Tsja, dat ligt er maar net aan. De politie heeft die keus ook niet meer. Of je nu in de binnenstad werkt of in de landelijke gebieden, je zult het er mee moeten doen.
Tja, de vraag is of dat wenselijk is.
Dan moet je of de eenheden op de Veluwe teleurstellen met een gewone 4X2 TS. of je laat Amsterdam met een enorme 6X6 met 10 Kuub en 3 meter hoog door de stad heen blazen. 'Daar hing toch bekabeling voor de tram? Geen idee, nu niet meer'.
Nee, zonder dollen. Laat ik als voorbeeld een gewone Tankautospuit nemen. Zoals je begrijpt heeft men in het bos een andere wens als in de stad. Dat betekend kortgezegd dat je dan 2 aanbestedingen uit moet schrijven:
- Gewone stads TS
- Natuurbrandvoertuig
Echter zijn er ook weer plekken waar bijvoorbeeld lage tunneltjes zijn (= extra laag voertuig), of plekken waar men een speciale koppeling moet maken voor waterwinning, via bijvoorbeeld een ander type brandkraan, of men heeft een voorziening van giertanken. Of je hebt bijvoorbeeld een specialisme wat ander materiaal nodig heeft. Bijvoorbeeld een Veeredtakel.
Dat zijn allemaal dingen waardoor er niet helemaal uniform kan worden aangekocht.
Tuurlijk zouden we voor de gewone steden een uniforme aanbesteding kunnen doen. Vooral de grote steden (Amsterdam, utrecht, rotterdam, Den Haag) zullen vermoedelijk ongeveer dezelfde eisen hebben. Je zou er dus voor kunnen kiezen die uniform aan te besteden. Maar er zullen dus altijd korpsen buiten de boot vallen. Gewoonweg omdat de aanbesteding niet aan de eissen kan voldoen.
Daarnaast is het vooral voor de vrijwilligers natuurlijk een domper als zij niets meer mee mogen praten over hun nieuwe voertuigen. Het voertuig is toch iets met een emotionele waarde voor de gemiddelde brandweervrijwilliger. Daar wil men over mee beslissen. Vanaf die kant zou er waarschijnlijk het meeste weerstand komen op een landelijke procedure. Maar dit zal absoluut geen reden moeten/of hoeven zijn om het niet te doen. Wat kan, dat kan.