Ik zie allerlei misverstanden en verkeerd gebruik van termen:
1. het is geen luchtalarm, de sirenes die elke eerste maandag van de maand worden getest, zijn een waarschuwingssysteem voor de bevolking. Luchtalarm kenden we in WOII en de periode van de Koude Oorlog, nu niet meer. Het is nu een communicatiemiddel om grote groepen menesne te waarschuwen. Boodschap die in het afgaan van de sirenes zit is: Ga naar binnen toe, sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie af.
2.dat waarschuwingssysteem wordt vanuit de meldkamer van de veiligheidsregio (vaak de brandweer) geactiveerd. Het mandaat om het systeem in werking te stellen is bij elke regio anders geregeld. In onze regio (Hollands Midden) ligt het mandaat bij de Hoofdofficier van Dienst Brandweer of bij de Meetplanleider. Deze hebben, als het kan, eerst contact met burgemeester en communicatieadviseur ROT.
3. als het waarschuwingssysteem wordt geactiveerd wordt min of meer automatisch GRIP2 afgekondigd, je hebt immers te maken met een effectgebied.
4. de regionale radiozenders in ons land hebben de functie van calamiteitenzender (term rampenzender is vervangen door calamiteitenzender), Omroep West heeft een piket daarvoor in het leven geroepen. In sommige regio's kan vanuit de meldkamer een streamer op de tvuitzending worden geplaatst.
Tegen het eind van het jaar zal in heel Nederland NL Alert zijn ingevoerd, waarmee gericht mensen via hun mobiele telefoon kunnen worden gewaarschuwd. Het systeem is/wordt getest in de Veiligheidsregio's Twente, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. Na de zomevakantie start een campagne.
Vul rustig aan!!
Eric Seugling, team communicatie Brandweer/Veiligheidsregio Hollands Midden