In 80-90% van de gevallen van een circulatiestilstand spreek je over VF. Als je dus snel de reanimatie start en met name snel de AED inzet behaal je de winst. Wanneer je alleen reanimeert zal je het VF nooit kunnen opheffen, daarvoor moet je defibrilleren, hoe sneller de AED hoe beter dus. Na 6 minuten wordt de elektriciteit in het hart beduidend minder, waardoor het VF zo 'klein' wordt dat een AED het niet meer kan zien. Maar d.m.v. basale reanimatie houd je de elektrische activiteit wel langer in stand.
Het wil dus niet zeggen dat je 90% kan halen, dat is utopie. Misschien als iedereen een AED om zijn nek draagt. Daarnaast moet je ook nog denken aan de conditie van het slachtoffer voor de circulatiestilstand.
Zoals de 6 minutenzone nu is (uitgaande van schokken dus binnen 6 minuten) zou je 50-70% kunnen halen in de meest ideale situatie. Hoe kleiner je zone hoe groter je kans. Hoe meer vrijwilligers hoe groter de kans. Je kan wel veel AED's hebben, maar zonder bedieners wordt het niets....je kan veel vrijwilligers hebben, maar zonder AED wordt het niets.