Een gecombineerde straal met als kern schuim en er omheen water.
Colin:
Volgens mij hebben ze je verkeerd ingelicht. Er zit namelijk een systeem in de E-one die per verbruiker een hoeveelheid schuimvormend middel toevoegt aan het water. De hoeveelheid water en schuim moeten vrij precies worden geregeld omdat er enerzijds niet te weinig schuim gevormd mag worden en anderzijds niet te veel schuim gevormd mag worden i.v.m. onder andere de worplengte en de hoge koste van AFFF.
Zo heeft elke verbruiker een apart gekalibreerde doorlaat die precies genoeg schuimvormend middel doorlaat. Voor de dakmonitor is die uiteraard groter dan voor bijvoorbeeld de hogedruk handline.
Maar je opmerking is niet helemaal onjuist. De straal is weldegelijk een beetje hol maar dan om het bluspoeder te kunnen transporteren. Poeder heeft namelijk een beperkte worplengte en heeft ook geen koelend vermogen waardoor de kans op herontsteking vrij groot is.
Daarom hebben de gebruikers van de E-one gekozen voor het zogenaamde Hydro-chem systeem. Dit is dus een systeem waarbij het bluspoeder door de waterstraal getransporteerd wordt. Op die manier heb je een grotere worplengte en koelt het water meteen de hete delen waardoor de kans op herontsteking aanzienlijk kleiner wordt.
Op het eerste plaatje is goed te zien hoe het Hydro-chem werkt, het paarse is het bluspoeder.
Hopelijk is het een en ander duidelijk geworden.
Voor de liefhebbers nog een paar actie plaatjes genomen op een brandweeropleiding en training centrum van de RAF (UK)