En er zal in de toekomst nog veel vaker stroomuitval zijn (net als andere nutsvoorzieningen overigens)!
En dat is de schuld van de politiek.....en waarom dan....
Vroeger was er één "nutsbedrijf" dat zowel leverancier was van de energie als beheerder was van de infrastructuur, het netwerk.
Er kwam bakken met geld binnen in één bedrijf voor de energieleveringen en dat werd doorgesluisd naar het onderhoud van het netwerk.
Tegenwoordig zijn er tientallen aanbieders van de energie, en is het beheer van het netwerk losgekoppeld van de leveringen met als gevolg dat bij de netwerkbeheerders veel minder geld binnen komt en dus ook veel minder aan onderhoud wordt gedaan...en dat merk je meteen!!
Ruud
Nu even het verhaal juist. Het openstellen van de energiemarkt heeft niets te maken met het onderhoud.
De reden dat het gesplitst is is juist om de infrastructuur in handen te houden van de overheid.
We betalen allemaal transportkosten voor leveren van energie.Of het zit in je energierekening verrekend door je leverancier en die draagt het af aan de netbeheerder of de kosten krijg je direkt via een aparte factuur van je netbeheerder.
Hier moeten de beheerskosten van het netwerk worden van betaald. Daarbij zijn de aandelen van de netbeheerders ( Alliander (liander), Enexis, stedin enz enz) in bezit van overheid,provincie en/of gemeente .
Wees blij dat de energiemarkt is vrijgegeven.We betalen allemaal een dot minder.
Het onderhoud van het netwerk ligt bij de netbeheerder. In het verleden is er weinig onderhoud of investeringen gedaan in kabels en leidingen. Heel simpel principe; waarom vervangen als het werkt??? Kabels kunnen tientallen jaren meegaan zonder storingen.Nieuwe kabels soms nog niet eens een week.
In Nederland is de vraag naar energie immens gegroeid. Nieuwe huizen, kantoorpanden, datacenters, enz enz... Wij breiden in Nederland bestaande netwerken uit hierbij is er kans op storingen. Maar 9 van de 10 keer gaat het goed. Vergeleken met de rest van de wereld heeft Nederland 1 van de beste netwerken met de minste storingen.
Daarbij word er in Nederland genoeg geld gestoken in het vernieuwen van de ondergrondse infrastructuur. Daarbij zijn er nu ook regels door de overheid opgesteld dat er in feiten op neerkomt dat bijna alle kabels en leidingen in de grond bekend zijn. In bijna geen 1 ander land is dit zo.
Indien ze onbekend zijn moet het onderzocht worden.
Verder kan ik nog zoveel dingen opnoemen waardoor storingen ontstaan , dat menigeen met zijn oren staan te klapperen...
Laten we het dan maar heel kort houden en de stelregel van menig wie in de ondergrondse infrastructuur werkt : Als ik in de grond kon kijken hoe alles erbij ligt, dan was ik nu multimiljonair !
Of te wel... Je gaat geen hart vervangen , als het gewoon goed werkt ... ( nadenkertje voor de gele tak)