AED Alarmering systemen = passantenhulpverlening of niet

Auteur Topic: AED Alarmering systemen = passantenhulpverlening of niet  (gelezen 2614 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Naar aanleiding van het topic  http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=52114.100

Is AED Alert nu passantenhulpverlening, noaberhulp, of een vorm van georganiseerde hulpverlening.

De essentiële verschil en de meest gehanteerde tussen passantenhulpverlening en georganiseerde hulpverlening is de de aanwezigheid van een werkgever / c.q. werknemer relatie (Ook vrijwilligers zijn werknemers), waarbij er spelregels worden opgelegd.  

Bij passantenhulpverlening, is de toevallige passerende hulpverlener beschermt door de wet, in kader van strafrecht en ook civielrechtelijk.  

Bij georganiseerde vormen van hulpverlening, heb je te maken met spelregels van de "werkgever" c.q. organisator van het project. Dus Bedrijfshulpverlening en evenementenhulpverlening, maar ook ambulancezorg zijn vormen van georganiseerde hulpverlening.  En formeel kan de werkgever ook aansprakelijk gesteld worden voor de verleende dienstverlening.

Nu zijn AED alarmeringsprojecten, wel erg verschillend van opzet.

Sommige projecten zijn opgezet als echte passantenhulpverlening:  
Deelnemers vullen vrijwillig en zelf hun gegevens in de systemen, AED beheerders vullen zelf hun AED in het systeem.  Een organiserende stichting, vereniging, of gemeenten of ambulancedienst, doet feitelijk niets meer dan promoten en aanmoedigen, of zelfs verzorgen van publiekelijke toegankelijke AED. en als service aan deelnemers kan zo'n organisatie, diverse vormen van nazorg verlenen, uitlezen van AED's etc.   Er bestaat geen feitelijke werkgevers/werknemers relatie tussen de organisatie (MKA/Beheersorganisatie/Lokale Stichting en Gemeente).

Sommige projecten zijn meer opgezet als georganiseerde vormen van hulpverlening:
1. Organisatoren melden vaak vrijwilligers en AED aan in het systeem,
2. Mensen worden geregistreerd als vrijwilliger van een organisator
3. Soms zijn er voorwaarden gesteld aan de vrijwilligers en er is een intensievere relaties tussen vrijwilligers en de organisatie.

En soms zie tussenvormen.  

Echter in sommige regio's willen gemeenten en ambulancediensten, directe invloed op de vrijwilligers en neigt men heel erg naar een werknemers relatie.   In sommige regio's willen meldkamers, en ambulancediensten, absoluut geen enkele relatie met de vrijwilligers, zodat het echt passantenhulpverleners blijven, behalve dat ze geregistreerd staan.

Juridisch maakt het nog al wel een verschil, zeker als je alle consequenties even doorneemt..    Wat denken jullie hiervan ?