Bij onze brigade zijn we nog steeds aan het stoeien met de opleidingen, we krijgen soms best veel nieuwe opstappers. Deze willen we wel zo snel mogelijk inzetten, en dus proberen we de opleiding daar op aan te passen.
De opleidingen van RN gebruiken we hier niet meer omdat deze niet goed aansluiten bij onze taken en materiaal.
Een nieuw lid loopt nu de ongeveer de zelfde stappen als bij de KNRM. Je wordt eerst aspirant-opstapper voor een half jaar en dan wordt je misschien opstapper, na veel training kan je dan weer aspirant-schipper worden en schipper.
Nieuwe bemanningsleden krijgen sinds deze maand een introductie cursus welke vooral gericht is op veiligheid.
Voor opleidingen zou het makkelijk zijn als er meer op landelijk niveau werd gedaan. Je hebt wel commissies met mooie namen binnen RN maar daar komt weinig van bij ons terecht.
Maar wat is volgens jouw het verschil tussen aansluiten bij de KNRM of een landelijke sturing, het wordt allebij centraal geregeld.
Ik zelf zou graag mee liften op de opleidings kennis en visie van de KNRM. Maar voor de brigades waar je wel met 14 jaar kan komen roeien vereist dat weer een hele andere aanpak van opleiding.
Misschien moeten we met de bewakende brigades zelf een opleiding en traning leidraad maken. Dit zal alleen wel weer veel tijd kosten.
We hebben nu vier oefeningen per jaar samen met de GGD en de brandweer duikers, en hebben verder twee a drie trainings avonden per maand. Een keer in de maand hebben we een thema avond en komt er een gast docent of gaan we bv op excursie bij de brandweer of RWS. Er wordt genoeg gedaan maar bij een andere brigade zal het misschien wel minder zijn.
Bij de KNRM hebben ze toch ook een oefenlijst welke jaarlijks moet worden afgewerkt?
Een landelijke standaard zou op dit gebied niet verkeerd staan.