Onbemande brandopsporing bij luchtmacht
Met onbemande vliegtuigjes heeft de Technische Universiteit (TU) Delft gisteren bij de luchtmacht het detecteren van branden getraind. De luchtverkeersleiding en het brandweer opleidings- en trainingscentrum op Vliegbasis Woensdrecht maakten dit mogelijk. De bedoeling is de toestellen in te zetten om duin- en bosbranden op te sporen.
De zogenoemde mini Unmanned Aerial Vehicles (UAV's) vlogen boven het trainingscentrum terwijl de militaire spuitgasten diverse brandhaarden (warmtebronnen) creëerden. Dankzij het goede weer viel er veel bruikbare data te verzamelen. De afdeling van de universiteit die de tests uitvoerde en de vliegtuigjes bestuurde gaat deze nu analyseren.
Tests herhalen
Voor het onderzoeksproject 'FireSwarm' moeten de mini-UAV's onderscheid maken tussen diverse warmtebronnen. Zo mogen barbecues en auto's met draaiende motoren niet als gevaar worden waargenomen. Hiervoor is de UAV uitgerust met diverse sensoren om zichtbare en onzichtbare straling te detecteren. De volgende stap in dit project is deze test te herhalen, maar dan met 10 UAV’s om sneller een groot gebied te kunnen onderzoeken.
De TU Delft werkte oktober vorig jaar ook al samen met Woensdrecht. De vliegbasis biedt de TU een prima oefenomgeving voor innovatie en kennisontwikkeling in Nederland.
http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/03/23/46194321/Onbemande_brandopsporing_bij_luchtmachtGaat dit ervoor zorgen dat een natuurbrand sneller in kaart gebracht kan worden, en wellicht branden niet meer zo groot kunnen worden?