Hallo allemaal,
Een vraag: Het is toch niet altijd nodig om een O2-cilinder op een ballon aan te sluiten voor maskerballonbeademing?
Grtz,
Het antwoord ligt wat genuanceerder, maar eenvoudig uitgelegd komt het op het volgende neer.
We hebben het dus primair over een reanimatie, en een niet zelfstandige ademde patiënt.
- Bij reguliere mond op mond of mond op pocket masker beademing geef je iemand ongeveer 14 tot 16 procent zuurstof.
- Bij een beademingsballon op een masker zonder zuurstof beadem je met omgevingslucht (zeg maar voor het gemak 21% zuurstof, mits correct gebruikt. (onbeperkte voorraad zeg maar)
- Bij een beademings masker met een zuurstof aansluiting aangesloten op een freeflow aansluiting op 15liter per minuut geef je 35 tot 40% zuurstof, maximale duur is 26 minuten met een 2 liter fles
- Bij een beademingsballon op een masker met zuurstof aangesloten op een freeflow aansluiting op 15liter per minuut geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 26 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer omgevingslucht.
- Bij een beademingsballon op een masker met zuurstof aangesloten via demand systeem geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 50 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer omgevingslucht.
- Bij een MTV op een masker met zuurstof geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 50 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer beademen met pocketmasker 14-16 procent.
Overigens is het maar de vraag of het zo'n goed idee is om met 100% zuurstof te beademen. Veel onderzoek is er niet gedaan, maar de onderzoeken die er zijn tonen aan dat patienten die met 100% zuurstof beademd worden het aanzienlijk slechter doen dan waar een saturatie van 96-98% wordt nagestreefd (en de zuurstof dus getitreerd is).
Tja, er is een enkel statistisch onderzoek, die dat beweert, en het bewijs matige gehalte van dat onderzoek is erg beperkt.
We hebben het over reanimatie hoe wil je het zuurstof gaan titreren bij beademen. Ga je andere gassen in de longen sturen ? Bij mijn weten kan titreren alleen maar bij slachtoffers die zelfstandig ademen.
De ambulancesector heeft dat wetenschappelijke artikel ook niet overgenomen in haar protocollen.