitgezonden. Het programma brengt het werk van SpoedEisende Hulp en ambulanceverpleegkundigen in beeld en laat zien hoe zij hun vak uitoefenen en beleven.
Wij werken hier graag aan mee. Het programma geeft realistisch inzicht in het reilen en zeilen van het ziekenhuis laat zien hoe medewerkers zich dagelijks inzetten om patiënten van dienst te zijn.
https://www.facebook.com/photo.php?pid=1211903&l=c9a1f0bef8&id=147607125305533


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #76 Gepost op: 21 juni 2013, 16:44:48
Citaat
Het VUmc en productiebedrijf Eyeworks moeten boetes van respectievelijk 30.000 en 20.000 euro betalen. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan het heimelijk afluisteren of opnemen van gesprekken in een publieke ruimte.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/133746/vumc-30.000-euro-boete-voor-tvopnames.htm


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #77 Gepost op: 22 juni 2013, 00:28:50
Transactie voor VUmc en Eyeworks

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161085/transactie-vumc/
21 juni 2013 - Arrondissementsparket Amsterdam

Het medisch centrum VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een transactie geaccepteerd van resp. 30.000 en 20.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is van oordeel dat VUmc zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Daarnaast hebben het medisch centrum en de producent beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf voldoende kenbaar is gemaakt. Om die reden is het OM van mening dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten.

Het OM heeft acht aangiftes onderzocht mbt het realityprogramma '24 uur tussen leven en dood' dat inmiddels is gestopt. In het kader van het programma werden zorgverleners op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het VUmc gevolgd door camera's van het productiebedrijf Eyeworks. Patiënten op de SEH werden ook gefilmd, maar sommigen waren hiervan niet vooraf op de hoogte. De zeven patiënten die aangifte hebben gedaan, gaven geen toestemming voor de opnamen. Dat betekent dat het medisch centrum en de producent hebben meegeluisterd en opnamen van gesprekken hebben gemaakt in ruimten in het ziekenhuis, zonder dat dit tevoren voldoende duidelijk is gemaakt.

Schending medisch beroepsgeheim
De beelden van de camera's op de SEH werden direct bekeken door medewerkers van het productiebedrijf. Enkele patiënten die zijn gefilmd, al dan niet in gesprek met hun zorgverlener, waren hiervan niet vooraf op de hoogte. De zeven patiënten hebben hiervoor ook geen toestemming gegeven aan het VUmc of het productiebedrijf. Het ziekenhuis heeft zich hierdoor volgens het OM schuldig gemaakt aan het schenden van het medisch beroepsgeheim.

Inschattingsfout
Het VUmc heeft een inschattingsfout gemaakt door zonder uitgebreid onderzoek akkoord te gaan met het door Eyeworks voorgestelde format. Het medisch centrum is te routineus omgegaan met de juridische aspecten van het programma en heeft voorwaarden gehanteerd die voor eerdere mediaprojecten werden gebruikt. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor strafrechtelijke verwijtbaarheid van individuele personen zoals het hoofd SEH en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het medisch centrum.

Passende afdoening
Het OM ziet de transactie als een passende afdoening omdat beide organisaties onder meer volledige medewerking hebben verleend aan het strafrechtelijk onderzoek en veel media-aandacht te verduren hebben gekregen. Daarnaast heeft het VUmc een intern onderzoek ingesteld, de resultaten ervan gepubliceerd en verbeterpunten geformuleerd om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.  Het OM is verder van oordeel dat alleen het opleggen van een geldboete mogelijk is, omdat hier rechtspersonen worden vervolgd. Een zitting heeft daardoor onvoldoende meerwaarde.

Hogere transactie VUmc
De transactie voor het VUmc valt hoger uit omdat het OM het ziekenhuis de opzettelijke schending van het medisch geheim zwaarder aanrekent dan het zonder dit vooraf voldoende duidelijk aan te geven opnemen en/of meeluisteren van gesprekken. Bij de hoogte van het bedrag heeft het OM mede rekening gehouden met het belang van de gezondheidszorg, omdat de hoogte van de boete immers niet ten koste mag gaan van de patiëntenzorg.

Voorwaarden transactie
Als voorwaarde voor de transactie heeft het OM gesteld dat de zeven patiënten die aangifte hebben gedaan een schadevergoeding krijgen van het VUmc en Eyeworks. Ook is als voorwaarde voor het transactievoorstel het uitbrengen van dit persbericht gesteld.  De beelden die van de aangevers zijn gemaakt, zijn nooit uitgezonden. Alle beelden zijn vernietigd.

In dit onderzoek heeft het OM Amsterdam samengewerkt met het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) van het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Samen sterk in de hulpverlening!


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #78 Gepost op: 22 juni 2013, 10:57:30
Het Openbaar Ministerie kan wel vinden dat ze rekening hebben gehouden met de gezondheidszorg maar in mijn ogen hebben ze dat totaal niet.

Ze hebben vooral gedacht aan de bestuurders en managers door het VUmc als rechtspersoon te zien. Deze figuren hadden voor de rechter moet staan en deze transactie uit eigen zak moeten betalen. Nu vindt het OM dat ze het goed gedaan hebben door de Nederlandse burgers een boete te geven.

Het VUmc heet al 188.000 euro (zorggeld) moeten betalen aan programmamaker Eyeworks als schadevergoeding en claims van patienten komen nog.


SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #79 Gepost op: 24 juni 2013, 16:33:50
En zo draait Nederland. Waar gewone burgers gewoon achter slot en grendel gaan kunnen goed vermogende bedrijven of bestuurders de zaak afkopen middels een schikking.