Twee berichten die wat verwarring zaaien.
Traumaheli mag ’s nachts vliegen vanaf dak UMCGVanmiddag ontvangt staatssecretaris Atsma het rapport van de commissie die moest onderzoeken of traumahelikopters toch 's nachts vanaf ziekenhuisdaken kunnen vliegen. In het rapport staat dat het volkomen veilig is om ook 's nachts vanaf het ziekenhuisdak te vliegen. Eerder was de staatssecretaris van mening dat traumaheli's 's nachts een andere standplaats moesten hebben. Benno Baksteen, de voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoerde, overhandigt het rapport aan het begin van de middag op het helidek van het UMCG aan staatssecretaris Atsma.
Het UMCG is blij dat de staatssecretaris het advies heeft overgenomen en
verwacht vanaf 1 april de nachtvluchten vanaf het dak te kunnen uitvoeren. Het 's nachts vliegen vanaf het ziekenhuisdak is tijdelijk totdat het UMCG een nieuwe standplaats voor de helikopter heeft gevonden. Het UMCG kijkt al geruime tijd uit naar een meer centraal en zuidelijker gelegen standplaats voor de traumahelikopter om zo meer inwoners in het Noorden sneller van gespecialiseerde traumazorg te kunnen voorzien. De piloten worden inmiddels in Lelystad getraind voor het uitvoeren van nachtvluchten. Uiteraard zijn de bewonersorganisaties rondom het UMCG bij de ontwikkelingen van het nachtvliegen betrokken.
(Bron:
http://www.leefwijzer.nl/nieuws/read/9095/traumaheli-mag-s-nachts-vliegen-vanaf-dak-umcg/)
Traumaheli begint nachtvluchtenAMSTERDAM -
De traumahelikopters van ziekenhuizen in Amsterdam mogen per direct weer dag en nacht vliegen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) besloten.
Ook in Groningen mag er weer gevlogen worden. Traumahelikopters mochten op zich wel 's nachts vliegen, maar het was niet toegestaan om de toestellen na de inzet op het dak van het ziekenhuis te parkeren. Daardoor konden de helikopters in Groningen en Amsterdam sinds november vorig jaar 's nachts niet meer uitrukken. Bij de medische centra in Rotterdam en Nijmegen kon dat wel, omdat die op de grond een parkeerplek voor de helikopter hebben.
De ANWB en de ziekenhuizen kaartten de kwestie begin dit jaar opnieuw aan. Ook Atsma vond de situatie onwenselijk en vroeg deskundigen om advies. Het adviescollege burgerluchtvaartveiligheid (DEGAS) concludeerde dat de veiligheid niet in het geding komt als helikopters ook 's nachts op het dak staan en van daaruit opstijgen en landen.
''Veiligheid staat voorop. Het gaat om het redden van mensenlevens en dat moet op een veilige manier gebeuren. Nu blijkt dat dit inderdaad veilig kan, wil ik dat de traumaheli's zo snel mogelijk ook 's nachts kunnen uitrukken'', stelde de staatssecretaris vrijdag. Hij zal een en ander in regelgeving vastleggen zodat er geen misverstand meer over kan bestaan.
Ondertussen mogen de nachtvluchten al worden gemaakt.In 2010 werden de helikopter landelijk (vanaf de locaties Groningen, Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen) 3812 keer ingezet: goed voor 2157 hulpverleningen. (ANP)
(Bron:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/8134558/Traumaheli-begint-nachtvluchten.ece)