Als het aan zorgverzekeraars ligt komen niet alle patiënten met kanker meer in aanmerking voor een zuurstofbehandeling. Dat is een therapie, die het genezingsproces versnelt na bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie.
De verzekeraars willen dat minder patiënten de behandelingen krijgen. Ook worden minder behandelingen vergoed en gaat de eigen bijdrage omhoog.
'Geschokken'
Bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Rotterdam-Zuid waar deze therapie gegeven wordt zijn ze geschrokken. Ze dreigen nu met een kort geding om de bezuiniging van de baan te krijgen.
Bij chemotherapie of bestraling worden ook de gezonde cellen aangetast. Hierdoor genezen bijvoorbeeld wondjes, die ook weer het gevolg zijn van de behandelingen, minder snel
Bij hyperbare zuurstoftherapie krijgt de patiënt twee uur lang via een masker 100 procent zuurstof toegediend. Er zijn zo’n 30 behandelingen nodig voor de therapie daadwerkelijk effect heeft.
Maximum
De kliniek wil dat de therapie voor iedereen beschikbaar blijft. De verzekeraars willen een maximum stellen aan het aantal behandelingen en het aantal patiënten dat gebruik mag maken van de therapie.
Begin april wordt duidelijk of en wanneer het kort geding plaatsvindt.
Bron: Rijnmond.nl