Het antwoord ligt wat genuanceerder, maar eenvoudig uitgelegd komt het op het volgende neer.
Noem je dat eenvoudig? En dan ook nog zo vol onzin?
Zoals Delta ook al aangegeven heeft is het meest simpele antwoord op de vraag "is het altijd nodig een O2-cilinder aan te sluiten voor maskerballonbeademing": Nee dat is niet nodig, je beademt dan met omgevingslucht (is ongeveer 20% zuurstof)
Dan jouw antwoord:
We hebben het dus primair over een reanimatie, en een niet zelfstandige ademde patiënt.
Onzin, zoals je kon lezen werd dit gevraagd met als achtergrond de SIGMA-opleiding, dus bedoeld om ambulance en MMT te ondersteunen. Redenen om te beademen kunnen dan onder andere zijn:
-Ondersteunen van de eigen verminderde ademhaling (bv. bij neurotrauma, bij sedatie, intoxicaties, etc.)
-Beademen van patienten welke onder algehele anesthesie gebracht zijn
-Beademen bij reanimaties
- Bij reguliere mond op mond of mond op pocket masker beademing geef je iemand ongeveer 14 tot 16 procent zuurstof.
- Bij een beademingsballon op een masker zonder zuurstof beadem je met omgevingslucht (zeg maar voor het gemak 21% zuurstof, mits correct gebruikt. (onbeperkte voorraad zeg maar)
- Bij een beademings masker met een zuurstof aansluiting aangesloten op een freeflow aansluiting op 15liter per minuut geef je 35 tot 40% zuurstof, maximale duur is 26 minuten met een 2 liter fles
- Bij een beademingsballon op een masker met zuurstof aangesloten op een freeflow aansluiting op 15liter per minuut geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 26 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer omgevingslucht.
- Bij een beademingsballon op een masker met zuurstof aangesloten via demand systeem geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 50 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer omgevingslucht.
- Bij een MTV op een masker met zuurstof geef je 90 tot 98% zuurstof, maximale duur is 50 minuten met een 2 liter fles; daarna word het weer beademen met pocketmasker 14-16 procent.
Leuk rijtje maar totaal niet relevant op de vraag van EHV-ertje
Tja, er is een enkel statistisch onderzoek, die dat beweert, en het bewijs matige gehalte van dat onderzoek is erg beperkt.
Statistisch onderzoek? Wat bedoel je daar nu weer mee? In al het onderzoek vind je statistieken of weet jij een andere manier om data te beschrijven.
Hoezo is het bewijsmatige gehalte van dat onderzoek beperkt? Ik kan nu even niet op Pubmed maar er is inmiddels al meer over geschreven en dat wijst toch allemaal in de richting dat onbeperkt 100% zuurstof geven schadelijk is.
De ambulancesector heeft dat wetenschappelijke artikel ook niet overgenomen in haar protocollen.
Alweer zo'n non-argument. Protocollen lopen ten eerste altijd achter en daarnaast is een protocol niet per definitie datgene wat het beste is voor een patiënt. (zo worden zaken soms versimpeld, word er gekozen voor de grootste gemene deler, etc.,)
Hebben we niet afgesproken dat we als een patiënt niet ademt, dat we dan gaan reanimeren. En als een patiënt wel zelfstandig ademt heb je geen beademingsballon nodig ? Of zie ik een toepassing van een beademingsballon over het hoofd. ?
Zie hierboven
Een water-set is voor bevochtiging van inademingsgassen, word dat ergens in de acute fase gebruikt ?
Gelukkig heeft Delta je hier al in gecorrigeerd.