Zwaargewonden bij treinbotsing in Amsterdam [update 11.52] AMSTERDAM In Amsterdam zijn zaterdagavond rond 18.30 uur bij een botsing tussen een sprinter en een intercity ongeveer 125 gewonden gevallen.
Onder hen zijn 56 zwaargewonden: 13 zijn zeer ernstig gewond en 43 ernstig. Nog eens circa 70 passagiers zijn lichtgewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld. Alle gewonden zijn in de loop van de avond uit de treinen gehaald. De zwaargewonden zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen. De lichtgewonden zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. Een bron heeft aan RTV Noord-Holland laten weten dat het AMC vijf operatiekamers open heeft om de hele nacht door te kunnen opereren. Alle artsen zijn opgeroepen om te komen werken.
Aantallen van zondagochtend
De gemeente Amsterdam heeft zondagochtend aan RTV N-H laten weten dat het merendeel van de 75 lichtgewonden inmiddels naar huis is. Volgens de gemeente zijn er nog 42 zwaargewonden, ze liggen in diverse ziekenhuizen. De NS opende zondag een speciaal telefoonnummer voor alle mensen die zaterdag direct bij de treinbotsing betrokken waren.
Het telefoonnummer 0800-6677888 is opengesteld voor de slachtoffers van de aanrijding.
Nadat de treinen leeg waren, is het KLPD begonnen met het technisch onderzoek. Beide treinen stonden nog op de rails en hebben daar de hele nacht nog gestaan. Van de gewonden zaten de meesten in een stoptrein die volgens de NS onderweg was van Amsterdam naar Uitgeest. De anderen zaten in de intercity van Den Helder naar Nijmegen. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Westerpark, tussen de stations Sloterdijk en CS. De hulpdiensten waren snel ter plekke om mensen in de treinen te helpen.
Getuigen
De klap van de botsing moet groot zijn geweest. Passagiers twitterden dat ze 'tegen de ramen werden geknald' of werden 'gelanceerd'. Volgens een ooggetuige gaf een van de treinen kort voor het ongeluk een langgerekt waarschuwingssignaal af. Daarna was een harde klap te horen. Volgens haar waren de eerste hulpverleners binnen acht minuten bij de plaats van het ongeluk.
Een gezellig dagje uit met een vriendin naar Den Helder eindigde voor Yvonne in een drama. De dubbeldekstrein waarin ze zat, begon op een gegeven moment in Amsterdam te 'wiebelen'. Toen volgde opeens een klap en vlogen mensen door de coupé heen of botsten ze tegen tafeltjes en bankjes. Daarna was het een moment stil. De stilte ging vrij snel over in hectiek. Mensen om Yvonne heen, begonnen te kermen van de pijn. Zelf had ze ook behoorlijk pijn: de botsing leverde haar gekneusde ribben op.
De vele omstanders werden de hele avond door de politie op afstand gehouden. Er zijn veel hulpverleners op de been. Vrijwillige hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis hebben het ambulancepersoneel ondersteund. Het zijn twaalf vrijwilligers van de zogeheten Sigma-groep.
Vertraging
Het treinverkeer rond Amsterdam ondervindt nog de hele zondagmorgen hinder van de treinbotsing van zaterdagavond. De NS meldt dat er tot zeker 13.00 geen treinen zullen rijden tussen Amsterdam en Zaandam, Amsterdam en Haarlem en op het traject Amsterdam - Schiphol. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via Duivendrecht of Utrecht.
Spoorherstel
Een locomotief heeft zondagochtend een van de twee treinen die zaterdag betrokken waren bij de botsing in Amsterdam weggesleept. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail liet weten dat de Sprinter inmiddels van de plek van het ongeluk weg is. Het is de bedoeling dat ook de andere trein, een intercity, wordt weggesleept. Volgens de woordvoerder kan het tot het einde van de middag duren voordat het treinverkeer op de getroffen trajecten volledig wordt hervat.
Spoorreizigers kunnen op vertoon van hun vervoersbewijs de metro van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB gebruiken. Ze kunnen reizen tussen de met de NS gedeelde stations Amsterdam Bijlmer Arena, Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk.
Oorzaak
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben een onderzoek ingesteld naar de treinbotsing. Beide instanties meldden zaterdagavond dat ze onderzoekers naar de plek van het ongeval hebben gestuurd.
21.30 uur: verslaggever Stephan Roest over de inspectie naar de oorzaak van het ongeluk
Het kabinet liet zaterdagavond weten mee te leven met de slachtoffers van de treinbotsing. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wenste alle gewonden en andere betrokkenen veel sterkte. Ze wil zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is van het ongeval. Het onderzoek naar de oorzaak gaat nog door. Pas als dat is afgerond, kunnen de treinen worden weggehaald en kan het treinverkeer op het baanvak weer op gang komen.
Het is op dit moment nog gissen naar de oorzaak van het treinongeluk, maar het is niet voor het eerst dat bij het Centraal Station van Amsterdam twee treinen op elkaar botsen. In 2004 reed een trein uit Utrecht op een lege, stilstaande trein nadat de machinist door rood was gereden. Daarbij vielen 20 gewonden.
Informatienummer
Premier Mark Rutte heeft de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan, gebeld om zijn betrokkenheid te tonen en hulp aan te bieden. Van der Laan heeft de plaats van het ongeval bezocht en met passagiers en hulpverleners gesproken. Hij ging langs bij een van de locaties die waren ingericht om getroffen treinreizigers op te vangen. Vooral het hoge aantal gewonden heeft indruk op de burgemeester gemaakt. Volgens hem is de hulpverlening na het ongeval snel op gang gekomen.
De gemeente Amsterdam heeft een telefoonnummer geopend voor mensen die vragen over het ongeval hebben: 020 - 25 39 200. Naasten en familieleden van mensen die vermoedelijk in de treinen zaten, kunnen daar informatie opvragen.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/78615/Zwaargewonden%20bij%20treinbotsing%20in%20Amsterdam%20[update%2011.52]