Vernieuwde opzet PHTLS

Auteur Topic: Vernieuwde opzet PHTLS  (gelezen 26177 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

deleted account

  • deleted
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
  • account verwijderd
Reactie #20 Gepost op: 9 april 2012, 22:36:28
Willem D. ; Eigenlijk zegt je héél veel, maar je zegt eigenlijk niets.
Je laat alles in het midden... ter discussie waarschijnlijk. Je schiet zonder te raken. Waarschuwingsschoten? Waar zijn die voor nodig?
Feitelijk is wel dat er een aantal cursussessies zijn geweest. Waarvan bekend één met slagingpercentage van 10% voor AVP. En nog een aantal sessies liggen onder de 50%!!! En dit allemaal vanaf begin maart dit jaar!!!
Tot zover je over slagingspercentage kan spreken.
Belangrijk is of je wel zoveel moet doen/moet weten voor de Pré-Hospitale zorg. Complexiteit zorgt over het algmeen alleen maar voor meer vertraging.
Affijn,.... gezien de FEITEN momenteel zouden wij ons af moeten vragen of we goed bezig zijn.
De brandweer-duikteams hebben op deze manier ook hun eigen doodvonnis getekend.
EN WIE NIET LEERT VAN HET VERLEDEN, ZAL HEM OVER MOETEN DOEN !!!!!!!!!!

Nogmaals; verbeteringen/vernieuwingen zijn nodig voor de toekomst. Ook daar is een spreekwoord voor. Maar hou het werkbaar voor het werkveld. Alleen dan help je je patiënten echt!!!!
Want daar deden we het toch voor?
this account is deleted


deleted account

  • deleted
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
  • account verwijderd
Reactie #21 Gepost op: 9 april 2012, 22:40:01
:D
even nog aanhalen wat mijn vraag was betreffende dezer discussie

Sinds een maand plus/minus is de PHTLS veranderd.
Graag zou ik jullie reacties willen horen over wat jullie ervaringen hiermee zijn. Met name de theorie en de toetsingsmomenten.
Ben benieuwd naar reacties van AVP en ACH. Met name de ACH's !!!


 ;)

 98uiye
this account is deleted


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #22 Gepost op: 9 april 2012, 22:56:21

Belangrijk is of je wel zoveel moet doen/moet weten voor de Pré-Hospitale zorg. Complexiteit zorgt over het algmeen alleen maar voor meer vertraging.


Oh ja..., is dat zo? Licht dit eens toe als je wilt.


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #23 Gepost op: 10 april 2012, 10:09:02
.......
Feitelijk is wel dat er een aantal cursussessies zijn geweest. Waarvan bekend één met slagingpercentage van 10% voor AVP. En nog een aantal sessies liggen onder de 50%!!! En dit allemaal vanaf begin maart dit jaar!!!
.......
Nogal stuitend dat extreem lage slagingspercentage !  :o
Je kan je dan afvragen waarom het slagingspercentage zo laag ligt.
Is het (te) lastig of (te) veel lesstof, is het toelatingsniveau en vooropleiding voldoende, (te korte) opleidingstijd, te hoog niveau van de (huidige) PHTLS cursus, wijze van overdracht van kennis en vaardigheden of een combinatie van dezen, of zijn er nog andere factoren die mee spelen?

Keep It Simple Stupid / Keep It Short and Simple / Keep It Simple and Straightforward zijn drie essentiele principes die wellicht nog beter in de PHTLS cursussen zouden kunnen worden toegepast.
Gezien het slagingspercentage zou het nog beter zijn de cursus om te zetten in een "echte"  opleiding van meerdere dagen ipv twee.
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we


deleted account

  • deleted
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
  • account verwijderd
Reactie #24 Gepost op: 10 april 2012, 10:13:55
Hallo expert,

Ik kom later op de vraag die je stelt m.b.t. de pré Hospitale zorg en vertraging terug.
Als we het over complexiteit als definitie gaan hebben dan krijg ik alleen maar bevestigd wat ik een antwoord geleden bedoelde.
complexiteit: mate waarin de verschillende functies, waaruit een systeem bestaat, groot in aantal en afhankelijk van elkaar zijn
Je zou alleen al eens de woorden in moeten geven op g**gle ; complexiteit vertraging  <<<---
Een systeem? In dit geval H-MMT, AVP, ACH ... verder nog OvD-G's, GHOR, SiGMa, HuisArtsenPosten, meldkamers , laat staan brandweer politie reddingsbrigade, EHBO-ers, BHV-ers. Bij één patiënt al kan je te maken krijgen met al deze afkortingen. En dat moet onderling communiceren met elkaar? Ik zit er al lang genoeg in om te kunnen zeggen dat communicatie in de hulpverleningswereld het moeilijkste is wat er is. Om de neuzen één kant op te krijgen. Uitwisseling van elkaars kennis m.b.t. één of meerdere patiënten/slachtoffers. Uiteindelijk doen we het voor één ding. Maar voor we zover zijn passeren we eerst elkaars bevindingen.
Je weet zelf wel hoe dat er bij een (groot)incident aan toe gaat. Ik zie regelmatig je ervaringen langskomen over hoe je je verbaast over handelingen van de AVP-ers.
Ook gezien de discussies hier op het forum kan je wel concluderen dat één ieder zijn functie/taak verdedigt. En soms met de grootst mogelijk arrogantie. Let op de discussie rondom BMH-érs. Of de ter discussiestelling meerwaarde H-MMT.
Wat mij opvalt is dat de rode draad in de BMH-discussie het foto-negatief is van de discussie hier momenteel op deze discussie loopt. Zonder hier nu verder op in te gaan.
En bij Willem D. haalde ik ook aan de geschiedenis van brandweerduikteams aan. Daar is het vanaf de geboorte geleidelijk aan zo complex geworden, door fouten --- met soms dodelijke gevolgen --- inspectie erop --- aanpassing --- verbeteringen --- meer opleiding/oefeningen, dat het een onwerkbare situatie is geworden voor de brandweerduikteams. In eerste instantie voor de vrijwilligers... enkele beroeps hebben daar ook al "last" van. Als het over complexiteit in de P.H.zorg gaat zou dat weleens de ondergang kunnen worden van bv H-MMT of ambulanceteams in de huidige vorm. Maar dat zal de toekomst uitwijzen.
Een ieder team (bovengenoemd) praat altijd over de ander over fout zus, fout zo etc. We bekijken alles vanuit onze visie.
Toon eens inlevingsvermogen en respect voor elkaars werk en je ziet dat de communicatie veel soepeler loopt. Dan hoef je je niet eens beroepsinhoudelijk druk te maken hoe een ander dat wel niet doet. En of het wel goed of fout is. Laat ieder z'n "ding" doen.
Kijk H-MMT en AVP zitten op elkaars pad om het maar zo even te zeggen. Zie dit niet als afbrander. Gaat even om de essentie.
Een ACH is toch wel een zijspoor m.b.t. verantwoordelijkheden en handeling. Grotendeels assisterend.

Nu kom ik kort terug op de pre hospitale zorg en de complexiteit. Of dat dat niet tot meer vertragingen leidt.
Hoe kunnen de meeste ACH's de stof die in het PHTLS boek zich meester maken zodat dat kan leiden tot een hoger slagingspercentage? Blijkbaar was de vraagstelling dan te makkelijk in de 6e editie. De vraagstelling theorietoets 7e editie voor een ACH is gewoon "een brug te ver". Een brug te ver? Ja achteraf bleek dat, MET HET PLAN DAT ZE HADDEN ONTWIKKELD, het niet haalbaar was om legergroepen OP TIJD te koppelen. Er ontstond een gat...een gat die niet op tijd opgevuld kon worden. En ze raakte geïsoleerd aan de noordzijde. Maar dat ff ter zijde.
Kijk, we spreken hier niet over een enkele ACH momenteel hè... Het slagingspercentage ligt momenteel ver onder het vriespunt.
DIT leidt tot onbegrepenheden --- communicatieproblemen --- en dus koppel ik dit aan vertragingen in het werkveld.
Misschien dat er beter research gedaan had moeten worden alvorens het idee te lanceren en direkt te implementeren om de AVP gelijk te trekken met de ACH.
Ik ben van mening dat er een andere opleidingsvorm moet komen voor de ACH - PHTLS om te komen waar een AVP nu staat. Alleen dan kan je toetsen op het AVP-niveau.
Kijk naar je doelgroep en pas je aan.
this account is deleted


deleted account

  • deleted
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
  • account verwijderd
Reactie #25 Gepost op: 10 april 2012, 10:18:34
Inderdaad Willem,
Mee eens dat de opleiding voor chauffeur m.b.t. PHTLS dan langer zou moeten.
this account is deleted


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #26 Gepost op: 10 april 2012, 12:27:48
Dag,

Ik vraag me eigenlijk alleen af waarom de toets qua stof gelijk getrokken/getoetst zou moeten worden op het niveau van AVP?

Ik vind persoonlijk niet dat niveau hetzelfde zou moeten zijn, ik zou zo ook niet kunnen zeggen waarom. Een ambulancechauffeur heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden, maar deze verschillen wel degelijk met die van de ambulanceverpleegkundige.

Wat zijn jullie argumenten om deze opleiding qua niveau gelijk te trekken?

Zoals al eerder vermeld is een van de primaire taken van de chauffeur het assisteren tijdens de medische hulpverlening. In uitzonderingssituaties moet de chauffeur ook een deel eerste opvang kunnen uitvoeren, alleen dit gebeurd niet vaak. Ik vind zeker dat de chauffeur een gedegen opleiding moet hebben (en heeft), maar je kunt toch niet verwachten dat een chauffeur op hetzelfde niveau als een verpleegkundige zit/komt.

Dan zou je verwachten dat een chauffeur die bijvoorbeeld gewerkt heeft als monteur op vergelijkbaar niveau zou komen te zitten als een verpleegkundige met meerdere jaren klinische ervaring en een specialistische opleiding. Dat is toch niet realistisch en haalbaar.

Ik ben zelf begonnen als ambulancechauffeur en ben later verpleegkundige geworden (met als ambitie AVP) en heb redelijk wat ervaring in de ambulancesector alsmede ook in de kliniek, Ik heb regelmatig gehoord gehoord hoe zwaar chauffeurs de initiële opleiding vinden vooral ook doordat ze over het algemeen geen of weinig ervaring hebben in de medische wereld.

Ik vind dat de cursus aangepast moet worden op het niveau van de ambulancechauffeur.

Dit alles heeft niks te maken met het naar beneden halen van de chauffeur, want het is een prachtig vak (kan ik uit ervaring vertellen) maar het is simpelweg een ander vak dan die van ambulanceverpleegkundige. Met specifieke (voor) opleidingseisen

Ik hoor graag jullie meningen waarom het anders zou moeten zijn?


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #27 Gepost op: 11 april 2012, 08:52:49

Belangrijk is of je wel zoveel moet doen/moet weten voor de Pré-Hospitale zorg. Complexiteit zorgt over het algmeen alleen maar voor meer vertraging.


Is vertraging per derfinitie slecht voor de patient? Als de handeling zinvol is en de conditie van patient dientengevolge verbeterert is die vertraging gerechtvaardigd. Je kunt je ook afvragen of er dan ook daadwerkelijk sprake is van vetraging.

EXpert


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #28 Gepost op: 11 april 2012, 09:01:36

Hallo expert,

Ik kom later op de vraag die je stelt m.b.t. de pré Hospitale zorg en vertraging terug.
Als we het over complexiteit als definitie gaan hebben dan krijg ik alleen maar bevestigd wat ik een antwoord geleden bedoelde.
complexiteit: mate waarin de verschillende functies, waaruit een systeem bestaat, groot in aantal en afhankelijk van elkaar zijn
Je zou alleen al eens de woorden in moeten geven op g**gle ; complexiteit vertraging  <<<---
Een systeem? In dit geval H-MMT, AVP, ACH ... verder nog OvD-G's, GHOR, SiGMa, HuisArtsenPosten, meldkamers , laat staan brandweer politie reddingsbrigade, EHBO-ers, BHV-ers. Bij één patiënt al kan je te maken krijgen met al deze afkortingen. En dat moet onderling communiceren met elkaar? Ik zit er al lang genoeg in om te kunnen zeggen dat communicatie in de hulpverleningswereld het moeilijkste is wat er is. Om de neuzen één kant op te krijgen. Uitwisseling van elkaars kennis m.b.t. één of meerdere patiënten/slachtoffers. Uiteindelijk doen we het voor één ding. Maar voor we zover zijn passeren we eerst elkaars bevindingen.
Je weet zelf wel hoe dat er bij een (groot)incident aan toe gaat. Ik zie regelmatig je ervaringen langskomen over hoe je je verbaast over handelingen van de AVP-ers.
Ook gezien de discussies hier op het forum kan je wel concluderen dat één ieder zijn functie/taak verdedigt. En soms met de grootst mogelijk arrogantie. Let op de discussie rondom BMH-érs. Of de ter discussiestelling meerwaarde H-MMT.
Wat mij opvalt is dat de rode draad in de BMH-discussie het foto-negatief is van de discussie hier momenteel op deze discussie loopt. Zonder hier nu verder op in te gaan.
En bij Willem D. haalde ik ook aan de geschiedenis van brandweerduikteams aan. Daar is het vanaf de geboorte geleidelijk aan zo complex geworden, door fouten --- met soms dodelijke gevolgen --- inspectie erop --- aanpassing --- verbeteringen --- meer opleiding/oefeningen, dat het een onwerkbare situatie is geworden voor de brandweerduikteams. In eerste instantie voor de vrijwilligers... enkele beroeps hebben daar ook al "last" van. Als het over complexiteit in de P.H.zorg gaat zou dat weleens de ondergang kunnen worden van bv H-MMT of ambulanceteams in de huidige vorm. Maar dat zal de toekomst uitwijzen.
Een ieder team (bovengenoemd) praat altijd over de ander over fout zus, fout zo etc. We bekijken alles vanuit onze visie.
Toon eens inlevingsvermogen en respect voor elkaars werk en je ziet dat de communicatie veel soepeler loopt. Dan hoef je je niet eens beroepsinhoudelijk druk te maken hoe een ander dat wel niet doet. En of het wel goed of fout is. Laat ieder z'n "ding" doen.
Kijk H-MMT en AVP zitten op elkaars pad om het maar zo even te zeggen. Zie dit niet als afbrander. Gaat even om de essentie.
Een ACH is toch wel een zijspoor m.b.t. verantwoordelijkheden en handeling. Grotendeels assisterend.

Nu kom ik kort terug op de pre hospitale zorg en de complexiteit. Of dat dat niet tot meer vertragingen leidt.
Hoe kunnen de meeste ACH's de stof die in het PHTLS boek zich meester maken zodat dat kan leiden tot een hoger slagingspercentage? Blijkbaar was de vraagstelling dan te makkelijk in de 6e editie. De vraagstelling theorietoets 7e editie voor een ACH is gewoon "een brug te ver". Een brug te ver? Ja achteraf bleek dat, MET HET PLAN DAT ZE HADDEN ONTWIKKELD, het niet haalbaar was om legergroepen OP TIJD te koppelen. Er ontstond een gat...een gat die niet op tijd opgevuld kon worden. En ze raakte geïsoleerd aan de noordzijde. Maar dat ff ter zijde.
Kijk, we spreken hier niet over een enkele ACH momenteel hè... Het slagingspercentage ligt momenteel ver onder het vriespunt.
DIT leidt tot onbegrepenheden --- communicatieproblemen --- en dus koppel ik dit aan vertragingen in het werkveld.
Misschien dat er beter research gedaan had moeten worden alvorens het idee te lanceren en direkt te implementeren om de AVP gelijk te trekken met de ACH.
Ik ben van mening dat er een andere opleidingsvorm moet komen voor de ACH - PHTLS om te komen waar een AVP nu staat. Alleen dan kan je toetsen op het AVP-niveau.
Kijk naar je doelgroep en pas je aan.


Verder gewoon rustig blijven ademhalen.

Expert.


deleted account

  • deleted
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
  • account verwijderd
Reactie #29 Gepost op: 11 april 2012, 10:23:08
Je begrijpt hopelijk vast wel wat ik bedoel.
Je had je bijvoorbeeld kunnen verplaatsen in de voetsporen van een ACH en dan mogelijk een antwoord geweten op deze discussie. Van een expert mogen we dat toch verwachten.
Want je geeft nog steeds geen antwoord op de discussie. Ook op die van Senseihomer niet.
Doe er wat mee.
this account is deleted