hmm nee civiele bescherming, is denk te vergelijken wat vroeger in Nederland de BB was?
De uitleg is idd hierboven al eens gegeven.
Maar nog even het volgende.
In Belgie bestaat de Civiele Bescherming wat een verderzetting is van een organisatie dioe ontstaan is in de oorlogsjaren.
Op de dag van vandaag bestaat de Ceiviele Bescherming in België uit 6 permanente eenheden verdeeld over het grondgebied, elk van de eenheden bediend 1 of meerdere provincies.
Zij kunnen door alle openbare diensten (politie, brandweer, burgemeester, ambulance meldkamers) opgeroepen worden ter versterking of ondersteuning.
Het materiaal is heel divers en soms ook zeer gespecialiseerd.
Zo hebben alle eenheden een basis aan materiaal om op te treden bij grote overstromingen (zware pompen, machines voor vullen zandzakken, enz.)
Ook beschikt elke eenheid over een gaspakken ploeg met alles erop en eraan, tenten, decon, enz.
Elke eenheid heeft dan ook weer een bepaalde specialisatie, voor mijn eenheid is dit industriele brandbestrijding en overstromingen.
Dwz dat wij een super bluskanon hebbne met een debiet van 24.000 l/min water of schuim, dit wordt gevoed door een HFS pomp en vlottende dompelpompen.
Ook hebben wij hiervoor 3 tankwagens van 33.000 li schuim staan.
Ook hebben wij boven op de basis uitrusting voor overstromingen extra pompen (grote dompelpompen van 12.000 li/min) deze staan per 2 op een container samen met een kraan en een stroomgroep. Een grote voorraad aan zandzakken, bigbags, puin netten en dergelijke om te gebruiken om een bres in een dijk te dichten. Extra machine om zandzakken te vullen en hebben we in de kazerne een redelijke voorraad zand zitten.
Verder hebben we nog zwaar reddingsgereedschap en dergelijke, eigen lijk redelijk veel om op te noemen.
Het personeel per eenheid bestaat uit zowel beroeps als vrijwilligers.
De beroeps draaien in volcontinu dienst (24/72) en zijn met minimaal 16 personen per schift aanwezig in de kazerne, wanneer dit minimum niet gehaald wordt, worden er vrijwilligers opgeroepen.
Deze dienst (Civiele Bescherming) komt dagelijks meerdere malen tussen ter ondersteuning van andere diensten.
Ook maken zij actief deel uit van BeFast (Belgian First Aid and Support Team) en Dica-Dir (Belgian USAR) voor internationale inzetten.
Mvg,
ffemt19