Omdat de naam 'reddingsbrigade' niet beschermd kan worden is er gekozen voor een beeldmerk dat wel gedeponeerd is:
Dit beeldmerk mag dus alleen gebruikt worden door de brigades die zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland.
Het is op dit forum al eerder genoemd, maar het doel van Reddingsbrigade Nederland én alle aangesloten Reddingsbrigades is:
"het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood"Het gaat dus nadrukkelijk niet alleen om redden (=bestrijden), maar vooral ook om voorkomen van verdrinkingen. Want voorkomen is beter dan genezen! Dit is een bewuste keuze, die al in 1913 zo is gemaakt bij de oprichting van de koepelorganisatie.
De eerste Reddingsbrigade in Nederland (Den Bosch, 1908) is opgericht naar aanleiding van een aantal verdrinkingen in de lokale binnenhaven. Zij zijn toen niet begonnen met een alarmploeg ofzo, maar met het geven van zwemlessen en het ophangen van reddingsboeien langs de haven. Ik vind dit ook het sterke punt van de Reddingsbrigades: niet alleen maar gaan redden als er iemand om hulp roept, maar zelf kijken wat je kunt doen om dat te voorkomen. Als ik naar mijn eigen brigade kijk: als wij in onze omgeving iets zien gebeuren, een evenement of aanleg van een nieuw stuk water, en wij zien daar potentieel gevaar in, dan melden wij ons. Dan zeggen we: wij zijn van de Reddingsbrigade en wat u nu doet kan verdrinkingsgevaar opleveren.
In dat plaatje passen perfect de Reddingsbrigades die alleen opleidingen geven. In sommige gebieden is nu eenmaal geen noodzaak tot waterbeveiliging met reddingsboten etc., omdat er bv. alleen maar weilanden en polders zijn. Maar ook in dat soort gebieden is het belangrijk dat kinderen leren zwemmen en dat mensen leren redden. Voor in die sloten tussen die weilanden, of voor als mensen een keer naar het strand gaan.
@Doruz: je hebt gelijk dat de naam 'reddingsbrigade' de lading niet goed dekt, want een reddingsbrigade doet veeeeel meer dan alleen redden!
En ja, er worden wel degelijk eisen gesteld aan een Reddingsbrigade om aan te mogen sluiten bij Reddingsbrigade Nederland. Maar dat gaat er dan over dat je achter het gedachtengoed moet staan van de organisatie, dat je opleidingen aan het niveau van de bond voldoen etc. Het hebben van een boot is geen eis, maar is ook niet nodig om de verdrinkingsdood te voorkomen! Als je als redder meteen alleen maar aan boten kan denken, ben je geen goede redder. Een goede redder kan ook improviseren met dat wat er om hem heen voorhanden is! En dat is wat we bij de Reddingsbrigade leren!
Het gaat dus veel meer om een manier van denken en daarnaar handelen, dan een kunstje met een boot kunnen.