@ Joost, kan jij mij uitleggen wat er aan de werkwijze van de RNLI gekopieerd wordt, wat niet zou werken in NL? Deze vraag stel ik niet om jou er mee aan te vallen, maar puur omdat ik niet weet in welke richting jij verwijst. En ik probeer inzicht te krijgen waarom je dat schrijft. Zoals ik er tegen aan kijk "lijkt" het hier in NL goed te werken. Dus ben ik zeer nieuwsgierig wat jou visie er op is.
Nou om even op het punt van Henk in te haken; de KNRM doet inderdaad geen preventie op binnenwater, ook niet bij kleine evenementen, laat staan op recreatieplassen en rivieren bijvoorbeeld... Dus als we gaan kijken naar (groot) binnenwater wil je liever een combinatie hebben van de KNRM (SAR taken en piketregeling) en een reddingsbrigade (Preventief toezicht op drukke dagen, eventueel in combi met een stukje strandbewaking en een rampentaak). Dan kom je dus eigenlijk bij Blaricum uit als voorbeeld...
Verder in het land zou je dan naast een stukje bewaking (van rivieren, recreatieplassen, evenementen) ook wat meer naar uitruk naar waterongevallen gaan zoals bijvoorbeeld in Culemborg gebeurd. Dit kan je dan combineren met de rampenbestrijding. Ook andere brigades worden steeds meer ingezet voor 'normale' waterongevallen.
Bij de strandbewaking doet men bij de knrm dan weer wel aan preventief toezicht, alleen dat is echt precies gekopieerd vanuit de UK... Van de indeling van de wagens, het type boten, totaan de wetsuits. Dat kopieren is uiteraard geen probleem... Alleen er wordt een totaal andere werkwijze aangegaan, dit onder het mom van effciëntie (vrije vertaling: minder mensen = minder kosten). Ik hoef iedereen hier hopelijk niet uit te leggen dat de omstandigheden in de UK totaal anders zijn dan hier. Als je dan gaat kijken in hoe breed de hulpverlening op andere delen van de kust is (volgens het RB model), dan wil je liever dat in staat houden. Wat je gaat me niet wijsmaken dat je met 4 man op één eiland dezelfde taken kan uitvoeren als een gemiddelde strandbrigade... Ja, je kan inderdaad een zwemmersgebiedje in de gaten houden en misschien er iemand uit trekken, maar dan is het wel een beetje afgelopen... Praktijksituatie van de zomer; Er komt een prio 1 melding binnen van een onwelwording, en een paar seconden later wordt er door een andere post assistentie gevraagt voor een extra boot, dan ben je met 4 man snel klaar natuurlijk. Wij hebben op een gemiddelde post op drukke dagen al een man of 4-6 op de kant nodig + een bootbemanning + een voertuigbemanning. Uiteraard kan er bij de RB wel het e.e.a. vernieuwd en verbeterd worden, en zou een meer uniforme werkwijze veel beter zijn. Maar dit zie ik meer als achteruitgang.
Wat ik graag zou zien is dat de kusthulpverlening helemaal wordt losgekoppeld van de kustwachttaken. In de meest optimale vorm zou ik dan zien dat de KHV teams samengaan met de alarmploegen van de RB's. Zij zorgen dan dus voor de 24/7 kusthulpverlening en ondersteuning aan de dienstdoende bewakingsploeg. De kust wordt dan overdag bewaakt volgens het reddingsbrigade systeem, maar dat kan dan wel met betaalde krachten, aangevuld met vrijwilligers. Zo wordt er bijvoorbeeld in NHN gewerkt... Deze ploegen doen dus de hulpverlening op de kant en tot ongeveer een mijltje buitengaats. Verder op zee of bij bepaalde situaties wordt het dan een SAR melding die door het KWC wordt afgehandeld. Als "kust eenheden" daarbij gaan ondersteunen dan melden ze zich in bij het KWC, andersom kan het natuurlijk ook maar dan zou het onder leiding komen te staan van de lokale CP of de GMK.
Verder zijn de SAR taken van de KNRM op zee wel prima geregeld, daar niks meer aan veranderen. Behalve dan dat je écht geen arievisser nodig hebt om een surfer uit de branding te trekken... Laat dan dan lekker over aan de "kustbrigade nieuw model"...
Verder heeft de KNRM geprobeerd om het contract voor rampenbestrijding van RN naar zich toe te trekken. Ook dit zou dan volgens RNLI model worden ingericht zover ik weet... Men moet juist blij zijn dat we over een enorme capaciteit aan overstromingseenheden kunnen beschikken. Dat er hierbij betere opleidingen, materiaal en dergelijke noodzakelijk zijn ben ik het mee eens, maar dan kan je beter investeren in wat je nu al hebt en wat in feite geen drol kost...
Nogmaals ik heb niks tegen de KNRM, ik ben zelfs donateur... Ik ben alleen wat kritisch over de ontwikkelingen van de laatste tijd en de manier waarop het bestuur omgaat met Reddingsbrigade(s). Het komt steeds over alsof wij het kleine broertje zijn, terwijl we het op veel plekken uitstekend voor elkaar hebben. Er wordt op die plekken ook prima samengewerkt, dus dat is het probleem niet... Als iedereen (en dan metname de heren in IJmuiden) elkaar nou eens als partners ziet, dan kunnen we veel meer bereiken dan dat we blijven "vechten".