Ook hier moet je onderscheid maken in welke omstandigheden je hulpverleent..
Een Eerste hulpverlener die omstanderhulp verleent, doet er verstandig aan om rekening te houden met de privacy van de hulpvrager (c.q. slachtoffer).
Constatering van duidelijke strafbare feiten vermeld je wel aan de politie. Bij twijfel rapporteer je dit via de ambulancedienst..
Aan de ambulancedienst rapporteer je volledig, aan brandweer en politie, alleen het noodzakelijke voor de hulpverlening..Voor de rest
Bij een evenement geld min of meer dezelfde gedrag regel, alleen staat het dan meestal vast in een contract..
Bij een incident mogelijk veroorzaakt door uitgaansdrugs, doen we het nog strikter. We vermelden alleen aan de ambulancedienst, niets aan politie en beveiliging.
Dit om te voorkomen dat een slachtoffer nadat die door ons is opgelapt. daarna buiten het evenementen terrein word gezet. Zou dat bekend worden zal er geen hulpvraag meer worden gesteld, en zal men de eerste hulppost mijden. en komen we alleen aanbod als de hulpvrager volledig OUT gaat.
Dus je moet voorkomen dat als iemand om hulpvraag bij je eerste hulp post, daarna niet word "afgestraft" door dat hij/zij door de beveiliging word buiten gezet.
Verder verwacht ik van een eerstehulpverlener juist geen "eigen schuld dikke buld"-gedrag of preek, maar een professionele houding en alleen in de voorlichtende zin informatie verstrekt, die mogelijk preventief werk en voorkomt dat iemand alsnog OUT gaat..