Even wat gegoogled, en kwam dit tegen:
Weet wat je moet doen als de sirene gaat" ........ "Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen, zet radio of tv aan" is de boodschap.
Dan mag je ook verwachten dat de regionale zender, welke als taak heeft gekregen/op zich heeft genomen, informatie kan verstrekken.
Als vervolgens blijkt dat er nergens informatie te krijgen is op het moment dat de sirene gaat, maak je het systeem minder geloofwaardig naar mijn idee.
Als je als zender de taak van "rampenzender" hebt, zal daar naar mijn idee een verplichting aan hangen om ook 24/7 mensen beschikbaar te hebben om het een en ander uit te voeren.
Is er voor de functie van calamiteitenzender geen extra geld beschikbaar gesteld aan de betreffende zenders?
Enig idee over hoeveel geld we het dan hebben? Een stukje meer dan je zou denken, je kan niet eventjes met twee man een live uitzending gaan draaien. Als je even gaat rekenen door hoeveel "handen" een standaard radiouitzending van een landelijke omroep gaat zal je misschien wel schrikken en dan vergeet je al het ondersteunend personeel. Ik heb hier inmiddels aardig wat opmerkingen gezien van mensen die blijkbaar weinig verstand hebben van livetoepassingen op radio en/of tv.
Zeker bij grote incidenten kan je echt niet binnen 5 minuten live uitzending hebben met betrouwbare informatie. Anders gaat het al gauw een hoog televaag gehalte krijgen, wat natuurlijk wel kan is een infobalkje in het scherm met voorgeprogrammeerde teksten. Dat is technisch goed mogelijk, kost geen drol en kan per direct vanaf de GMK erin gezet worden. Daarnaast mogen journalisten en techs nou eenmaal niet met toeters en bellen naar de locatie en/of studio, dus als er al piket is duurt dit even voordat iedereen in positie is.
Voor verdere TV of radiouitzendingen zal je toch echt mensen in de studio/regie moeten hebben, die moeten dan ook nog eens correcte informatie krijgen vanuit het veld. Ik kan wel iemand achter een microfoon zetten die vanaf een scherm twitterberichten voorleest maar daar wordt niemand vrolijk van. Wat je eigenlijk moet hebben is een combinatie van mensen journalisten ter plaatse die informatie doorgeven(gaat bij diverse organisaties via portofoonnetwerken...), directe lijnen met de persvoorlichting en zo af en toe wat reacties van burgers. Om dit allemaal een beetje betrouwbaar te maken moet je eigenlijk een "informatiemanager" hebben op de regie die gespecialiseerd is in OOV zaken, die de info filtert en zorgt dat er geen zaken verdraaid worden.
Wil je dan ook nog live beelden en of geluiden van een incidentlocatie, persconferentie etc doorzetten, dan komt er weer een hele lading mensen en apparatuur bij, er moeten verbindingen worden afgehuurd etc. Daar komt ook weer een heel stuk techniek en coordinatie bij kijken.
Ik moest vanmiddag, toen ik dit op school zat te lezen denken aan regio15.nl; die jongens hebben over het algemeen hun informatie op orde, zijn (extreem) snel ter plaatse en de lijntjes zijn ook erg kort. Als men dat soort organisaties, tegen betaling, zou inzetten voor het stukje (live) verslaglegging voor de regionale omroep kan men er veel meer uithalen... Je hebt dan ook meteen mensen die snappen hoe de vork in de steel zit, en niet een journalist die het niet veel uitmaakt en er een mooi verhaal van probeert te maken.