Is dat zo?
Ja.
Een fijnmazig systeem van adequate en ervaren eerste hulpverleners is er nergens op de wereld. Er zijn wel firstresponder en cummunity based first respondersystemen zoals bijv in USA en VK maar ook daar is het lastig om iedere eerste hulpverlener die in de buurt van een schietpartij, reanimatie, verkeersongeval etc is, te vragen om daar naar toe te gaan en adequaat die eerste hulp (BLS/ILS) te bieden die nodig is.
Een kleine groep enthousiastelingen zal zich zeker aanmelden, net zoals bij ons de SIGMA-leden. Wanneer die goed begeleid wordt kunnen die best een rol spelen bij bovenstaande incidenten.
Maar een gemiddelde eerste hulpverlener die als passant langskomt bij die urgenties, of via een first responder systeem erop af wordt gestuurd, zal niet altijd adequaat reageren door de impact van die incidenten. De psychologische impact moeten we niet verwaarlozen, zeker niet bij personen die weinig voorbereid en ervaren zijn in mbt die incidenten.
FR systemen hebben voordelen (opkomsttijd en beschikbaarheid, plaatselijke bekendheid) maar ook nadelen (begeleiding, opleidingstijd, gebrek aan kennis en ervaring, opleidingkosten, materiaalkosten, inzetbaarheid, psychische belasting).